Lukijan mielipideartikkeli:

Onko Fortum ostamassa ilmansaastuttajia?

ENERGIAYHTIÖ Fortum on lisäämässä omistustaan saksalaisesta jättiyhtiöstä Uniperista. Kaksi vuotta sitten Fortum sai kovan väännön jälkeen ostettua yhtiöstä noin 50 prosentin osuuden. Nyt Fortum on taas ostotuulella ja pyrkii saamaan Uniperista itselleen 70.5 prosentin siivua. Mikäli tämä yli kuusi miljardia maksava kauppa toteutuu, on se Suomen suurimpia yrityskauppoja.

Ostajalla oli kaksi vuotta sitten suuri vaikeus saada Uniperin ylin johto myötämieliseksi silloiselle kaupalle. Vähän sama tilanne tuntuu taaskin olevan edessä. Vaikka Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo, että aivan liian vähän on kahdessa vuodessa saavutettu, nyt asia on muuttumassa. Tämä tahtoo sanoa sitä, että kaiken aikaa on kulissien takana tehty hiljaista työtä lisäostojen eteen, ja viimeksi on Venäjä väläyttänyt etenemiselle vihreää valoa.

Tällainen tavis- ja piensijoittaja ei kaikkia noita isoja suureita ymmärrä, mutta kun yrittää penkoa eri lähteitä, niin aina sieltä jotakin irtoaa. Ainakin se, että siinä ovat kuin Daavid ja Goljatt vastakkain. Uniperin vuoden 2018 liikevaihto oli 80 miljardia. ja Fortumin nippa nappa viisi miljardia euroa.

On tietysti hienoa, että pienestä Suomesta pyritään Euroopan talousmahdin kuvioihin, mutta kolikolla on aina kaksi puolta. Näköjään myllerrys Uniperin ylimmän johdon sisällä on ollut melkoista, koska toimitusjohtaja Klaus Schäfer jätti tehtävänsä helmikuussa. Myös Ay-siipi protestoi voimakkaasti jo kaksi vuotta sitten eka ostoaikeille.

Nyt joutuukin kysymään, mitä meidän koti-Fortum on saamassa lisää mahdollisella tulevalla kaupalla? Yhtiöhän markkinoi itseään puhtaana ja ilmastoystävällisenä energian tuottajana. Mutta ei ole mikään salaisuus, että Uniper tuottaa jo Saksassa kaasulaitoksen lisäksi energiaa pääosin hiilivoimaloilla. Näitä on Saksan lisäksi myös Britanniassa, Ranskassa ja Hollannissa.

Sitten joutuu kysymään, miksi Uniperin ylin johto on ollut niin yrmeä ja vastenmielinen myymään osuuksia yhtiöstä? Siksi, että he pelkäävät mahdollisesti uusia isäntiään ja lisäksi omien työpaikkojen menetyksiä.

Ovathan hekin vain palkollisia suuressa yhtiössä, joita omistavat mahdollisesti suuret sijoitusyhtiöt. Tapahtuihan meillä Suomessakin jokin aika sitten, että erään pörssiyhtiön toimitusjohtaja sai vasta lehdestä lukea, että hänen johtamansa yhtiö on saanut uudet omistajan. Ostaja kertoi parin päivän kuluttua TV-uutisissa lakoniseen sävyyn, että ostaja- ja myyjätaho ovat keskenään sopineet niin kaupan sisällön kuin hinnankin, eikä siinä muita välikäsiä kaivattu.

Uniperia omistaa ainakin kaksi suurta sijoitusyhtiötä: Elliot ja Knight Vinke. Ne ovat ilmoittaneet myyväänsä osuutensa noin 2,3 miljardilla eurolla. Näin Fortumin Uniperin-kokonaispotti nousee 6,2 miljardiin euroon.

Ehkä kaukonäköiset sijoittajat suuntaavat katseensa ja rahojensa kohtalon tulevaisuuteen. Onhan ilmaston saastuminen viime aikoina ollut hyvin arkinen asia. Ilman saastuttajista pitää päästä eroon, kun joku on niitä vielä ostamassa. Ja onko meidän koti-Fortum se yhtiö, joka on valmis ostamaan näitä saastelaitoksia?

Aarre Kupila, piensijoittaja Turusta

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.