Uusi sähkönmyyntiyhtiö alkaa hahmottua

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

JOULUA edeltävällä viikolla Lappajärven Taavintuvalla kokoontui Järviseudun Sähkövoiman kuntayhtymän yhtymävaltuusto.

Kuntayhtymässä ovat jäsenkuntina Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli. Niiden valitsemat valtuutetut hyväksyivät vuodelle 2019 talousarvion. Se saattaa jäädä viimeiseksi.

Kokouksessa käytiin läpi kevään askelmerkkejä. Jos ne osuvat kohdilleen, maaliskuussa perustetaan uusi osakeyhtiö.

Perustettavaan yhtiöön on tarkoitus siirtää kuntayhtymän koko liiketoiminta eli käytännössä sen omistamat EPV Energia Oy:n osakkeet. EPV myy tuottamansa ja hankkimansa energian osakkeenomistajilleen omakustannushintaan, eli se on niin sanottu Mankala-yhtiö.

EPV:ltä ostamansa sähkön kuntayhtymä on myynyt Alajärven Sähkö Oy:lle ja Vimpelin Voima Oy:lle omakustannushintaan. Ne ovat sitten myyneet sähköä asiakkailleen.

UUTEEN osakeyhtiöön on tarkoitus siirtää kuntayhtymän EPV-osakkeiden lisäksi Alajärven Sähkön ja Vimpelin Voiman liiketoiminnat sähkönmyynnin osalta sekä niiden omistamat EPV-osakkeet.

Tällä hetkellä kuntayhtymän omistusosuus EPV Energiasta on 1,69 prosenttia, Alajärven Sähkön 1,41 prosenttia ja Vimpelin Voiman 0,48 prosenttia, joten niillä luvuilla laskettuna uuden yhtiön omistusosuudeksi tulisi 3,58 prosenttia EPV:stä.

Perustettavaan yhtiöön siirretään ainoastaan sähkönmyynti, ei siis esimerkiksi sähköverkkojen omistusta, liiketoimintoja sähkönsiirron osalta tai asennustoimintaa.

Alajärvellä sähköverkon vastedeskin omistaisi Alajärven Sähkö, Vimpelissä Vimpelin Voima ja Lappajärvellä Elenia Oy.

VAIKKA uusi yhtiö aiotaan perustaa maaliskuussa, liiketoiminnat siirtyisivät siihen vasta 1. heinäkuuta. Yhtymävaltuusto käsittelisi vielä tilinpäätöksen alkaneen vuoden tammi-kesäkuulta, minkä jälkeen se päättäisi kuntayhtymän purkamisesta.

Kuntayhtymän liiketoiminnan siirtäminen perustettavaan yhtiöön ja tosiasiallisesti ratkaisu purkamisesta viedään todennäköisesti lähikuukausien aikana päätettäväksi kolmen jäsenkunnan valtuustoihin.

Kuntayhtymä ja kaksi sähköyhtiötä alkoivat valmistella uuden yhtiön perustamista keväällä 2017. Aiesopimus asiasta allekirjoitettiin 30. toukokuuta 2018.

Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli saisivat tiettävästi jokainen 13,5 prosenttia osakkeista, eli kunnat omistaisivat yhteensä 40,5 prosenttia. Lopusta suuremman osan saisi Alajärven Sähkö ja pienemmän Vimpelin Voima.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.