Pumppaamot vaihtoehtona vettymishaittakorvauksille Evijärvellä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN kunnantalolla keskusteltiin torstaina säännöstelyn muutossuunnittelusta, jossa järven vedenpinnan korkeutta nostettaisiin 10 sentillä. Nosto aiheuttaisi alavimmille pelloille vettymishaittaa.

Ely-keskus järjesti keskustelutilaisuuden viimeksi heinäkuussa, jolloin sovittiin Evijärven eteläpuolisten peltoalueiden yleissuunnitelman tekemisestä. Ely-keskus on tilannut Maveplan Oy -nimiseltä konsultilta kuivatuspumppaamoiden yleissuunnitelman, jonka luonnosta esiteltiin torstain tilaisuudessa. Paikalla oli parikymmentä maanomistajaa, joilta konsultti sai lisätietoja muun muassa joidenkin peltolohkojen salaojituksista ja jo olemassa olevista pumppaamoista.

Paikalla olleet maanomistajat suhtautuvat kielteisesti meneillään olevaan säännöstelyn muutossuunnitteluun.

–Maanomistajille esitettyjen vettymishaittakorvausten vaihtoehtona on tehty kuivatuspumppaamovaihtoehdon yleissuunnittelua eteläpuolisille peltoalueille, kertoo tulvasuojelu- ja kuivatusryhmän päällikkö Sari Yli-Mannila Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta. –Maanomistajien mielestä tarkempaa kuivatussuunnittelua olisi tullut tehdä yhtäaikaisesti kaikille vettyville pelloille. Ely-keskus on kuitenkin tehnyt yleissuunnitelmaa ”pilottiluonteisesti” eteläpuolen suurimmille yhtenäisille vettyville peltoalueille. Jos pumppaamojen suunnittelu etenisi näillä alueilla, tulisi suunnittelua tehdä muuallakin.

Mahdollisesti rakennettavien pumppaamojen ylläpito tulisi peltojen kuivatuksesta tai nykyisen kuivatustilanteen paranemisesta hyötyä saavien maanomistajien ylläpidettäväksi. Ely-keskus ei voi ottaa pumppaamoja hoitaakseen.

–Toteuttamiskustannukset tulisivat todennäköisesti hankkeen kustannettavaksi eli kunnan ja ely-keskuksen sekä mahdollisesti maanomistajien osuudella nykyisen kuivatustilanteen parantuessa, Yli-Mannila toteaa.

Paikalla olleet maanomistajat pitivät alueen nykyistä kuivatustilannetta tyydyttävänä eivätkä katso tarvitsevansa siihen parannusta, kunhan säännöstelyn nykyistä tavoitevyöhykkeen ylärajaa ei ylitetä. He pitivät yleissuunnitelmaa sinänsä hyvänä, mutta suhtautuvat kielteisesti suunniteltuun säännöstelyrajojen 10 sentin nostoon eivätkä halua joutua maksumiehiksi ja vaativat vedenpinnan nostosta hyötyä saavien mökkiläisten osallistumista kustannuksiin.

–Konsultti tekee yleissuunnitelman valmiiksi lokakuun loppuun mennessä, jonka jälkeen Evijärven kunta, ely-keskus ja vesialueiden omistajat kokoontuvat miettimään jatkoa marraskuun alkupuolella.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.