Lukijan mielipideartikkeli:

Evijärven koululaisten kirjoituksia 28.9.2016

Evijärveläisten nuorten mielipiteitä

Ohessa on Evijärven keskikoulun kahdeksasluokkalaisten äidinkielentunneillaan laatimia mielipidekirjoituksia. Lukijan loolaan voivat kirjoittaa myös päälevikkialueemme muiden koulujen oppilaat. Yhteydenotot osoitteeseen: toimitus@jarviseudunsanomat.fi

Sähköpöytä

Mielestämme Evijärven keskikoulun ja lukion pulpetit olisivat uusinnan tarpeessa. Nykyiset pulpetit ovat kiikkeriä, huonokuntoisia ja töherrettyjä sekä liian matalia. Monet niistä ovat kuitenkin ihan hyviä. Nuoret ovat koulussa monta tuntia päivässä ja oppitunneilla opiskeluasento ei ole kovin ergonominen. Koulussa istutaan liikaa.
Oppilaiden kannalta olisi hyödyllistä hankkia koululle uudet pulpetit. Uusien pulpettien kannattaisi olla sähköpöytiä, koska silloin pöydät voitaisiin säätä sopivalle korkeudelle. Joillakin tunneilla pöydät voitaisi säätää seisomatasolle, jolloin opiskelijoiden työasento olisi ergonomisempi. Uudet pöydät olisivat siistejä, eivätkä ne kiikkuisi ja narisisi.
Uudet pöydät olisivat järkevä hankinta Evijärven keskikoululle ja lukiolle. Niiden ansiosta oppilaiden olisi mukavampi työskennellä. Kaikkia pulpetteja ei tarvitsisi uusia, mutta ainakin kaikista huonoimmat kannattaisi vaihtaa uusiin.

Janna ja Janniina

Euroopan unioni

Olisiko se parempi erota Euroopan unionista vai ei? Euroopan unioni aikoo ehkä kieltää saunan Suomesta ja eihän se olisi yhtään kiva, kun se on suomalaisen perintö ja kukaan ei olisi tästä iloinen. Ja olisi se parempi, kuin se, että Suomen alkuperäinen valuutta eli markka tulisi takaisin. Osa suomalaisten veroistakin lähetetään ulkomaille, joilla on jo liikaakin rahaa ja Suomen taloustilanne menee heikommaksi koko ajan. Eikä suomalaisten tee mieli sanoa vastaan, kun eihän kansaa kuunnella muutenkaan.
Meidän mielestämme Suomen ei kannattaisi erota Euroopan unionista, sillä Suomen taloudesta tulisi huono, jos Suomi eroaisi. Ja jos venäläiset hyökkäisivät Suomeen, meillä olisi huomattavasti vähemmän puolustuskykyä Venäjä vastaan. Mutta kannattaisiko erota Euroopan unionista, se jää kansalle mietittäväksi.
Saunan kieltämisestä voi Suomen kansa ja muutkin maalaiset väittää vastaan, jos haluavat pitää saunan suomalaisen perintönä. Suomen valuutta ei voi tulla takaisin, jos ei lähdetä Euroopan unionista, mutta se ei ole meidän päätettävä asia vaan niiden, jotka istuvat johdossa. Suomen kansan maksamat verotkin voidaan pitää vain Suomessa ja rakentaa Suomen talous vahvemmaksi.

Fakta Pöydälle!

Ihmisiä hekin ovat

Kadulla kävelee mustiin pukeutunut henkilö, jolla on pitkät hiukset ja paljon lävistyksiä. Mitä ajattelet hänestä? Onko hän mielestäsi epäilyttävä? Vaikuttaako hän jotenkin oudolta? Minkälainen henkilö hän sinun mielestäsi on?
Muutamat ihmiset haluavat pukeutua mustiin, värjätä hiuksensa mustiksi, ottaa paljon lävistyksiä tai tatuointeja. He pitävät raskaammasta musiikista, kuten metallista. Valitettavasti tämä herättää ennakkoluuloja joillekin, jotka eivät aina ole myönteisiä. Totuus on kuitenkin se, että hekin ovat tavallisia ihmisiä. Vaikka he saattavat näyttää vihaisilta tai masentuneilta, he eivät välttämättä sitä ole. Jotkut voivat toki purkaa masennustaan tai huonoa päiväänsä pukeutumalla mustiin vaatteisiin ja näyttämällä synkältä.
Entä mitä asialle voisi tehdä? Kaikki voisivat muuttaa omaa suhtautumistaan heihin eikä olla niin ennakkoluuloisia. Heitäkin tulee kohdella tasa-arvoisesti. Heitä ei pitäisi syrjiä, kiusata eikä haukkua heidän musiikkimieltymyksiään, koska se on heille hyvin tärkeää ja osa elämää. Ennakkoluulot eivät saisi estää ystävystymistä ”hevarin” kanssa.

