Uusikylän koulun kohtalolle sinetti

Runsas joukko kyläläisiä ja muita asiasta kiinnostuneita oli kuulemassa, kun valtuusto päätti Uusikylän koulun kohtalosta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KAUPUNGINVALTUUSTON kokouksen viimeinen asia, Uusikylän koulun lakkauttaminen 1.1.2020 alkaen, herätti runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Pitkällisen pohdiskelun jälkeen kaupunginhallituksen esitys koulun lakkauttamisesta voitti äänestyksessä äänin 20–15 Keijo Pesun (kesk.) esityksen, jossa ensi vuoden talousarvioon esitettiin 125 000 euron määrärahaa koulun korjaamiseen.

Kuluvan lukuvuoden aikana koulun oppilaat ovat opiskelleet Paalijärven koulussa. Koulun korjaamisen on laskettu maksavan noin 125 000 euroa, josta kyläläiset ilmoittivat valmiutensa tehdä talkootöitä noin 40 000 euron arvosta. Tilapalvelupäällikkö Timo Ketola kertoi, että ryömintätila ja alapohja olisi korjattava kokonaisuudessaan, samoin putkistot, ilmanvaihtokanavat ja joka luokkatilaan tarvittaisiin oma ilmanvaihtokone.

Keijo Pesu muistutti, että valtuusto on aiemmin tehnyt päätöksen Uusikylän koulun jatkamisesta niin kauan kuin oppilasmäärä säilyy 30 oppilaassa. Hän totesi, että kylään on muuttanut lapsiperheitä koulun houkuttelemana, samoin moni on jäänyt kylään asumaan, vaikka puoliso käy muualla töissä. Hän arvosteli lapsivaikutustutkimuksen tulosten tulkitsemista ja totesi, että jos koulu lakkautetaan, vanhemmat siirtävät lapsiaan kouluun Kyyjärvelle. Pesu vetosi myös kylien väliseen tasa-arvoon. Anne Matokangas (ps.)  toi esille, että osa vanhemmista haluaa lastensa jäävän Paalijärven kouluun.

Annika Pitkänen (kok.) muistutti myös koulun merkityksestä kylätalona ja harrastuspaikkana. –Kylien elinvoimaa olisi tärkeää tukea: koulu on kylän sydän ja lapsissa on sen tulevaisuus.

KAUPUNGIN hankintaohjeen päivittäminen ja siihen liittyvä hallintosäännön muutos puhututtivat valtuutettuja. Hankintaohje määrittelee viranhaltijan toimivaltaa eri suuruisissa hankinnoissa. Kokoomuksen valtuutetut toivoivat luottamushenkilöille enemmän sananvaltaa hankintoihin ja investointeihin. –Kun lautakunta saa tiedokseen viranhaltijan päätöksen, sopimus on allekirjoitettu ja ehkä lainvoimainenkin jo, muuta ei ole enää tehtävissä kuin valitustie, pohdiskeli Pentti Joensuu.

Tilintarkastuksen ja tarkastuslautakunnan rooli nähtiin tärkeänä toiminnan ja menettelyn läpinäkyvyyden säilymisessä sekä ongelmakohtien selvittämisessä.

VALTUUSTO hyväksyi 4,916 hehtaarin määräalan ostamisen Ainola-tilasta Juurikaskydön alueelta. Määräala on maastokatselmuksen ja karttatarkastelun perusteella tulevaisuuden rakentamistarkoituksiin soveltuvaa maata. Puuston arvo on arvion mukaan 19 115 euroa ja maan neliöhinta 1,19 euroa, kauppahinta 73 190 euroa.

KAUPUNGINHALLITUKSEN hallinnoiman Menkijärven kunnostushankkeen tämän vuoden toteutuma on 50 000 euroa. Hankkeelle on myönnetty 380 000 euron avustus huhtikuussa, joten siihen ei ole varauduttu talousarviossa. Hankkeen kokonaiskustannus on 760 000 euroa, josta kaupungin osuus yhteensä 75 000.  Valtuusto myönsi hankkeelle 4 920 euron lisämäärärahan, mikä on kaupungin osuus toteutuneista kuluista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.