Lukijan mielipideartikkeli:

Mitkä ovat Evijärven tulevaisuuden mahdollisuudet?

Tämän lehden palstoilla on kirjoitettu Kuntaliitoksesta ja jaettu Hanhikosken myynnistä tulevia euroja. Nämä ovat toki asioita, jotka kuntalaisia kiinnostavat.
Muutama Fakta: suomalaisia on 5,4 miljoonaa, niistä evijärveläisiä 0,048 prosenttia. Suomen 10 000 suurimman yritysveron maksajasta 30 – toki sieltä pienemmästä päästä – on evijärveläistä, 0,3 prosenttia siinä joukossa on 26 turkisalalta. Näiden 30 yrityksen 2013 vuoden verotettava tulos 13,1miljoonaa euroa, yhteisöveron määrä 3,13 miljoonaa euroa.
Kun muutama tällä palstalla muun muassa kirjoitti, miten vähän Evijärven lukion käyneitä on jäänyt paikkakunnalle, ettenkö sanoisi, että jopa väheksyivät lukion opetuksen säilyttämistä kuntaliitosneuvotteluissa mukana. On kuitenkin todettava että Evijärven lukion jälkeen opintojen suorittaneita on omistajana sekä työntekijöinä paikkakunnan yrityksissä kuitenkin reilusti yli 50. Hanhikoskesta saatavaa on 5,17 miljoonaa euroa.
Myyntitulossa on huomioitava, että se muodostuu 45 vuoden “tuloksesta”, se tekee vuodelle 114 888 euroa, josta valittaja on jo aiheuttanut kuluja 75 euroa jokaista kunnan asukasta kohden. Evijärvellä on ollut suhteessa asukaslukuun eniten yrityksiä Etelä-Pohjanmaalla, toki paljon yksinyrittäjiä. Tämän Evijärvi -nimisen kylän olemassaolo on myös jatkossa mahdollista ja ainoastaan yritystoiminnan kautta. Kun nykyinen turkistarhaus otti ensiaskeleitaan yli 40 vuotta sitten, samaan aikaan rakennettiin Hanhikosken voimalaitos, jolla oli silloin suuri merkitys. Nyt eletään toisenlaisessa maailmassa.
Demokratiassa on käytäntö, että enemmistöllä myös kunnallispolitiikassa on johtava rooli.
Vielä katse menneeseen, että oppisimme jotain tulevaisuudessa. Vuonna 2004 ryhmä pohjalaisia tarhaajia lähti suunnittelemaan tehokkainta tarhayksikköä Suomeen Evijärven alueelle – keskelle ei mitään. Hanke vaati 50 hehtaarin pinta-alaa. Kunnalla oli siihen sopivaa metsää alueella 20 hehtaaria. Alueelle tehtiin Suomessa ensimmäinen YVA-menettely, maksoi silloin 120 000 euroa. Hanke jäätyi viideksi vuodeksi kahden valtuutetun valitukseen
Jos kyseinen hanke olisi päässyt liikkeelle, noissa edellä kerrotuissa vuoden 2013 yritysluvuissa olisi 31 yritystä, verotettava tulos 20 miljoonaa ja yhteisövero 6,5 miljoonaa. Tämä esimerkkinä, mitä voi valituksilla saada aikaan.

Mainos
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.