Annie & Inka

Koulukiusaamisen vakavuus

Oletko koskaan miettinyt, miten vakavaa koulukiusaaminen on? Oletko koskaan joutunut koulukiusatuksi? Oletko koskaan ajatellut tai kokenut, millaista pahimmillaan koulukiusaaminen voi olla? Voit pahimmillaan loukata jotakuta niin pahasti, että hänelle on kynnys astua elämässä eteenpäin, nousta sängystä ja saada itsensä kouluun, ajatella positiivisesti, koska tuntuu, että ei ole enää mitään syytä jatkaa.
Kaikki se suru ja tuska pakkautuu sisälle ja lopussa tuntuu, että ei ole aukkoa enää hengittää, ei ole enää onnistumisen pilkettä, mikään ei tunnu enää miltään. Ei näe valoa tunnelin päässä, vaipuu pimeyteen ja on liian väsynyt ottamaan askeleita parempaan suuntaan.
Kaiken tämän jälkeen on niin romahtanut, ettei mikään välttämättä nosta enää. Kiusaaja ei ymmärrä, miten pahat ja syvät arvet hän kiusatulle jättää, niin henkiselle kuin fyysiselle puolelle. Se, kuinka vaikeaa voi olla korjata arvet, on toisinaan mahdotonta. Mielimaailma on todella rajallinen, pyörii mielessä päivästä toiseen samat sanat ja lauseet, joita ei noin vaan pyyhitä pois.
On vaikea ymmärtää, miksi viattomia ihmisiä kiusataan, väheksytään ja aliarvostetaan. Se on väärin, mutta kaikki eivät sitä ymmärrä. Puhumista kiusaamisesta ei voi koskaan korostaa liikaa nyt, huomenna tai tulevaisuudessa. Mieti, miten itse voisit vähentää kiusaamista? Ja jos olet kiusannut, herättikö tämä teksti sinussa mitään? Kaikilla olisi syytä miettiä omalla kohdalla, mitä kiusaaminen herättää.

Eveliina Pietilä & Juulia Murtomäki

Koulussa opetetaan liikaa turhaa asiaa

Ovatko kaikki koulun aineet aivan varmasti tarpeen? Tarvitsetko roskakuski neliöjuuria työelämässä? Tarvitseeko työmies potenssilaskuja? Tarvitseeko lääkäri Jeesusta työssään? No jos aivan tarkkoja ollaan, aivan kaikki peruskoulussa opittu ei todellakaan ole tarpeellista.
Koulussa olevien aineiden seassa on myös sitä asiaa, mitä kaikki ihmiset tai kukaan ei välttämättä tarvitse elämässään missään muodossa, esimerkkejä tästä ovat jotkin matematiikan osa-alueista, kuin myös osa historiasta ja osa uskonnosta.
Ongelman voisi korjata siten, että joitain kursseja laitetaan valinnaisten aineiden päätöslistaan, tai ottaa ne täysin pois opetussuunnitelmasta. Ne voisi korvata jollakin oikeasti tärkeällä asialla, jota aikuiselämässä tarvitsee.

Kanalauta

Mopoihin isommat rakenteelliset nopeudet

Mopoilla on mielestämme liian matalat nopeudet (45km/h), jolla ei ehdi luultavasti edes mummon hautajaisiin. Mopoissa on nykyään kevytmoottoripyörien jarrut ja runko.
55km/h on maksimi, mitä mopo saa kulkea ilman, että kilvet lähtevät.
Mielestämme mopot saisivat kulkea 65–75 km/h, jotta pysyisi liikenteen mukana ja ehtisi mummon hautajaisiin. Mopoissa saisi olla kunnon äänet, että sen kuulevat pyöräilijätkin!
Myös tietä voisi laajentaa niin, että mopot mahtuisivat kunnolla valkoisen viivan toiselle puolelle, ettei käy niin, että kun rekka ajaa 1–2 metriä moposta, se kaatuu.
Myös pyöräilijät voisivat käyttää tätä kaistaa, koska siinä mahtuisi mopolla ohittamaan tai pistetään mopot kulkemaan sen hieman alle 80 km/h ja muiden autojen ja rekkojen sekaan niin, että kun nopeutta on, rekkojen ei tarvitse ohitella vaarallisesti ja kaataa mopoilijoita.
Jos mopo kulkee 45km/h, se on hyvä syy tai tekosyy myöhästyä kokeesta tai huonoilta tunneilta, mutta jos mopot kulkisivat kovempaa, kouluun olisi ”pakko” ehtiä.
Myöskään ei tulisi tarvetta virittää ”tappokonetta” moposta eikä tarvitsisi kuluttaa rahaa viritysosiin ja huonolla tuurilla uuteen moottoriin ja mielenterveyteen.

Tulevat mopoilijat

Ennakkoluuloisuus

Kuten Albert Einstein on sanonut: ”On surullista elää aikakaudella, jolloin on helpompaa murskata atomi, kuin ennakkoluulo”. Valitettavasti tämä pätee yhä. Nykyään ennakkoluuloja syntyy helpommin kuin ennen, muun muassa sosiaalisen median kautta. Ihmiset suhtautuvat hyvin ennakkoluuloisesti erilaisuuteen, tuntemattomaan ja uuteen. Hyvin usein ihmiset tuomitsevat asioita, joista eivät tiedä.
Tämä tuottaa suuria ongelmia ympäri maailmaa ja aiheuttaa monenlaisia levottomuuksia. Esimerkiksi uskonnoista soditaan jatkuvasti, eikä toisia pystytä taikka edes haluta hyväksyä. Myös ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta syntyy kohua, jopa vihaa.
Ennakkoluuloja ei voi poistaa koskaan täysin, mutta jokainen voi itse miettiä, millä perusteella luo mielipiteensä, ja onko siinä oikeasti perää. Aina oma kokemuskaan ei näytä asian kaikkia puolia. Pienelläkin ymmärtäväisyydellä ja avoimuudella on jo vaikutusta. Pienistä puroista syntyy suuri joki – ehkä tulevaisuudessa maailma olisi hyväksyväisempi paikka.

Kacatta

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.