Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä

Talvikauden 2023–2024 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä torstaista 26.10.2023 alkaen.
Talvikauden 2023–2024 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä torstaista 26.10.2023 alkaen.
Talvikauden 2023–2024 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä torstaista 26.10.2023 alkaen.
Talvikauden 2023–2024 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä torstaista 26.10.2023 alkaen.

NOPEUSRAJOITUKSET otetaan käyttöön koko maassa viimeistään perjantaina 27. lokakuuta. Pääasiallinen vaihtopäivä on torstaina 26. lokakuuta, mutta ELY-keskukset voivat aloittaa muutosten tekemisen jo maanantaina 23. lokakuuta, mikäli paikalliset olosuhteet sitä edellyttävät.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat kuitenkin joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin. Esimerkiksi sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan maanteillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteella.

Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Syksyn ja talven olosuhteiden huomiointi kuuluu kaikille tielläliikkujille

Talviaikana suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeään aikaan. Pimeässä ja hämärässä toisten kulkijoiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Vesi- tai räntäsateella märän tienpinnan häikäisy vaikeuttaa olosuhteita entisestään.

Autoilijan tulee varmistaa, että autossa on alla keliin sopivat renkaat. Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa oman ajoneuvon valojen kunto ja säädöt sekä huolehtia, että myös takavalot palavat hämärän ja pimeän aikaan. Syksyn sateissa puhtaat ja toimivat valot auttavat näkemään ja näkymään.

Pyöräilijälläkin talvirenkaat tuovat turvaa liukkautta vastaan, mutta niihin laki ei velvoita. Sen sijaan tieliikennelaki edellyttää käyttämään pimeän ja hämärän aikaan valkoista tai vaalean keltaista etuvaloa ja punaista takavaloa. Valojen lisäksi myöskään heijastimia ei sovi unohtaa. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on yleensä käytettävä heijastinta ja se onkin halpa ja helppo tapa parantaa omaa turvallisuuttaan. Liikenneturvan heijastinkampanjan sanoin: ”Ei mitään mutkuja!”

Talvi- ja pimeän ajan riskit

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumiselta.

Kesäajan nopeusrajoituksia alhaisempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllättävissäkin tilanteissa. Samalla mahdollisen onnettomuuden seuraukset ovat lievemmät. Olosuhteilla on merkittävä vaikutus turvalliseen ajonopeuteen ja toisinaan se on huomattavasti alle suurimman sallitun nopeuden.

Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä Liikennetilanne-palvelusta (liikennetilanne.fintraffic.fi).

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA