Varautumalla valmiutta

Varautumalla valmiutta -illoissa on tarjolla kaikille tarpeellista tietoa, kertovat Päivi Kultalahti Aisaparilta ja Anne Kettula sydänpiirin Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeesta. Kuva: Päivi Kultalahdelta

SYYSKUUSSA alkaa mittava kurssikiertue kylillä yhteistyössä Aisaparin, kolmen kansalaisopiston, Vapepan ja sydänpiirin Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen kanssa.

Kahden illan mittaisella, maksuttomalla Varautumalla valmiutta -kurssilla opastetaan omatoimiseen varautumiseen ja turvallisuuden rakentamiseen kotona ja kylällä.

Kurssilla käydään läpi oman asuinalueen turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Luvassa on myös sydäniskurin käytön opastusta.

–Ensimmäisenä iltana aiheena on, mistä turvallisuus syntyy. Silloin käydään läpi turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja turvallisuuden rakenteita sekä pohditaan erilaisia häiriötekijöitä ja niihin varautumista. Toisena iltana keskitytään omatoimiseen varautumiseen erilaisissa häiriötilanteissa, kertoo Päivi Kultalahti Aisaparista. 

–Jomman kumman illan ohjelmassa on mukana myös Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen elvytysnäytös. Osallistujien kesken on luvassa myös arvontaa.

ENSI VIIKOLLA alkavat Varautumalla valmiutta -kurssit ovat kahden illan mittaisia.

Ne pidetään seuraavissa paikoissa seuraavina aikoina: Kotiseututalo Voltti Alahärmässä (Knuuttilanraitti 305) maanantaina 13.9. ja keskiviikkona 15.9.; Mäenpään Kylätalo Kauhavalla (Mäenpääntie 433) tiistaina 14.9. ja torstaina 16.9.; Kitkan maja Kortesjärvellä (Kitkantie 60) maanantaina 20.9. ja keskiviikkona 22.9.; Kylätalo Tempaus Ylihärmässä (Tempauksentie 10) tiistaina 21.9. ja torstaina 23.9.; Särkikylän kylätalo Evijärvellä (Haapakankaantie 1) maanantaina 27.9. ja keskiviikkona 29.9.; sekä Taavintupa Lappajärvellä (Nykäläntie 118) tiistaina 28.9. ja torstaina 30.9.

Kellonaika on aina 18–19.30.

Lokakuun puolella kursseja pidetään myös Vimpelin Lakis-areenalla (Lakeaharjuntie 98) tiistaina 12.10. ja torstaina 14.10., Villa Väinölässä Alajärvellä (Väinöntie 4) maanantaina 25.10. ja keskiviikkona 27.10., sekä Lehtimäen nuorisoseuralla (Rannankyläntie 3) tiistaina 26.10. ja torstaina 28.10.

Ennakkoilmoittautuminen ei ole pakollista, mutta järjestelyjen vuoksi toivottavaa. Mukaan voi ilmoittautua kansalaisopistojen kautta tai puhelimitse Päivi Kultalahdelle Aisapariin (p. 0400 239 359). Ilmoittautumislinkit löytyvät myös Vapepan kalenterista.

–Arjen turvallisuus on yksi Kylille-hankkeen teemoista, ja siksi tahdomme yhdessä kumppanien kanssa edistää kylien turvallisuutta ja kyläläisten omatoimista varautumista järjestämällä muun muassa tällaisia iltoja. Toivottavasti väki lähtee kuulolle; tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja tarjolla on jokaiselle tärkeää asiaa, Kultalahti kertoo.

AISAPARIN Kylille-hankkeessa on edistetty turvallisuutta monin tavoin vuodesta 2015 lähtien.

–On pidetty kyläturvallisuusiltoja, Meidän turvallinen kylä -koulutuksia ja jaettu erilaisissa tempauksissa tietoa turvallisuudesta ja varautumisesta — mukaan lukien 600 kotivarasankoa, Kultalahti kertoo.

Kyläturvallisuuskouluttajakoulutus järjestettiin yhteistyössä Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spekin kanssa ja etsinnän peruskursseja yhteistyössä Vapepan kanssa. Vapepan paikallistoimikunnan sihteerinä hankevetäjä Kultalahti ottaa edelleen vastaan alueen kurssitoivomuksia.

–72 tunnin varautumiskouluttajakoulutuksia on suoritettu sekä livenä ennen pandemiaa ja sen jälkeen verkossa. Verkossa on suoritettu myös ensihuollon ja henkisen tuen koulutuksia, hän luettelee.

Kylille-hankkeessa tuotettuun kylän turvallisuussuunnitelmaan voi tutustua materiaalipankissa.

–Sieltä voit imuroida myös turvatauluja luontokohteisiin tai kylätalojen ilmoitustauluille. Osoite- ja sijaintitiedot merkitään taulun alaosaan — näin taulu palvelee tärkeänä apuna, jos kohteessa vieraileva joutuu hälyttämään apua paikalle. Luonnossa liikkujan ohjetauluja saa Aisaparilta myös valmiiksi laminoituina.

AISAPARIN hallitus on myös avannut teemahankkeen yleishyödyllisiä hankintoja varten.

–Lokakuun alussa käynnistyvässä Pikkolo5-hankkeessa kylät ja yhdistykset voivat hakea tukea esimerkiksi sydäniskurin, ilmalämpöpumppujen, kokous- ja tietotekniikan tai vaikka harrastevälineiden hankintaan, Kultalahti vinkkaa.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.