Viemärilaitoksella vahdinvaihto

Evijärven kunnan viemärilaitoksella on edessä vahdinvaihto, kun Miika Vesakoski ottaa hoitaakseen pitkäaikaisen hoitajan Seppo Jokisuun tehtävät.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN kunnan jätevedenpuhdistamolla on edessä vahdinvaihto, kun pitkäaikainen hoitaja Seppo Jokisuu jää eläkkeelle 3. joulukuuta.

Puolen vuoden ajan hänen työtään on ollut opiskelemassa 32-vuotias Miika Vesakoski.

KAUSTISENTIEN varressa sijaitsevaan puhdistamoon johtavat pääasiassa kaava-alueen eli muun muassa keskustan ja Kuoppa-ahon viemärit. Sinne kuljetetaan erikseen myös sivukylien saostuskaivojen liete.

Jokisuu kertoo, että puhdistamon hoitaminen on ennen kaikkea valvontaa. Sinne tuleva vesi virtaa usean altaan läpi ja puhdistuu asteittain. Joka päivä hän tekee kymmenkunta koetta, joilla hän seuraa että ”prosessi” toimii, ja tekee muutoksia sen mukaan, miltä vesi näyttää.

Puhdas vesi lasketaan Välijokeen, ja ”kaikkein sakein tavara” kuivataan ja se lähtee biokaasulaitokselle Kokkolaan.

–Meidän täytyy noudattaa aluehallintoviraston laatimia lupaehtoja. Moni luulee, että otamme täällä vain pikkuisen sakeampaa tavaraa pois, mutta lähtevä vesi on kuin juomavettä, Jokisuu kertoo. –Sitä ei ole desinfioitu, mutta vesi, joka saadaan laskea jokeen, on aivan juomaveden näköistä. Siinä ei saa olla fosforia, ei saa olla typpeä — justiin näitä aineita, jotka rehevöittävät vettä. Tietysti myös kiintoaine pitää ilman muuta poistaa.

Työhön kuuluu myös esimerkiksi altaiden ja koneiden huoltoa.

–Koneet käyvät 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa.

Hänen päässään on myös Evijärven tarkin kartta siitä, missä kunnan vesi- ja viemärilinjat kulkevat.

–Kylillä kaivellaan ympäriinsä kaivinkoneilla, ja joka päivä jostain soitellaan meille ja kysytään, missä ne menevät, ettei niitä kaiveta vahingossa poikki.  

REILUN 20 vuoden aikana ei ole tapahtunut suurempia haavereita.

Mainos

–Jos täällä sattuu pienikin häiriö, meidän täytyy tehdä heti häiriöilmoitus ely-keskukseen. Mitään ympäristörikosta emme voi salata täällä — eikä onneksi ole tapahtunut mitään, Jokisuu kertoo. –Evijärvellähän ei ole mitään oikein vaarallista teollisuutta, mikä on monen puhdistamon ongelma. Ei ole kuin muutama huoltamo, ja heillä on niin hyvät kaivot ja systeemit, ettei sieltä pääse tulemaan mitään vaarallisia aineita tänne.

Yhden kerran hänen aikanaan puhdistamoon päätyi pieni määrä öljyä ilmeisesti vanhasta öljysäiliöstä, joka oli vuotanut asiakkaan kiinteistöllä.

–Vaarallisia öljymäisiä aineita tänne ei missään nimessä saa tulla, sillä ne tappavat bakteerikannan ja puhdistamo lakkaa toimimasta. Siitä ei kuitenkaan onneksi seurannut mitään vakavampaa, vaan puhdistamo saatiin aika pikaisesti toimimaan ja otetut näytteet menivät läpi.

KUN Jokisuu tuli viemärilaitokselle yli 20 vuotta sitten, hän joutui opiskelemaan kantapään kautta, miten laitos toimii ja miten vesi siellä puhdistuu.

–Nyt olen yrittänyt siirtää näitä tietoja eteenpäin tälle uudelle kaverille, Jokisuu nyökkää Vesakosken suuntaan.

Jokisuun jäätyä eläkkeelle Vesakoski hoitaa jatkossa laitosta yksin. Hän on aiemmin työskennellyt LVI-alalla.

–Olen saanut Sepolta hyvät opit. Toivottavasti saan yhä soittaa hänelle ja kysyä neuvoa jossakin tilanteessa, Vesakoski naurahtaa.

Jokisuu kertoo, ettei aio ruveta makaamaan eläkkeelläkään. Töitä tulevat teettämään omakotitalo ja pieni pläntti metsää. Niiden lisäksi jatkuu jo yli 30 vuotta sitten aloitettu palokuntaharrastus. Miehistö harjoittelee joka toinen viikko ja hänen vetämänsä palokuntanuoret joka toinen viikko.

Oletko iloinen, kun pääset pois viemäreiden ääreltä?

–No en ainakaan surullinen ole, Jokisuu naurahtaa. –Olen ollut Evijärven kunnan palveluksessa runsaat 35 vuotta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.