Kalaa nousee heikosti koko maassa

Vaikka kesä on normaalisti saaliiden kannalta huonoa aikaa, suosittua ruokakalaa, kuten muikkua, kuhaa ja siikaa, nousee Lappajärvestä ja valtakunnallisesti tällä hetkellä poikkeuksellisen huonosti. Kalastajilla on kalakadon syistä eri teorioita: osa on sitä mieltä, että kala ei liiku, toiset sitä mieltä, että se on kalastettu järvestä vähiin.

Kraatterijärven kalan Seppo Luoma uskoo, että kalaa järvessä on varsin hyvin, vaikkakaan ei huippuvuosien määriä, mutta sen huono liikkuminen johtunee luonnonolosuhteiltaan erikoisesta vuodesta.
–Kalastajien keskuudessa puhutaan kylmän kesän ongelmasta mutta myöskin uskotaan runsaiden sateiden aiheuttamien valumavesien aiheuttaneen happamuuden muutoksen. On vaikea keksiä mitään muutakaan yhteistä nimittäjää, sillä tilanne on sama koko maassa.

Kalastaja Sampo Savola tietää, että ongelma on valtakunnallinen, mutta hänen mielestään sää ei ole merkittävin yksittäinen tekijä.
–Lappajärvestä pyydettiin talvella merkittävästi 700–1 000-grammaisten kalojen kanta, ja nyt joudutaan odottelemaan alamittaisten kalojen kasvua.

Lue lisää keskiviikon paperilehdestä.

Jaa juttu: