Kunniavartiot konkretisoivat uhraukset

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kunniavartiohaaste on valtakunnallinen. Alkuperäisidean tavoitteena on, että jokaisella haudalla seisoo saman ikäinen ja samaa sukupuolta oleva henkilö kuin sankarivainaja oli kuollessaan. Vartion on tarkoitus konkretisoida sitä menetystä, minkä sotavuodet toivat paikkakunnalle.

Käytännössä monella paikkakunnalla vartijoita koskevia kriteereitä on hieman höllennetty, jotta kunniavartio saadaan varmasti toteutettua.

Alajärvellä sankarihautoja on 147, joista lähes kaikille on saatu oikean ikäinen vartija. Ikäpykälästä on joustettu, jos joku on halunnut sukulaisensa haudalle, vaikka vuodet eivät täsmäisikään.

Mainos

Evijärvellä kunniavartio on puolestaan päädytty rakentamaan siten, että kunkin haudan vartijaa ja sankarivainajaa yhdistää joko ikä, sukulaisuus tai kylä. Sankarihautoja on 116.

Vimpelissä sankarihautoja on 69. Myös pyöreän kirkon pitäjässä joustetaan ikäpykälästä. Samalla periaatteella vartioon on otettu mukaan myös naisia, vaikka Vimpelin sankarihaudoissa lepää pelkästään miehiä. Myös Alajärvellä vartiossa on mukana muutama vapaaehtoinen nainen muistuttamassa naisten tekemistä uhrauksista sotavuosina.

Alajärvellä kunniavartio järjestetään itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 11–11.30, Evijärvellä ja Vimpelissä kirkonmenojen jälkeen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.