Evijärvellä järjestetty palokuntanuorten vetäjien koulutus yllätti suosiollaan

Evijärven paloasemalla järjestettiin kurssi palokuntien nuoriso-osaston kouluttajille. Kuvat: Tero Keskinen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

POHJANMAAN palokuntalaisia kokoontui helmikuussa Evijärvelle. Paloasemalla järjestettiin viikonlopun mittainen kurssi, jonka tarkoituksena oli kouluttaa vetäjiä palokuntien nuoriso-osastoja varten.

Kurssia johti Pohjanmaan pelastusalan liiton nuorisotyön johtaja Tero Keskinen. Hän kertoo, että kurssilaisia oli 19. Eniten heitä oli Evijärveltä, mutta kauimmaiset olivat tulleet Pohjanmaan ulkopuoleltakin. Ikähaarukka oli 15–45 vuotta.

Kouluttajat, joille kurssi oli tarkoitettu, suunnittelevat ja vetävät palokuntanuorten viikkoharjoituksia. Harjoituksissa nuoret opettelevat esimerkiksi kaluston käsittelyä ja ensiapua.

–Kurssilla kouluttajat oppivat perusteita viikkoharjoitusten suunnittelua ja toteutusta varten, Keskinen kertoo. –Kävimme myös läpi muutamia käskynantotekniikoita, koska palokunnassa käsketään ihmisiä.

Palokuntanuorten kouluttaminen onnistuu Keskisen kokemuksen mukaan jo 15-vuotiaalta.

–Moni heistä on ollut mukana palokunnassa jo alle kymmenvuotiaasta. Heille nuorten kurssit tuntuvat olevan lähinnä vanhan kertausta, joten tältä kurssilta he saivat lisää vastuuta, Keskinen sanoo. –On myös hyvä, että nuoret ohjaavat nuoria.

PALOKUNTANUORIIN voi liittyä jo seitsemänvuotiaana. Siinä iässä palokuntaan tutustutaan vielä pelien ja leikkien kautta. Kun ikää ja kokemusta tulee lisää, nuoret siirtyvät harjoittelemaan myös erilaisia suihkutustekniikoita ja savusukellusta.

16-vuotiaana he saavat luvan alkaa käydä hälytysosaston harjoituksissa, ja 18-vuotiaana he voivat siirtyä sinne. Palokunnan nuorisotyön tarkoituksena ei kuitenkaan ole kouluttaa uusia jäseniä hälytysosastoon, vaan sen tärkeimpiä periaatteita on antaa nuorille tietoja ja taitoja, joita he voivat hyödyntää myöhemmässä elämässään, vaikka he eivät jatkaisikaan palokuntauralla.

POHJANMAAN alueella pyritään pitämään koulutuksia nuoriso-osastojen vetäjille vähintään kerran vuodessa. Keskinen oli positiivisesti yllättynyt tämänkertaisen kurssin suosiosta.

–Aiempina vuosina meillä on ollut viidestä kymmeneen osallistujaa. Varmaan 15 vuoteen osallistujia ei ole ollut näin paljon.

Toinen odotettu tapahtuma on Pohjanmaan palokuntanuorten kesäleiri, joka pidetään Perhoon heinäkuussa. Sinne odotetaan 100–150 nuorta.

–Siellä on neljän päivän aikana päivisin koulutuksia ja iltaisin pelejä ja leikkejä. Nuoret saavat yhteistä vapaata aikaa ja he voivat verkostoitua ja tutustua toisiinsa. Leirit ovat olleet tosi suosittuja nuorten keskuudessa.

EVIJÄRVEN kurssin priimuksena huomioitiin 16-vuotias lukiolainen Petra Puntola Evijärveltä.

–Petra veti harjoituksia hienosti muille nuorille, ja hän oli myös aktiivinen oppitunneilla. Hän esitti kiperiäkin kysymyksiä, ja se haastoi meitä kurssin kouluttajiakin. Opimme itsekin vähän miettimään, että olisiko taustoja pitänyt selvittää enemmänkin, Keskinen naurahtaa.

–Minulle tämä kurssi on varmasti hyödyllinen tulevaisuudessa, jos ja kun joudun toimimaan lasten ja nuorten kanssa, Puntola itse kertoo.

Evijärven palokuntanuoria on tällä hetkellä 16.

Harjoituksia järjestetään joka toinen viikko. Iltakuudesta kahdeksaan kestävät tapaamiset alkavat yleensä teoriaosiolla, jonka jälkeen päivän aihetta siirrytään harjoittelemaan käytännössä.

–Harjoittelemme muun muassa perusselvitystä ja kaluston tuntemista, Puntola kertoo.

Hän itse alkoi käydä harjoituksissa kuutisen vuotta sitten. Hän kertoo haluavansa oppia uusia asioita, ja palokunnassa opitut taidot saattavat vielä osoittautua hyödylliseksi.

–Parasta mukana olemisessa on ehdottomasti yhdessä tekeminen, sillä yhdessä asiat onnistuvat paremmin kuin yksin. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.