Kodeista ja teltoista entiseen pankkisaliin

Paavo Sadeharjun ja Kari Saarikallen takana näkyy se osa rukoushuonetta, josta purettiin säästöpankin palvelutiskit.

Julkaistu:

Aihe:

TÄNÄ VUONNA Lappajärven helluntaiseurakunta täyttää 70 vuotta. Lisäksi ensimmäisen rukoushuoneen hankkimisesta ja seurakunnan taustalla toimivan yhdistyksen perustamisesta on kulunut 40 vuotta.

Reino Savolan kokoamassa historiikissa mainitaan, että helluntailiikettä Lappajärvellä on kuitenkin ollut yli 80 vuotta.

Karvalan kylästä kotoisin ollut Matti Kivimäki, alkuperäiseltä sukunimeltään Örni, lähti siirtolaiseksi Pohjois-Amerikkaan. Vuonna 1935 hän palasi Lappajärvelle Ollin kylään ja aloitti helluntaiherätyksen kokoukset.

Lappajärven helluntaiseurakunnan perustava kokous pidettiin lokakuussa 1949.

ENSIMMÄISESSÄ vanhimmistossa olivat Eino Alanen, Vilho Huumarsalo, Olavi Lukkarila ja Pentti Saarikalle.

Oman rukoushuoneen seurakunta hankki elokuussa 1979, kun se osti Pauli Peltolalta ison puutalon Nissintien varrelta.

Seuraavassa kuussa perustettiin Lappajärven Rukoushuoneyhdistys Elim, jonka nimi nykyään on Lappajärven Helluntaiseurakunta yhdistys. Sitä olivat perustamassa Olavi Lukkarila, Veikko Saarijärvi, Pentti Saarikalle ja Heino Tervanen,

NYKYÄÄN helluntaiseurakunnan hengellistä toimintaa johtavassa vanhimmistossa ovat Reijo Hernesniemi, Pekka Kallinki, Pentti Luoma, Kari Saarikalle ja Alpo Tervanen.

Vanhimmiston puheenjohtaja Saarikalle kertoo tulleensa uskoon vuonna 1971.

–Olin 13-vuotias, kun tein oman uskonratkaisuni. Seurakunnan toiminta oli tietysti ennestään tuttua, koska vanhempani toimivat siinä aktiivisesti.

Hänen isänsä Pentti Saarikalle oli yksi perustajajäsenistä.

–Ensimmäisinä vuosikymmeninä seurakunta kokoontui enimmäkseen jäsenten kodeissa. Samoin teki alkuseurakunta aikoinaan. Nyt meillä on hyvät tilat.

Vuonna 2001 helluntaiseurakunta osti Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalilta kellarikerroksen entisestä säästöpankin rakennuksesta ja vuonna 2009 katutasosta entisen pankkisalin Järvi-Pohjanmaan Sana ja Ylistys -yhdistykseltä.

–Viime keväänä aloitimme täällä uutena toimintamuotona kaikille avoimet, maksuttomat lähimmäisruokailut. Ne ovat olleet menestys. Joka toinen maanantai niissä on käynyt viitisenkymmentä ruokailijaa.

LAPPAJÄRVEN helluntaiseurakunnan talous- ja kiinteistöasioista vastaa yhdistyksen hallitus, jonka muodostavat vanhimmiston viisikko sekä puheenjohtajana toimiva Paavo Sadeharju.

–Yhdistyksellä on noin 75 jäsentä, Sadeharju toteaa.

Hän liittyi helluntaiseurakuntaan 1960-luvun puolivälissä.

–Parikymppisenä, vähän sen jälkeen, kun olin käynyt armeijan. Sitä ennen lapsuudesta muistan telttakokoukset, ison valkoisen teltan ja ulkopuolelle asti kuuluvat kauniit laulut.

Miika Savola torjuu ihmiskauppaa Thaimaassa

SUOMALAISTEN helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyötä ulkomailla tekee Fida International -yhdistys. Syyskuussa se lähetti Thaimaahan kaksi työntekijää, Maria ja Miika Savolan.

Lappajärveläisten Tuulikki ja Raine Savolan poika Miika kirjoitti ylioppilaaksi Lappajärven lukiosta keväällä 1999. Myöhemmin hän valmistui luokanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta.

–Miika keskittyy ihmiskauppaa ehkäisevään työhön ja Maria ihmiskaupan uhrien jälkihoitoon, sanoo Raine Savola.

Alussa painottuu kielen opiskelu ja tutustuminen paikallisiin yhteistyökumppaneihin.

–Thaimaassa Miika on toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän opetti Thaisukossa.

Kyseessä oli Fida Internationalin ylläpitämä Thaimaan suomalainen koulu Bangkokissa.

–Viimeiset kolme vuotta hän opetti Helsingissä yläasteikäisiä maahanmuuttajia. Maria on teologian maisteri ja työskenteli muun muassa Helsingin Saalem-seurakunnassa.

Pariskunnan uusi kotikaupunki on Thaimaan pohjoisosassa sijaitseva Chiang Mai.

–Aluksi he asuivat sikäläisen lähetystyöntekijän luona, mutta ovat jo löytäneet oman asunnon.

Raine Savolan mukaan on tavallista, että Fida Internationalin ulkomaisille työntekijöille kerätään rahoitus monesta lähettäjäseurakunnasta.

–Suunnilleen puolet Miikan ja Marian palkoista maksaa Saalem-seurakunta, mutta myös Lappajärven helluntaiseurakunta osallistuu kuukausittain. Kaiken kaikkiaan heillä taitaa olla yhdeksän kannattajaseurakuntaa, joista yksi on evankelis-luterilainen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.