Reko Järvilakeus täyttää kymmenen vuotta marraskuussa. Idean isä, Thomas Snellman oli kertomassa reko-toiminnasta 29. lokakuuta 2015 Kortesjärvellä. Tilaisuus oli osa Leader Aisaparin kyläviikkoja ja se pidettiin yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa. Ryhmä perustettiin facebookiin saman tien ja ensimmäinen jako pidettiin marraskuussa. Aloitustilaisuuden tallenne löytyy edelleen REKOilta2015-nimellä Aisaparin YouTube-kanavalta.
Reko-nimitys tulee sanoista rejäl konsumption eli reilua kuluttamista. Reko-lähiruokapiirissä kuluttaja ostaa ruuan suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Mallina se on rinnastettavissa tilamyyntiin. Tuotteet tilataan etukäteen facebook-ryhmässä tuottajien myynti-ilmoitusten perusteella ja noudetaan myyntipaikoista sovitun aikataulun mukaan. Joillakin tuottajilla on mukana myös ylimääräistä, joten ostoksia voi tehdä myös paikan päällä.
Reko-jakelun valtteina ovat tuoreus ja toiminnan läpinäkyvyys. Kun ruoka ostetaan suoraan tuottajalta, on asiakkaalla varmuus sen alkuperästä.
Suosittuja ovat esimerkiksi kananmunat, myllytuotteet ja leivonnaiset, vihannekset ja marjatuotteet. Paikallisilta tuottajilta saadaan myös esimerkiksi juustoja ja hunajaa. Savolan Sampo Lappajärveltä tuo rinkiin järvikalaa: kuhaa, ahventa, madetta ja siikaa – aina kun kalaonni ja kelit ovat kohdallaan. Reko-renkaasta saa tuotteita, joita ei kaupassa ole tarjolla. Rekoon ovat tervetulleita myös kotileipurit ja -viljelijät.
Reko Järvilakeus on kasvattanut jäsenmääräänsä tasaisesti kymmenen vuoden aikana. Ryhmässä on nyt 4 430 jäsentä. Myyjien ja tilausten määrä vaihtelee joka jakelussa.
Kun liityt Reko Järvilakeus -ryhmään, voit selata myynti-ilmoituksia ja tehdä kommentteihin tilauksesi. Kun tulet sivulle, kannattaa tarkistaa, että sinulla on asetuksena ”Uudet julkaisut” tai ”Viimeaikainen toiminta”. Jos näkymässä on valintana vain ”osuvimmat”, voi osa myynti-ilmoituksista jäädä piiloon.
Reko Järvilakeudella on kaksi reittiä, jotka kierretään parillisten viikkojen keskiviikkoina vuorotellen Kortesjärvi-Evijärvi-Lappajärvi tai Kauhava-Ylihärmä-Alahärmä -reiteillä. Tarkat aikataulut löytyvät facebook-ryhmän otsikkokuvasta.
Joulukuussa järjestetään lisäksi 17. joulukuuta mittava joulureko, joka kattaa kaikki paikkakunnat. Kierros alkaa Kauhavalta ja siitä edetään parinkymmenen minuutin pysähdyksillä Härmien kautta Kortesjärvelle, Evijärvelle ja Lappajärvelle. Joulurekoon voi tuoda myyntiin myös kädentaitoja.
Reko Järvilakeuden ylläpitäjinä ovat alusta saakka toimineet talkootyönä Annika Kujanen Kauhavalta, Sari Ranta Lappajärveltä ja Päivi Kultalahti Evijärveltä.
–Haluamme omalta osaltamme kiittää kaikkia ihania asiakkaita, jotka haluavat syödä puhdasta suomalaista ruokaa suoraan tuottajilta, ja erityiskiitos tietenkin kaikille tuottajille, jotka tuottavat asiakkaille laadukasta lähiruokaa.
Listätietoa reko-toiminnasta ja Suomen lähiruokarenkaista saat sivulta aitojamakuja.fi/reko.
Päivi Kultalahti













