Ei mitään mutkuja -heijastinkampanja käynnistyy – Liikenneturva haastaa aikuiset toimimaan roolimalleina lapsille

Ei mitään mutkuja -kampanja
Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanja on alkanut. Kuva: Risto Vauras / Liikenneturva
Ei mitään mutkuja -kampanja
Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanja on alkanut. Kuva: Risto Vauras / Liikenneturva

LÄHES jokainen suomalainen on sitä mieltä, että lapsen toimintaan liikenteessä vaikuttaa läheisten aikuisten malli. Liikenneturvan kysely osoittaa, että aikuiset tietävät oman tärkeytensä roolimallina myös heijastimen käytössä mutta seurantojen mukaan heijastin ei heilu ulkovaatteissa samaa tahtia. Sunnuntaina 1.lokakuuta heijastinpäivä täyttää 10 vuotta. Nyt ei mutkuilla vaan otetaan heijastimet käyttöön. 

Aikuinen on lapselle tärkeä roolimalli liikenteessä, tämän vahvistaa myös Liikenneturvan teettämä kysely. Jopa 97 prosenttia suomalaisista on ainakin melko samaa mieltä väitteen kanssa, että lapsen toimintaan liikenteessä vaikuttaa paljon se, millaisen mallin läheiset aikuiset antavat. Vain kaksi prosenttia on jonkin verran eri mieltä.

Sama asetelma toistuu heijastimen käytössä, sillä valtaosa toteaa, että jos aikuinen toivoo lapsen käyttävän heijastinta, olisi hänen hyvä toimia mallina ja käyttää heijastinta itsekin.

Heijastimen todellinen käyttöaste ei aivan tue kyselyn tuloksia vaan on alhaisempi. Liikenneturvan seurantojen mukaan reilu puolet jalankulkijoista käyttää heijastinta pimeällä liikkuessaan.

Useampi heijastin auttaa näkymään

HEIJASTIN on henkilösuojain, joka auttaa näkymään liikenteessä. Yhden heijastimen sijaan kannattaa käyttää useampia heijastimia, jotta ne näkyvät joka suuntaan.

–Heijastin ei poista autoilijoiden vastuuta liikenteessä, vaan se edesauttaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden näkymistä. Autoilijan on aina ajettava sellaista nopeutta, että hän pystyy pysäyttämään autonsa suojatien eteen pimeällä tai sateella, painottaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Mallista se aikuinenkin oppii

SANOTAAN, että lapsi oppi mallista, mutta miten on aikuisen laita? Liikenneturvan kampanjassa roolit käännetään toisinpäin. Lapset osaavat käyttää heijastimia, mutta aikuiset änkyröivät vastaan.

–Ei mitään mutkuja -kampanja haastaa aikuiset näkymään ja käyttämään heijastimia. Lapsilla on usein vaatteissa jo valmiina heijastavia yksityiskohtia. Lisäksi huoltajat kiinnittävät heijastimia helpommin lasten vaatteisiin kuin omiinsa, väläyttää Liikenneturvan kampanjasta vastaava viestinnän suunnittelija Petra Ruonakoski.

Loikkanen muistuttaa vielä teemapäivästä: –Viimeistään sunnuntaina 1.lokakuuta heijastinpäivänä kannattaa kaivaa heijastimet eteisen kaapeista esille ja laittaa ne ulkovaatteisiin roikkumaan. Heijastimet voi pitää paikoillaan aina kevääseen saakka.

Ei mitään mutkuja -kampanja

Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanja on käynnissä 28.9 –15.10. ja 30.10.-12.11. Kampanja on suunnattu erityisesti kouluikäisten ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille ja huoltajille. Lue lisää: Liikenneturva.fi/mutku

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.