Vimpelin seurakunnan talousarviosta miinusmerkkinen

Tuula Luoma, Ilkka Lehto, Alpo Lahtinen ja Taina Hallapuro Vimpelin kirkkovaltuuston kokouksessa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Talouspäällikkö Tuula Luoma esitteli talousarvion. Seurakunnan arvellaan saavan 647 000 euron kirkollisverotulon sekä 57 000 euron valtionrahoituksen. Toimintakulujen on arvioitu laskevan noin 5,6 prosenttia ja tuottojen 36 prosenttia, mihin vaikuttaa metsätalouden tuottojen viime vuotista pienemmäksi arvioitu määrä. Toimintakate jää 567 224 euroa miinukselle ja vuosikatteeksi muodostuu 19 136 euroa, mikä ei riitä kattamaan poistoja ja lainanlyhennyksiä. Poistot ovat ensi vuonna 52 027 euroa ja lainanlyhennykset noin 56 000 euroa. Tilikauden tulos olisi 32 891 euroa alijäämäinen ja rahavarat vähenevät noin 37 000 euroa, mikäli talousarvio toteutuu oletetusti.

Käyttötaloudessa 57,6 prosenttia menoista muodostuu henkilöstökuluista. Investointeja ensi vuodelle ei ole suunniteltu. Kirkon ovien maalaukseen on varauduttu, samoin mikrofonien uusimiseen. Lähivuosina toteutetaan kirkon ulkomaalaus ja katon tervaus.

–Toiminnan osalta ei ole suuria muutoksia tulossa. Toiminta-ajatus perustuu edelleen siihen strategiaan, että Vimpelin seurakunta on pysyvä turvapaikka kaikille. Panostamme seurakunnassamme avoimuuteen ja yhteisöllisyyteen. Seurakunnan tehtävä on kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen, luoda elämään kestävä perusta ja rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta, totesi kirkkoherra Ilkka Lehto.

Vapaaehtoinen lähetyssihteeri on jäämässä pois, joten ensi vuonna valitaan uusi. Kansanlähetyksen läheteiksi Japaniin ovat lähdössä Johanna ja Shuhei Yamaguchi.

Kuluvan vuoden talousarvio toteutuu odotusten mukaan ja päätynee hieman plussalle. Vuonna 2018 ylijäämää kertyi 16 000 euroa.  Seurakunnan jäsenmäärä syyskuun lopussa oli vähentynyt 41 henkilöä vuoden vaihteeseen verrattuna, mutta ajankohdassa näkyvät paikkakunnalta muuttaneet opiskelijat.

Heikki Mattila oli tyytyväinen siihen, että sankarihautojen nimien kunnostaminen sai määrärahan. –Siitä on 14 vuotta kun ne on viimeksi kunnostettu. Aiemmin isoista kuusista tippui niiden päälle pihkaista vettä, nyt ne pysyvät varmasti kunnossa pidempään.

SEURAKUNTATALON muutostöihin myönnettiin 12 000 euron lisämääräraha. Talousarviota laadittaessa tarvittavien muutostöiden laajuus ei ollut selvillä, joten kuluihin varauduttiin 12 000 eurolla. Yllätyksiäkin tuli. Kokonaislasku on 23 000 euroa. Kirkkohallitukseen on lähetetty avustushakemus rakennusavustusten jakoperusteiden muututtua. –Jos saataisiin sieltä edes vähän takaisin, Luoma totesi.

METSÄNHOITOYHDISTYS Keskipohjan tekemä metsätaloussuunnitelma sai valtuustolta hyväksynnän. Seurakunta omistaa maata noin 345 hehtaaria kolmella eri tilalla, josta noin 245 hehtaaria on metsää. Seuraavan 10 vuoden aikana kestävä hakkuumääräarvio on noin 6 000 kuutiota, minkä jälkeen varttuneen kasvumetsän määrä vähenee puolella, mutta taimikon, nuoren kasvumetsän ja uudistuskypsän metsän määrä kasvaa hieman.

Luoma ja Hallapuro vastaavat seurakunnan taloudesta

Alajärven seurakunnan talouspäällikkö Tuula Luoma aloitti lokakuussa Vimpelin seurakunnan talouspäällikkönä 10 prosentin työajalla. Talouspäällikön tehtäviä hoitanut Liisa Pippola eläköityi, ja hänen pitkäaikaisen työtoverinsa Taina Hallapuron osa-aikainen työaika kokoaikaistettiin niin, että Hallapuro vastaa seurakunnan päivittäisestä taloushallinnosta puolella työajalla ja lopulla viraston ja seurakunnan juoksevien asioiden hoitamisesta. Hän toimii nyt myös seurakuntamestarin ja emännän lähiesimiehenä.

Lapuan hiippakunnasta neljä seurakuntaa jäi vuoden vaihteessa aloittavan keskusrekisterin ulkopuolelle. Vimpeli on yksi näistä. Syynä ovat juuri nämä tehdyt henkilöstömuutokset, jotka palvelevat seurakuntaa ja sen asioiden hoitoa tällä hetkellä parhaiten. –Antaa toisten hoitaa ensin tämän järjestelmän lastentaudit, Ilkka Lehto naurahti.

Luoma vastaa muun muassa Vimpelin seurakunnan talousarviosta, tilinpäätöksestä ja kiinteistöasioista. Hän sai ensi työkseen alkaa koostaa talousarviota, ja siihen tulikin muutoksia kustannuspaikkoihin ja ulkoasuun. Neljä työtuntia viikkoon ei ole syksyn aikana ihan riittänyt, hän myöntää. –Olen perehtynyt seurakunnan talouteen ja käynyt kokouksissa. Kyllä se siitä tasaantuu, kun tilinpäätös on valmis. Käyn täällä tarvittaessa, mutta esimerkiksi kaikki talousasiat näkyvät Kipassa työkoneellani Alajärvellä.

Myös Taina Hallapurolla on ollut pitkiä päiviä. Osa tehtävistä oli ennalta tuttuja, mutta talouspuolella oli jotain uuttakin. –Tässä seurakuntatalolla on käynyt paljon enemmän seurakuntalaisia asioimassa kuin kunnan vuokrakiinteistössä. On monenlaista asiaa, hän sanoi.

Yhteinen näkemys seurakunnan työntekijöiden kesken on, että koko henkilökunnan saaminen saman katon alle on ollut hyvä asia niin tiedon jakamisen, asioiden hoitamisen kuin turvallisuusnäkökulmankin kannalta. –Kukaan ei jää ulkopuolelle, Hallapuro totesi. –Meillä on hyvä henkilökunta eikä vähentämisvaraa ole, sanoi kirkkovaltuuston puheenjohtaja Alpo Lahtinen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.