Tapahtui Lappajärvellä 2022: Seurakuntaliitosselvitystä esiteltiin Lappajärvellä – huolena uuden seurakuntatalon saaminen 

Lappajärven kirkko 2022
Lappajärven kirkko 2022

Vuonna 2022 seurakuntauudistus puhutti Lappajärvellä

LAPPAJÄRVEN kirkossa oli maanantaina infotilaisuus, joka myös välitettiin verkkoon katseltavaksi. Kyseessä oli viimeinen infotilaisuuksista, joissa käsiteltiin Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin seurakuntien yhdistämistä yhdeksi Järvi-Pohjanmaan seurakunnaksi vuoden 2023 alusta. Evijärven seurakunta liittyisi Kauhavaan. Aiemmin vastaavat tilaisuudet on järjestetty Vimpelissä, Alajärvellä ja Evijärvellä. 

Tilaisuudessa rovasti Jukka Helin kertoi Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin aloitteen 22. syyskuuta 2021 seurakuntien yhdistämisestä. Lappajärven seurakunnan talousasioista tilaisuudessa kertoi taloushallinnon asiantuntija Antti Viita

Tuomiokapituli käynnisti kyseessä olevan prosessin syyskuussa 2020, kun se päätti tehdä aloitteen seurakuntarakenteen uudistamisesta Kauhavan, Alajärven, Lappajärven, Evijärven ja Vimpelin seurakuntien osalta, nimittää selvitysmieheksi tuomiokapitulin asiantuntijan Jukka Helinin ja edellyttää, että selvitys valmistuu 31.1.2022 mennessä. 

Päätös aloiteoikeuden käyttämisestä on siinä mielessä historiallinen, että täällä sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty. Taustat tuohon päätökseen ovat hyvin vahvat ja vahvasti argumentoidut. Tuon tuomiokapitulin kokouksen pöytäkirjaotteessa mainitaan myös että: ”Edellä esitettyjen pykälien (Kirkkojärjestys 18.luku 1§, 19. luku 1§) perusteella piispan ja tuomiokapitulin tulee huolehtia siitä, että kirkon työ tulee tehdyksi laadukkaasti ja tarkoituksenmukaisesti hiippakunnan alueella, kuntarajoista riippumatta.” 

LAPPAJÄRVEN seurakunnan todetaan olevan jäsenmäärän suhteen hyvin samankaltainen Evijärven ja Vimpelin seurakuntien kanssa: jäsenmäärä on laskenut hyvin voimakkaasti. Mitä Alajärven seurakuntaan tulee, sen jäsenmäärä on paljon suurempi ja näin ollen sen kantokyky on myös vahvempi. Syy seurakuntien rakennemuutokseen on rahavarojen väheneminen seurakuntien jäsenmäärien laskiessa.  

Jukka Helin kertoi, että kaiken takana tässä selvitystyössä on avoimuus, vuorovaikutus ja tietoon nojaaminen. Prosessi lähti liikkeelle tuosta syyskuussa 2021 olleesta kokouksesta. Lokakuussa laadittiin prosessisuunnitelma, marraskuussa oli kirkkoneuvostojen yhteinen ilta. Kysely luottamushenkilöille ja työntekijöille tehtiin 10.-24.11.2021. Kyselyssä kävi selville, että Lappajärven seurakunnan työntekijät olivat seurakuntien yhdistämisen kannalla, luottamushenkilöiden vastausprosentti Lappajärvellä oli valitettavan alhainen, vain 40 prosenttia – valtaosa luottamushenkilöistä ei vastannut koko kyselyyn.  

Viita kertoi läsnä oleville talouden tunnuslukuja eli sitä, kuinka paljon Lappajärven seurakunnalla on rakennuksia huolehdittavanaan, joista osa on poissa käytöstä. Näiden rakennuksien tasearvo on nolla, koska ne on kirjattu alas taseesta. Luvut esiteltiin hyvin selvästi ja niiden valossa Lappajärven seurakunnan taloustilanne hahmottui. Luottamushenkilöiden taholta tuli kysymys, pystyykö Lappajärven seurakunta rakentamaan uuden seurakuntatalon metsäomaisuutta myymällä. Antti Viita vastasi, että pystyy, mutta metsää on myytävä maapohjan kanssa, jonka jälkeen sillä on vaikutuksia käyttötalouteen tulevaisuudessa.  

Jukka Helin totesi loppupuolella tilaisuutta, että surettaa, etteivät esitetyt kysymykset ole koskeneet seurakunnan toimintaa ja perustehtävää. –Kysymykset ovat olleet taloudesta. 

Jukka Helin antaa esityksensä tuomiokapitulille ensi maanantaina, 31.1.2022. 

–Nyt annettava esitys noudattaa vastaajien enemmistön mielipiteitä.  

Tuomiokapituli tekee aloitteen seurakuntaliitoksista helmi-maaliskuun 2022 aikana, jonka jälkeen aisat pyydetään seurakuntien lausunnot. Esitys lähetetään kirkkohallitukselle jo ennen kesälomia. Päätös tultaneen tekemään siten, että syksyn seurakuntavaalit hoidetaan uuden järjestyksen mukaisesti ja muutos tulee voimaan vuoden 2023 alusta. Loppukaneettina Helin kertoikin, että muutoksen vaikutukset näkyvät seurakuntalaisille hyvin vähän, pääasiassa vain hallinto muuttuu. Kuinka seurakunnat yhdistyvät ja millaisella hallintomallilla liittyminen tapahtuu, siihen Helin ei ottanut kantaa. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat seurakuntayhtymä, kappeliseurakuntamalli, kirkkopiiri tai alueseurakunta.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.