Laukkonen johtaa Nelimarkka-sukuseuraa

Nelimarkka-sukuseuraa johtaa varsinaisen sukukokouksen 2014 päätöksen mukaan edelleen Antti Onninpoika Laukkonen. Varsinaisen sukukokouksen valitsema hallitus kokoontui järjestäytymiskokoukseensa 20. tammikuuta. Kokous valitsi varapuheenjohtajaksi Juha Mikonpoika Matintuvan edesmenneen isänsä tavoin.
Sihteeriksi kokous kutsui Helvi Einontytär Laukkosen ja rahastonhoitajaksi oli lupautunut Sirkka Erkintytär Rintala. Uusia jäseniä hallituksessa ovat Anne Paavontytär Kantola ja Jarmo Paavonpoika Ojajärvi. Tiedottamisesta sukutietokannan ylläpidon lisäksi vastaa Pentti Lahjanpoika Jukantupa, ”Penttiuntamo”, ja markkinointivastaavana jatkaa Jukka Väinönpoika Ketonen.
Sukutietokanta on melkoisen suuri: henkilöitä on rekisteröityinä yli 130 000. Kyseessä onkin erittäin laaja ja voimakas suku, jonka esi-isistä ollaan kovastikin kiinnostuneita. Itse Nelimarkan tilan ensimmäinen isäntä oli Pietari Laurinpoika, joka aloitti Alajärven Pekkolan niemen raivaukset itsellisenä ja häntä verotettiin ensimmäisen kerran Pekkolan niemen tuotosta 1592 merkinnällä ”asuu Kurejoen Sihtala-Sikkilän talossa”. ”Itsellinen” tarkoitti tuolloin henkilöä, joka asuu jonkun luvalla kyseistä tilaa.
Tästä voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että tuolloin Alajärven Pekkolan niemi kuului niin sanotun Sihtalan nautintaan. Uudisasukkaaksi Pietari Laurinpoika hakeutui, ja häntä verotettiin siinä ominaisuudessa vuonna 1601.
Reijo Ollila on selvittänyt maaomaisuuteen liittyvää omistus-nautinta-historiaa laajasti. Hänellä on ollut motiivina se, kun hänen syntymäpitäjänsä Lappajärven isännät menettivät nautintansa verotusrikkomuksensa seurauksena Ebba Brahen aikana. Reijo Ollila mainitsee tutkimuksessaan, kuinka Nelimarkan pojat olivat ”kovassa huudossa” kotivävyjä valittaessa.
Tämä oli tärkeää, koska verorangaistus vei kuninkaan päätöksellä nautinnasta pois kyseiset tilat ja kuninkaan ”miehinä” Nelimarkan pojat olivat painonsa arvoisia valinnassa. Muun muassa Korrin talossa oli hankala tilanne muutenkin, koska vanhemmat olivat kuolleet ja talossa oli vain täysorpoja lapsia, mutta Nelimarkasta kotivävyksi naitu Martti ja Jaakko Jaakonpojat toivat naimakaupalla Korrin pois kuninkaan rangaistuksesta. Tästä syystä nelimarkkalaista sukujuurta on paljon Lappajärvelläkin.
Tänä päivänä sukututkimus on laajentunut dna-tutkimuksella. Olen antanut dna-näytteeni selvittääkseni Pietari Laurinpojan esi-isiä. Tutkimus tuntuu vievän paljon aikaa, eikä loppuraporttia ole vieläkään käytössämme, mutta ehkä helmikuun loppuun mennessä pystytään tiedottamaan tuloksista. Alkuraportoinnissa huomio kiinnittyi edellä kerrottuun Sihtalan talon nautintaan, sillä se oli Alajärven mittapuussa suuri valtaus. Saattaa olla, että valtauksen tekijä oli viikinki, joka oli lähtenyt matkaansa Norjan Sigdale- nimisestä kylästä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.