Keitaalla voi kohdata vaikka biljardipöydän tai palapelin ääressä

Riitta Nikkari käy Keitaalla kokoamassa palapeliä, jos ei ole muuta tekemistä, ja joskus syömässä. Hän toivoo entisenlaisen kyläilykulttuurin palaavan vielä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

TUHANNEN palan palapeli rakentuu pikkuhiljaa. Sitä tehdään yksin ja yhdessä. Kun edellinen on valmis, hankitaan uusi. Niitä on koottu jo 15. –Palapelien kokoaminen on yksi tämän hetken villityksistä, kertoo Keitaan toiminnanohjaaja Maija-Leena Rantakangas.

On vieläkin niitä, jotka eivät tiedä, mikä Keidas on. –Meidät sekoitetaan vielä Työpaja Kipinään, vaikka olemme lähteneet Kipinän tiloista jo kaksi vuotta sitten.

Alajärven Päiväkeskusyhdistyksen ylläpitämä Keidas on toiminut noin 25 vuotta. –Muutama ihminen perusti yhdistyksen ajatuksenaan tarjota päihdeongelmaisille paikka ja tukea olla päivä selvin päin.

Iso osa toimintaa oli työpaja, jossa tehtiin entisöintiä ja puutöitä. Pari vuotta sitten työpaja palautui kaupungin toiminnaksi ja Keidas muutti Citykortteliin.

Vuosien varrella toiminnan painopiste on muuttunut yksinäisyyden torjunnan suuntaan. –Yksinäisyyttä on paljon, ja ihmiset ovat yksinäisiä eri syistä. On monia, joilla ei ole ketään kenelle puhua, jos ei tule Keitaalle.

Päiväkeskusyhdistys kuuluu päihdetyötä tukevien järjestöjen kattojärjestöön, Sininauhaliittoon. Sen toiminnan rahoittaa STEA. Toimintaa pyörittävät täysi- ja osa-aikainen työntekijä.

UUDET tilat ovat helposti saavutettavissa, mutta silti rauhallisella paikalla. –Keidas on kaikille avoin. Tämä on olohuone ja kohtaamispaikka, kuvailee Rantakangas. –Tekeminen on vapaamuotoista. Säästöpankki-säätiön avustuksella ostettu biljardipöytä on kovassa käytössä, lehtiä käydään lukemassa, pesukonetta ja tietokonetta voi käyttää. Autan tarvittaessa viranomaisasioiden hoidossa ja voidaan miettiä yhdessä, miten toimia, jos on jokin ongelma, sosiaalialan koulutuksen omaava Rantakangas kertoo.  

–Biljardipöytä on ehdoton ykkönen, toteaa Juuso Jokiaho, jolle Keidas on yksi arjen tärkeistä etapeista. –Päivittäin tulee käytyä. Kotona ehtii viettää tarpeeksi aikaa yksikseen.

–Hyvä porukka, mukavia ihmisiä, kehuu Matti Suovanen. –Ja hyvä ruoka! Käyn täällä melkein joka päivä kahvilla ja luen lehtiä.

Tiistaisin ja torstaisin Keitaalla voi syödä edullisen lounaan, keskiviikkoisin on puuroaamiainen kello 9. Kahviraha on vapaaehtoinen. 

Paikalla olijoitten kesken käydään läpi polttavimmat uutiset. Keskustelu pysyy asialinjalla, toteavat miehet.

–Täällä voi tavata kavereita ja kokea yhteisöllisyyttä. Kaikki eivät ole huoltoasematyyppejä, eikä kovin moneen kahvilan kahviin ole välttämättä varaa, Rantakangas sanoo. –Väkeä käy keskimäärin 10–15 per päivä, myös yli kuntarajojen. Ihmiset tulevat ja menevät, joku voi käydä useastikin päivän aikana. Keidas on tärkeä, jos on yksikin, joka sitä tarvitsee.

ILTAISIN tiloissa kokoontuu erilaisia ryhmiä. Vapaaehtoiset pitävät ovia auki tiistaisin ja perjantaisin kello 18–21. Se on uutta. –Ilta-ajat vastaavat ihmisten tarpeeseen.

Yhdistys uudistaa parhaillaan strategiaansa. –Voi olla, että sen jälkeen vapaaehtoisille on enemmänkin tarvetta.

–Ota rohkeasti askel tännepäin, täällä ei arvostella, vaan ollaan tasavertaisia, kannustaa Sakari Mullo ihmistä, joka pohtii, uskaltaisiko käydä kurkkaamassa, millaista meno Keitaalla on.

Hän on käynyt Keitaalla sen perustamisesta alkaen.

Hyvä aika lahjoittaa tarpeeseen

ALAJÄRVEN Päiväkeskusyhdistys ry on saanut keräysluvan Hyvä aika -keräykselle, jolla autetaan paikkakunnalla asuvia vähävaraisia perheitä, yksinäisiä, vanhuksia ja muita tukea tai apua tarvitsevia. –Tuotto jaetaan paikallisten seurakuntien diakoniatyön ja kaupungin sosiaalitoimen kautta. Ne vaihdetaan lahjakorteiksi paikallisiin yrityksiin, kuten kenkäostoksiin, ruokarahaksi, parturikäynniksi, mikä tarve sitten sillä hetkellä onkin, kuvailee Maija-Leena Rantakangas.

Lahjakortin voi ostaa itse valmiiksi ja toimittaa sen Keitaalle. Rahaa voi lahjoittaa Keitan lipaskeräykseen tai suoraan Päiväkeskusyhdistyksen tilille. Keitaalla on veloituksettomia kuvakortteja, jonka voi antaa ystävilleen kertoakseen, että on antanut heille osoittamansa lahjarahat yhteiseen hyvään.

–Tällaiselle keräykselle oli kysyntää, kun joulupuukeräys loppui.

Keräysaika on huhtikuun loppuun ja lahjakortit jaetaan siihen mennessä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.