Toimiva hallitus

Nimimerkki Uusia tuulia odottava haastoi (Järviseudun Sanomat 11. huhtikuuta) taloyhtiöiden asukkaat ottamaan vastuuta talonpidosta.

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on vuodelta 2009, siis aivan uusi. Lain mukaan toiminnallinen vastuu on yhtiön hallituksella, jonka varsinainen yhtiökokous valitsee vuosittain sekä isännöitsijällä, jonka hallitus valitsee talon tarpeiden mukaan pidemmäksi aikaa.
Varsinaisessa yhtiökokouksessa käydään läpi edellisen tilikauden tapahtumat, tehdään talousarvio ja suunnitelma kuluvalle vuodelle sekä kartoitetaan korjaustarpeet lähivuosiksi, yleensä hallituksen tekemän esityksen pohjalta. Isännöintipalvelu yleensä ostetaan taloyhtiön ulkopuolelta, hallituksen jäseniksi valitaan osakkaita.
Asukkaan kannattaa tehdä esitys haluamastaan toiminnasta hallitukselle tai asuinhuoneistonsa omistajalle. Asiallisen tiedon ja vastuun jakamisen takia on tärkeää, että osakkaat osallistuvat varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka valitsee, vastuuttaa ja vapauttaa hallituksen ja isännöitsijän.
Jokaisen taloyhtiön hoidosta kiinnostuneen on syytä tutustua verkossa tai kirjastossa asunto-osakelakiin ja siihen pohjautuvaan kirjaan.

Sisko Mäkinen, Helsinki / Kortesjärvi

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.