Lukiot striimaavat ylioppilasjuhlansa – Järvi-Pohjanmaan valmistujaisjuhlien ohjeistus julkaistiin

Julkaistu:

Aihe:

Kouluilla järjestettäviin valmistujaisjuhliin sovelletaan Aluehallintoviraston antamaa 50 henkilön kokoontumisrajoitusta, mutta juhlatilat on jaoteltu lohkoihin niin, että turvallisesti tilassa voi olla useampiakin henkilöä. Kouluja on ohjeistettu muun muassa juhlien turvaväleistä ja yhteiskuvien ottamisesta koulun puolesta. Kouluille ei tuoda kukkia, ja onnittelut jätetään muutenkin koteihin.

Alueen lukiot ovat jakaneet ohjeistuksen ylioppilaille ja pyytäneet näyttämään sen kodeissakin.

–Meillä ylioppilasjuhliin saa osallistua lukiolla neljä vierasta kutakin ylioppilasta kohti, kertoo Lappajärven geolukion rehtori Tarja Puro.

Vieraille on tehty myös oma istumajärjestys. Alajärvellä ja Vimpelissä ylioppilasjuhlat järjestetään liikuntahalleissa, joten osallistujamäärä saadaan yli 50:n. 

–Jokainen lukio myös live-striimaa juhlansa, joten jokainen halukas pääsee osalliseksi juhlasta, Puro muistuttaa.

Järvi-Pohjanmaan perusturva suosittelee lisäksi, että kodeissa järjestettävissä juhlissa ei ole kerrallaan yli 30 henkilöä samassa tilassa. Mikäli valmistujaisjuhliin osallistuu henkilöitä Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta ja heikomman koronatilanteen alueilta, henkilörajana on 20 henkilöä. Vieraat on hyvä kutsua aikataulutetusti, pyytää esimerkiksi saapumaan tiettynä kellonaikana ja ilmoittamaan etukäteen saapumisesta. Kodeissa toivotaan myös pidettävän vieraskirjaa, josta käy ilmi vierailijat ja heidän saapumisaikansa juhliin. Tämä ohje on tehty, jotta mahdollisessa tartunnanjäljitystilanteessa saadaan altistuneet kartoitettua.

Ohjeissa toivotaan myös terveysturvallisuutta ylioppilaiden omiin rientoihin: juhlien jatkuessa iltamyöhään asti toivomme valmistujien juhlivan hienoa saavutustaan pienissä porukoissa!

–Toivottavasti tilanne pysyy näin hyvänä kuin se on tällä hetkellä ja ylioppilaat sekä perheet saavat pitää juhlansa hyvillä mielin, toteaa Puro, joka on itse tänä vuonna kahden ylioppilaan äitinä juhlia järjestämässä.

Järvi-Pohjanmaan alueen ohjeita turvallisten valmistujais- ja ylioppilasjuhlien järjestämiseksi

Kouluilla järjestettävissä juhlissa otetaan huomioon seuraavat seikat:

– Kouluilla järjestettäviin valmistujaisjuhliin sovelletaan Aluehallintoviraston antamaa 50 henkilön kokoontumisrajoitusta, mutta juhlatilat on jaoteltu lohkoihin niin, että turvallisesti tilassa voi olla useampiakin henkilöä.

– Kouluille ei tuoda onnittelukukkia valmistuneille, onnittelut jätetään kotiin

– Valmistuneista otetaan yhteiskuva koulun puolesta, jonka jokainen saa halutessaan käyttöönsä

– Juhlavieraat käyttävät suu-nenäsuojuksia, salien sisäänkäynneillä on tarjolla käsidesiä

– Koulut keräävät juhlavieraista osallistujalistan

– Flunssan oireisena juhliin ei saa osallistua

Järvi-Pohjanmaan perusturva suosittelee lisäksi kodeissa järjestettävissä juhlissa otettavan huomioon:

– Yksityisissä tilaisuuksissa on suositeltu, että yli 30 henkilöä ei ole kerrallaan samassa tilassa. Mikäli valmistujaisjuhliin osallistuu henkilöitä Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta ja heikomman koronatilanteen alueilta, henkilörajana on 20 henkilöä.

o Suositellaan vieraiden ohjaamista ulkotiloihin, esimerkiksi telttaratkaisuja voi vielä miettiä. Toivotaan aurinkoista säätä! Terassilaajennusta ei ehkä enää ehdi tehdä.

o Vieraat on hyvä kutsua aikataulutetusti, pyytää esimerkiksi saapumaan tiettynä kellonaikana ja ilmoittamaan etukäteen saapumisesta

– Juhlien järjestävien toivotaan toimivan vastuullisesti ja siirtämään juhlia, jos valmistuneella tai perheenjäsenellä on flunssan oireita

– Juhlavieraalla ei saa olla myöskään flunssan oireita

– Kättelyt ja onnitteluhalaukset tulee jättää välistä, esimerkiksi syvä kumarrus tai niiaus käy tervehdykseksi

– Suu-nenäsuojuksia on hyvä käyttää myös juhliessa muuten paitsi syömisen ja juomisen aikana

– Vieraskirjan pito, josta käy ilmi myös karkeasti kellonaika, jotta tartunnanjäljitystilanteessa saadaan altistuneet kartoitettua

– Muita käytännön asioita:

o käsidesiä saatavilla sisään tultaessa ja tarjoilupöydän läheisyydessä

o paperiset käsipyyhkeet WC-tiloihin

– Juhlien jatkuessa iltamyöhään asti toivomme valmistujien juhlivan hienoa saavutustaan pienissä porukoissa!

Ohjeistuksen laativat Järvi-Pohjanmaan perusturvan peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila, Alajärven kaupungin sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, Lappajärven kunnan sivistystoimenjohtaja, Lappajärven lukion rehtori Tarja Puro, Järvi-Pohjanmaan perusturvan tartuntataudeista vastaava lääkäri Leena Uusitalo, Alajärven ja Vimpelin lukioiden rehtori Marko Timo ja Järvi-Pohjanmaan perusturvan avohuollon palveluvastaava Birgitta Luoma-aho

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.