Lukijan mielipideartikkeli:

Kunnissa on juhlakokousten aika

Useat kunnat ovat pitäneet tai pitämässä kunnan 150-vuotissynttäreitä ja niihin liittyviä valtuuston juhlakokouksia.
Utajärvellä valtuusto palasi vuoden 1894 päätökseensä. Siinä valtuusto oli yksimielisesti kieltänyt 30 markan sakon uhalla nuorten naimattomien miesten yöjuoksun illan kello kymmenen ja aamun kello neljän välillä. Kunnanhallituksen mielestä aika oli ajanut päätöksen ohi, ja se olisi kumottava. Vihreät tekivät keskustelussa asiasta sukupuolten välisen tasa-arvokysymyksen ja vaativat yöjuoksun kieltämistä myös nuorilta naisilta. Valtuusto päätti kuitenkin, että nuorten miesten yöliikkuminen sallitaan vastaisuudessa, kun kunnan ja poliisin resurssit eivät yksinkertaisesti riitä vuoden 1894 kiellon valvomiseen. Valtuusto arveli yöliikenteen lisäävän avioliittoisuutta ja sitä kautta tukevan Utajärven strategista tavoitetta väkiluvun lisäämisestä.
Tekopitäjäni Lappajärven valtuusto löi lukkoon juhlaistunnossaan valtuuston jäsenmäärän, kun siinä on seuraavissa kuntavaaleissa valtuuston päätettävissä oleva välys. Rivikuntalaisen kannalta oli kuitenkin näkyvämpää synttärien kunniaksi joka talouteen jaettava tuore ja kelpo Lappajärven minihistoria 1865–2015.
Vimpelin valtuusto otti 24.5.1934 käsiteltäväkseen toimenpiteisiin ryhtymistä varten ilmoituksen, että eräät kunnan toimihenkilöt olivat juopotelleet toimissaan ja toimensa ulkopuolella. Ilmoitus oli ilmeisen visainen, kun päätös ”Keskustelu jätettiin kuitenkin vastaukseksi kysymykseen” oli yliviivattu. Tämän päätöksen jälkeen valtuusto ryhdistäytyi ja päätti yksimielisesti, että ”kunnan huoneustoissa kielletään kaikenlainen juopottelu, ja että kunnan virkailijoilta vaaditaan raittiutta ja kunnollista käyttäytymistä, uhalla, että valtuusto voi ottaa asiassa ankaramman otteen”.
Pöytäkirja luettiin ja hyväksyttiin kokouksen päättymisen jälkeen ennen valtuuston jäsenten poistumista.
Vimpelissä istuu synttäritoimikunta. Vimpelin valtuustolla olisi tulevassa juhlakokouksessaan vuoden 1934 päätöksen tarkistamisen paikka, kun suoraan Vimpelin palkkalistoilla on enää vain tusinan verran viran- ja toimenhaltijoita heistä valtaosan siirtyessä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen lautakuntien alaisuuteen. Valtuustolla ei ole kuitenkaan missään tapauksessa kanttia kumota 1934 päätöstään ja sallia samalla juopottelu kunnan tiloissa.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.