Filippiineillä joulu alkaa jo syyskuussa 

Viime jouluna Hamil, äiti Nellie, isä Joseph ja sisko Hershey viettivät joulua joulupöydän antimista ja yhdessä olosta nauttien. Kuva Hamilin kotialbumista.
Viime jouluna Hamil, äiti Nellie, isä Joseph ja sisko Hershey viettivät joulua joulupöydän antimista ja yhdessä olosta nauttien. Kuva Hamilin kotialbumista.

KINKKU on joulupöydän ainoa yhteinen tekijä, nauraa filippiiniläissyntyinen Hamil Abbago. Lappajärvellä neljättä vuotta asuva Hamil vietti viime joulun perheensä luona Filippiineillä nauttien kotimaansa ruoasta ja jouluperinteistä. Filippiineillä joulupöytään katetaan arjesta poikkeavia herkkuja, kuten maustettua sticky ricea eli tahmeaa riisiä, nuudeleita, makaronisalaattia, kevätrullia, kalaa, grillattua kanaa, kookoshedelmäsalaattia ja kuuluisaa Mango Graham Cake -jälkiruokaa.  

–Tärkeintä ei kuitenkaan ole joulupöydän antimet vaan se, että olemme onnellisia ja saamme juhlia joulua yhdessä rakkaittemme kanssa, Hamil kertoo.  

Tänä vuonna Hamil viettää joulunsa pääosin töissä palvelukoti Lintukodissa ja kotona joulupöydän herkkuja on vain vähän.  

–Porkkanalaatikko, riisipuuro kanelilla, itsetehdyt kevätrullat ainakin, luettelee Hamil tulevan joulupöydän antimia. 

JOULUNVIETTO alkaa Filippiineillä jo syyskuun ensimmäinen päivä, kun radioissa aloitetaan joululaulujen soittaminen.  

–Me rakastamme joulua, joululauluja, laulamista ja yhdessäoloa, kertoo Hamil.  

Kaakkois-Aasiassa Tyynenmeren rannalla sijaitsevan Filippiinien saariryhmän pääuskonto on katolilaisuus. Perinteen mukaan messussa käydään yhdeksänä päivänä ennen joulua aamuneljältä ja vielä jouluaattoiltana.  

–Joulupäivän messu on vasta kello yhdeksältä aamulla. Joulu on tärkeä, ilon ja rakkauden juhla, onhan se Jeesuksen syntymäjuhla. Jouluaatto vietetään perheen kesken, ystäviä tavaten, syöden, lahjoja vaihtaen, juhlien, pelejä pelaten ja laulaen. Joulupukki vierailee joulupäivänä jakaen nauhoin, palloin ja joulutähtikukkasin koristellun muovikuusen alta lahjoja perheelle.  

Hamilin perheellä on lahja myös joulupukille. Sen lisäksi perheen jouluperinteeseen kuuluu vapaaehtoistyö, ja perhe käy jakamassa siunauksia eli lahjoja vähäosaisille ja köyhille. 

ELOKUVISTA tuttu tapa Christmas carols eli joululaulujen laulaminen kuuluu filippiiniläiseen jouluun ja niiden laulaminen aloitetaan yhtä aikaa yhdeksän päivän messun kanssa. Ovelta ovelle kiertävät lauluryhmät käyvät laulamassa joululauluja omaksi ja toisten iloksi kaukanakin omasta naapurustosta ja eri kylissä.  

–Vähän niin kuin kävisin Alajärvellä tai Vimpelissä laulamassa ventovieraille ihmisille, kuvailee Hamil.  

Vaikka Järviseutu poikkeaa Filippiineistä kaikin mahdollisin tavoin, Hamil tuntee olevansa täällä kotonaan. Ihmiset ovat ystävällisiä ja mukavia ja luonto lumoava. Talvi tosin on edelleen haastava.  

–Tähän aikaan Filippiineillä pärjää tavallisella college-hupparilla, Hamil hytisee vetäessään tiukasti toppaliivin hupparin päälle.  

Silloin tällöin vaivaavaa koti-ikävää Hamil hoitaa matkustelemalla, tapaamalla ystäviään, sosiaalisen median ja whatsapp -videopuheluiden avulla. Vaikka kotimaa ja perhe ovat kaukana, Hamil nauttii joulusta Lappajärven kodissa.  

–Minulla on joulukoristeita, nauhoja ja palloja, pieni muovikuusi ja joululauluja kuuntelen tietokoneelta, Hamil kertoo ja toivottaa Järviseudun Sanomien lukijoille siunattua ja hyvää joulua. 

Työ- ja kauppamatkat Hamil taittaa kävellen tai polkupyörällä. 
Joulun väriloistoa Filippiineillä. Kuva Hamilin kotialbumista.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.