Opastekyltit avaavat mielenkiintoista paikallishistoriaa

Lappajärven Geopark-hankkeeseen liittyvää paikallisten kohteiden opastekylttien ja viitoitusten toteutusta tapahtuu parhaillaan alueen kunnissa. Jäykäntupa sai oman kylttinsä torstaina.

Julkaistu:

–Opastetauluissa on hyvin mielenkiintoisia tarinoita, joista osa on ollut itselleni vieraita, vaikka olen täällä lähes koko elämäni ajan asunut, totesi kylttien asentamisessa mukana oleva Vimpeli-Seuran puheenjohtaja Jari Takala.

–Kylttejä tulee Geoparkin alueelle kaikkiaan noin 400 kappaletta, joten useimmille riittää niissä varmasti tutkimista pitkäksi aikaa.

Kylttejä voi siis lähteä etsimään ja perehtymään niiden avulla paikallishistoriaan.

–Kaikkia ei ole vielä saatu paikoilleen, vaan työ tehdään loppuun viimeistään ensi kesänä. Kirkonkylään on tulossa A0-opastetaulu, johon kaikki Vimpelin kohteet on merkitty. Myös viitoituksia kohteisiin toteutetaan ensi kesän aikana.

Opastekylttejä löytyy keskustan alueelta Toimelan piha-alueelta (Sotakoulun esikunta), Nuorisotalolta (Vanha suojeluskuntatalo), Jäykäntuvalta (kotiseututalo), Lukkarinpuistosta (Sotakoulun muistomerkki), kunnantalolta (Jäykän aura), kirkosta ja hautausmaalta, Suksitehdas- ja pesäpallomuseoista sekä vanhan matkakevarin paikalta.

Kauempana sijaitsevia kohteita voi kiertää vaikkapa pyörällä. Niitä ovat Vimpelin sotakoulun muistomerkki Pokelassa, Lakeaharju, Puskalankallio, Vesterbacka, kalkkiuuni ja tervahauta Hallapurolla sekä sotaveteraanien muistokivi Pyhälahdessa.

Yksi paikoista, joka oli Takalalle ennalta vieras, on Solakallio. –Uskon, ettei monikaan tiedä koko mäkeä.

Se sijaitsee valtatien ja Lakeaharjun välisellä Pitkäkorventien metsätien läheisyydessä. Opastetaulussa kerrotaan Solamäen vanhaan hiekkakuoppaan syntyneen orsivesilammen rannan pienen silokallion olevan koostaan huolimatta uksi Kraatterijärven Georeitin monipuolisimmista kohteista, jossa näkyy yhä selvät merkit niin kallioperän kehityksestä kuin mannerjäätikön kuluttavasta voimastakin.

Kellaripuron apteekkiin liittyvä tarina sekä kertomus siitä, kuinka Vimpelin Väinämöinen kohtasi juhannusyönä 1926 neljä vedenneitoa, ovat Takalan mielestä hauskoja kertomuksia, jotka avaavat paikallista elämänmenoa menneinä vuosikymmeninä. Eeli Kivisestä kertovat taulu löytyy Katajanlahdelta, läheltä kalasataman lintutornia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.