80-vuotias kotiseutumies Heikki Valijoki nauttii voidessaan tuoda vaihtelua maaseudun ihmisten elämään

Evijärveläinen kulttuuri- ja kotiseutumies Heikki Valijoki täytti marraskuussa 80 vuotta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVELÄINEN kulttuuri- ja kotiseutumies Heikki Valijoki täytti 13. marraskuuta 80 vuotta.

–Lujaa menee, mutta en tiedä kumpaan suuntaan, hän kuvailee tuntemuksiaan.

Valijoki on yhä monessa mukana. Työkseen hän esimerkiksi hoitaa joitain evijärveläiskiinteistöjä, joista osasta hän on pitänyt huolta jo 30 vuoden ajan. Haastatteluaamuna hän oli juuri tulossa hiekoittamasta teitä, jotka olivat marraskuun lopulla erityisen liukkaita.

Hänellä on myös jo 80-luvun lopulta lähtien ollut äänentoistoon keskittyvä firma, vaikka työtahti onkin nykyisin hidastunut ”hulluista vuosista”. Hän on ollut ämyreineen muun muassa Olkiluodon voimalaitoksen harjannostajaisissa sekä Pyhätunturin Aittakurun hulppealla konserttilavalla, jonne laitteita piti kantaa pitkospuita pitkin kolme kilometriä.

Yhä hän puhuu äänentoistosta innostuneesti.

–Sitä ei voi sanoin kuvailla, miten hyvä tunne tulee, kun saat äänentoiston onnistumaan sataprosenttisesti.

”ÄHTÄVÄNJOEN kasvatiksi” itseään kutsuva Valijoki on syntynyt ja kasvanut Evijärvellä.

Hän varttui sodanjälkeisen jälleenrakentamisen aikana. Nuorena kloppina hän ajoi kuorma-autoa, ja sen jälkeen hän työskenteli pitkään kauppiaana ensin Kortesjärvellä, jonne hän muutti avioiduttuaan vuonna 1961, ja sen jälkeen Evijärvellä, jonne hän palasi 1981.

Omasta elintarvikeliikkeestään Evijärvellä hän joutui luopumaan, sillä vaikea reuma istutti hänet kaksi kertaa pyörätuoliin. Nykyisin hän sanoo tuntevansa olonsa yhä kolme–nelikymppiseksi, mutta hänen terveytensä oli pahimmillaan 80-luvun lopulla.

–Silloin ajattelin, että jos joskus tulee hetki, että minä pääsen vielä liikkumaan, niin annetaan palaa.

VALIJOKI tunnetaan tietysti myös kotiseututyöstään.

Hän on esimerkiksi Evijärvi-seuran puheenjohtaja ja kuuluu Järviseutu-seuran hallitukseenkin. Viime vuosina hän on muun muassa ollut mukana kartoittamassa Tervareitti-melontareitistöä ja suunnittelemassa ja rakentamassa uittomieskämppää ja tuomassa kotiseutuopetusta mukaan Evijärven kouluihin.

Hän sai vuonna 2018 Suomen kotiseutuliiton ansiomitalin, eli korkeimman liiton kotiseututyöstä myöntävän huomionosoituksen.

–Kotiseututyö on ollut mulle pienestä pitäen hyvin rakasta, hän kertoo. –Kotiseutuyhdistykset ovat tuoneet minulle erilaisia projekteja. Kun kierrän tuolla ympäri Suomea ja näen jotakin hienoja, mahtavia kokonaisuuksia, mulle tulee heti mieleen, miten voisin tuoda niitä kotipaikkakunnalleni.

Erityisen ylpeä hän on tietysti uittomieskämpästä, jonka Evijärvi-seuran väki pystytti Välijoen Jokisaareen kesällä 2017 muistuttamaan tukkijätkien panoksesta Suomelle määrättyjen sotakorvausten maksamisessa.

–Vaikka olen Ähtävänjoen rannalla asunut, tämä kämppäprojekti on avannut minulle, miten kovalla työllä Suomen itsenäisyys maksettiin. Kotiseututyö on tullut minulle yhä rakkaammaksi ja kunnioitukseni metsä- ja uittomiehiä kohtaan on erittäin syvä.

Myös entiset uittomiehet ovat olleet otettuja huomionosoituksesta. Valijoki kertoo käyneensä heidän kanssaan tuntikausien keskusteluja heidän tekemästään työstä.

INNOSTUS kaikenlaiseen tekemiseen ei ole hiipumassa — päinvastoin. Tälläkin hetkellä Valijoki valmistelee ensi vuoden projekteja, kuten Evijärvi-seuran 70-vuotisjuhlia, sekä kesän suomenmestaruustukkilaiskisoja, jotka pidetään Evijärvellä. Kisojen yhteydessä järjestetään iäkkäille metsureille ja uittomiehille keskustelutilaisuus, jossa he kertovat vanhoista työtavoista ja elämästä.

–En ole hidastanut työtahtia, koska nautin sydämestäni siitä, että voin tuoda vaihtelua niin iäkkäämpien kuin nuorempienkin elämään tänne maaseudulle.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.