Videotervehdys korvaa päiväkodin joulujuhlan

Ketunkolon ryhmän talvisessa taikametsässä revontulten alla seikkailevat tontut. Kuvat: Metsätarhasta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Se on mielestäni hyvä korvaava juttu. Ja aika kun on tällainen, eivät vanhemmat varmastikaan odota tai vaadi joulujuhlaa. He ovat hyvin ymmärtäväisiä, kertoi Oravanpesä-ryhmässä työskentelevä Minna Kekkonen.

Enemmän kuin joulujuhlan peruuntumista Kekkosta harmittaa se, etteivät lapset voi vierailla läheisissä vanhusten asumisyksiköissä.

–Vuosi sitten, kun tulimme tähän Toimelaan, oli suuret suunnitelmat, että voimme käydä laulamassa vanhuksille, mutta se kaikki katosi koronan myötä. Ne kaikki ihanat aatokset siitä, että ollaan tässä lähekkäin ja voimme käydä vanhuksia ilahduttamassa, että on sukupolvien silta ja saadaan se toimimaan…

–Meillä vanhemmille esitettävä ohjelma on vielä salaisuus, kertoi Aune Rannanpää Oravanpesästä. –Sitä on harjoiteltu kovasti päivittäin. Meillä on tosi pientä porukkaa, iso osa lapsista on yksivuotiaita.

Hänelle joulu päiväkotimaailmassa on ensimmäinen, mutta hän näkee erityisesti vuorohoitoryhmissä yhteisen kokoontumisen esimerkiksi joulujuhliin tärkeänä, kun arjessa hoitaja ei välttämättä näe lapsen vanhempia pitkiin aikoihin.

Iloa joulunalusajan arkeen päiväkodissa tuovat joulukalenteri, askartelu ja laululeikit. Pienten lasten kanssa helpoimmin sujuvat laulut ja leikit, joissa hyödynnetään tuttuja elementtejä. –Viisi pientä ankkaa -laulusta on sovitettu jouluinen versio. Lapset tykkäävät sellaisista lauluista, joissa voi leikkiä mukana.

Ryhmän kesken vietettävässä pikkujoulussa leikitään ja höpsötellään tonttumaisissa tunnelmissa. Sillä korvataan joulujuhlaa lapsille.

METSÄTARHAN isoimpien, 4–5-vuotiaiden ryhmässä, Ketunkolossa, pikkujoulua varten leivotaan pipareita. –Lapset eivät ole kyselleet joulujuhlaa, totesi Jaana Kangasniemi. –Se hieman harmittaa, ettei koko talon yhteisiä juttuja voida toteuttaa kuten ennen.

Mainos

Ajatukseen siitä, ettei joulujuhlia vietetä, on syksyn mittaan sopeuduttu. –Tilanne on mikä on.

Ketunkolon lapset nauttivat perinteisistä joululauluista, kuten Soihdut sammuu tai Joulupuu on rakennettu. –Toki uusiakin lauluja opetellaan, kuten Joulu tarttuu käpälään. Joulu ja erityisesti lahjatoiveet nousevat esille useastikin päivän mittaan touhujen lomassa.

MYÖS Myyränmajan ryhmässä tunnelmaa luodaan askartelulla, musiikilla ja leikeillä, kertoi Kristiina Mäki.

–Lasten kanssa on helppo luoda joulufiilistä, se ei tarvi iso juttu olla, kun he innostuvat, säesti kollega Niina Luoma-aho.

Myyränmajassa joulunalusajan suosikkileikki on tontun voimaharjoittelusta kertova voimisteluleikkilaulu.

–Myös tip tap -leikki on hitti. Voi olla, että muut osuudet jäävät laulamatta, mutta kertosäkeen ainakin osaavat kaikki, Luoma-aho totesi.

–Kyllähän se joulujuhla luo oman tunnelmansa, vaikka on siinä oma työnsä. Se on ihana järjestää, siitä tulee se joulufiilis. Lakaniemessä meillä oli joskus joulujuhlan sijasta myös joulupolku, ja nytkin jotkut päiväkodit järjestävät sellaisia, mutta tässä se ei nyt oikein onnistu, Mäki kertoi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.