Vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa

Keskimäärin vuosina 2013–2016 on kuollut huviveneilyssä vuosittain 45–50 ihmistä. Kuva: Eija Pippola

Julkaistu:

Aihe:

Vuonna 2017 kuoli alustavien tilastojen perusteella vesiliikenteessä ennätyksellisen vähän ihmisiä, huviveneilyssä 33. Keskimäärin viime vuosina (2013–2016) on kuollut huviveneilyssä vuosittain 45–50 ihmistä. Osasyynä tähän ennätysvuoteen saattoi olla viileä ja sateinen kesä.

– Kelluntapukineita käyttämällä saadaan tilastot pysymään hyvällä mallilla myös lämpiminä kesinä, sanoo Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Liivin sopivuus kannattaa varmistaa kokeilemalla ennen ostopäätöstä. Tämä on erityisen tärkeää lasten liivejä ostettaessa. Liivien tulee olla riittävän mukavat päällä, jotta niitä tulee käytettyä.

– Se että pelastusliivit ovat veneessä ei vielä riitä, ne pitää muistaa pukea päällekin, Räisänen jatkaa.

Suojaisille sisävesille riittävät pelastusliivit, joissa on merkintä 100 N (kantokyky). Pelastusliivit 150 N tai 275 N on tarkoitettu vaativampiin olosuhteisiin. Pelastusliivit kääntävät veden varaan joutuneen tajuttoman ihmisen selkäasentoon.

Toimimaton pelastusliivi ei auta veden varaan jouduttaessa. Paukkuliivien tarkistamisessa on syytä kiinnittää huomiota mm. laukaisumekanismin toimintavalmiuteen ja kaasupatruunan kiinnitykseen. Kaasupatruuna voi ajan myötä ja vartalon liikkeen vaikutuksesta kiertyä auki osittain tai kokonaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.