Talkoovoimin nuorisoseuran ulkofoori kuntoon Pirttisessä  

Nuorisoseurantalo nykyisessä asussaan. Vuoden 1968 peruskorjauksessa rakennuksen ylemmät osat purettiin pois ja vesikatto laskettiin nykyiseen tasoon.
Nuorisoseurantalo nykyisessä asussaan. Vuoden 1968 peruskorjauksessa rakennuksen ylemmät osat purettiin pois ja vesikatto laskettiin nykyiseen tasoon.
Nuorisoseurantalo nykyisessä asussaan. Vuoden 1968 peruskorjauksessa rakennuksen ylemmät osat purettiin pois ja vesikatto laskettiin nykyiseen tasoon.
Nuorisoseurantalo nykyisessä asussaan. Vuoden 1968 peruskorjauksessa rakennuksen ylemmät osat purettiin pois ja vesikatto laskettiin nykyiseen tasoon.

VIIME perjantaina kokoontui talkooväkeä Pirttisen kylän yli satavuotiaalle nuorisoseuralle remontoimaan talon ulkofoorausta. Laudoitusta uusittiin tarvittavilta osilta ja koko rakennus sai uuden maalipinnan. Tarvetta korjaustöille oli kertynyt vuosien saatossa, kun edellisestä talon peruskorjauksesta oli kulunut jo runsaat viisikymmentä vuotta.   

Omia nuorisoseuroja alettiin perustaa Kortesjärven sivukyliin 1900-luvun alkuvuosina. Kirkonkylään seura oli perustettu jo aiemmin. Pirttisen kylälle nuorisoseura päätettiin perustaa vuonna 1916. Välittömästi käynnistettiin myös oman talon rakennustyöt. Kerrotaan, että rakennushirsiä rahdattiin talolle Lappajärveltä saakka ja innostus aatteelliseen nuorisoseuratyöhön oli korkealla. 

Nuorisoseurojen toiminta jatkui vilkkaana vielä 1950-luvulle saakka, mutta sitten toiminta alkoi melko nopeasti hiipua. Näin kävi myös Pirttisessä. Yhtenä päätekijänä päivän talkooväki piti television tuloa. Kukaan ei enää ehtinyt yhteisiin rientoihin, kun televisiosta tuli niin mahdottoman hyvää ohjelmaa. Kaikki katsottiin, virityskuvasta lähtien. Esimerkkinä kerrottiin, että kun nuorisoseuralle tuli elokuvan näyttäjä, kävi puheenjohtaja avaamassa ovet taloon ja palasi saman tien kotiin katsomaan televisiota. Ei sinne nuorisoseuralle tullut sitten ketään muitakaan. Aatteellinen nuorisoseuratoiminta eli noina vuosina melkoista lamaa. 

Kun Pirttisen kylän kansakoulurakennus paloi vuonna 1966 ei kylälle jäänyt yhteisten tilaisuuksien pitämiselle muita rakennuksia, kuin nuorisoseura. ”Televisioaikakaudella” pahasti rapistumaan päässyt rakennus peruskorjattiin nykyiseen asuunsa ja niin alkoi talo taas palvella kyläläisiä. Ei tosin ihan alkuperäisessä tarkoituksessaan, mutta toimintaa oli. Parhaimmillaan oli talossa yli 400 tanssivierasta ja Pirttisen bingo keräsi väkeä läheltä ja kaukaa. Sittemmin on tanssit loppuneet ja bingokin menettänyt suosionsa. Talo on kuitenkin koettu tarpeelliseksi kylällä, ja nuorisoseura on huolehtinut sen ylläpidosta. Rakennusta on korjailtu useammassa vaiheessa. Aisaparilta saatujen hankerahoitusten avulla on tehty lämpöremontti ja wc-tilojen uusiminen, viimeisimpänä uusien keittiötilojen rakentaminen. Seuraavana olisi salin lattia remontoitava ja sen lämpöeristystä parannettava, jotta salin peruslämmön ylläpitäminen voitaisiin hoitaa ilmalämpöpumpuilla. 

NYKYISIN talo palvelee kyläläisiä ja muitakin yhteisenä kokoontumispaikkana ja erilaisten juhlien pitopaikkana. Tilojen vuokrauksesta saaduilla tuloilla saadaan talon ylläpitoon kuluvat pakolliset menot hoidetuksi, mutta kaikki muu työ tapahtuu johtokunnan ja muiden aktiivien talkootyönä. 

–Paljon on kertynyt lähtöjä vuosien varrella, sanoo viimeiset 26 vuotta seuran puheenjohtajuutta hoitanut Reijo Kalijärvi.  

Tämän vuoden alusta hän halusi jättää tehtävän nuoremmille ja nyt on hommiin saatu vahvaa naisenergiaa, kun ohjaksiin tarttui Elina Autio.  

–Isoihin saappaisiin piti astua, mutta onneksi kylältä löytyy tarvittavaa osaamista avuksi joka lähtöön. Erilaista yritystoimintaahan Pirttisessä on lähes joka taloudessa, niin että ammattitaitoisia osaajia kyllä riittää, sanoo Autio. 

Pirttisen nuorisoseuraa 26 vuotta luotsannut Reijo Kalijärvi ja puheenjohtajan tehtävät vuoden alusta vastaanottanut Elina Autio

Kylän nuorisoseuran toiminta on tänä päivänä paljolti muuta kuin mitä nuorisoseuratoiminta perinteisesti on ollut. Seuran yhtenä keskeisenä tehtävä on toimia koko kylän yhteisten asioiden hoitajana. Sen kautta hoidetaan kylän erilaisten hankkeiden vireille tulo ja niiden virallinen osuus, kuten esimerkiksi suunnittelu ja hankerahoituksen hakeminen. Kyllä nuorisoseuralla edelleen on roolinsa myös kylän kulttuuritoiminnassa, mutta sen rinnalle on tullut myös paljon muuta kyläyhteisön tarpeisiin liittyvää toimintaa.  

Yhteistoimin on saatu paljon myönteistä kehitystä aikaan. Esimerkkinä mainittakoon, että jo lähes kymmenen vuotta sitten tuli tänne joka savuun tuotuna valokaapeliyhteys, maatalouden osalta on toteutettu tilusjärjestely ja vuonna 2005 toteutunut Kalijärven kosteikkohanke.    

Mauri Jokela 

Talkoossa häärivät vasemmalta; seuran puheenjohtaja Elina Autio, Toivo Aromäki Toivo, Syrjälä Pirjo, Tuhkasaari Jouko, Kalijärvi Reijo, Pirttinen Keijo, Pirttinen Hannu, ja telineellä Syrjälä Aaro 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.