Järvi-Pohjanmaalla ei uusia koronatartuntoja maanantain jälkeen

Julkaistu:

Aihe:

-Vaikka tilanne näyttää hieman rauhoittuneen, tilanne on edelleen vakava, ja kaikkien on syytä noudattaa äärimmäistä varovaisuutta sekä noudattaa annettuja rajoituksia, suosituksia ja ohjeita. On ensiarvoisen tärkeää, että kuntalaiset huolehtivat kaikissa tilanteissa hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä sekä muistavat käyttää kasvomaskeja. Muistutamme myös Koronavilkun käytöstä, toteaa peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas.

Vuoden loppuun saakka Järvi-Pohjanmaan perusturvassa on käytössä seuraavat toimet:

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lehtimäen, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet ovat suljettuina, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.

Järvi –Pohjanmaan kaikkiin tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköihin sekä intervalliosastolle annetaan erittäin vahva suositus, että niissä ei vierailla (pl. saat-tohoidossa olevat asukkaat). Akuuttiosastolle annetaan vahva suositus, että siellä ei vierailla (pl. saattohoidossa olevat potilaat). Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 –2412 7777 tai 06 –2412 7771). Ikäihmisten päivätoiminta on tauolla koko Järvi-Pohjanmaan alueella.

Lappajärven ja Lehtimäen toimintakeskukset ovat suljettuja, samoin Työpaja Apaja ja Kipinä.

Sivistystoimen osalta kaikki varhaiskasvatuksen  Alajärven ja Vimpelin  yksiköt ovat avoinna 7.12.2020 alkaen. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on keskeytetty toistaiseksi. Alajärven kaupungin ja Vimpelin kunnan varhaiskasvatuksessa hyvitetään asiakasmaksut 31.12.2020 saakka, mikäli huoltajat voivat järjestää lastensa hoidon itse.

Kaikki Alajärven ja Vimpelin esi- ja perusopetuksen 4.-9. vuosiluokkien oppilaat palaavat lähiopetukseen 7.12.2020 alkaen.Lisätietoa koulujen järjestelyistä löytyy Wilma-tiedotteista ja koulujen omilta sivuilta.

Alajärven ja Vimpelin lukio-opetus toteutetaan etäopiskeluna lukukauden loppuun. Syksyn ylioppilasjuhlat järjestetään kevään 2021 juhlien yhteydessä. Opiskelijoiden ruuan jakelu jatkuu lukukauden loppuun saakka.

Kirjastojen uloslainaus jatkuu. Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupungin ja kirjaston sivuilta. Kirjastojen muut tilat ovat suljettuja ja kirjastoauton toiminta keskeytetty 20.12.2020 saakka.

Kasvomaskien jako kirjastoissa vähävaraisille henkilöille jatkuu edelleen. Ohjeet maskien jaosta löytyvät kaupungin, kuntien ja kirjaston sivuilta.

Alajärven musiikkiopisto ja kansalaisopiston kuvataidekoulu Eero jatkavat etäopetuksessa lukukauden loppuun. Vimpelissä Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto antaa etäopetusta. Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kaikki lähiopetus on keskeytetty 31.12.2020 asti.

Vapaa-aikatoimen ulkoliikuntatilat ovat avoinna. Kaikki harrastus- ja vapaa-ajan toiminta Alajärven kaupungin ja Lappajärven sekä Vimpelin kunnan sivistystoimen käytössä olevissa tiloissa keskeytetään 21.12.2020 asti.

Nelimarkkamuseo on suljettuna 31.12.2020 asti.

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla alueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 21.12.2020 asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien alueella järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen OKM:n ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Nyrkin suositukset kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin 3.12.–21.12.2020

Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

Nyrkin suositukset yksityistilaisuuksiin 3.12.–21.12.2020: Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä,onko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaa-misia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

Nyrkin suositukset uskonnollisiin tilauksiin 3.12.-21.12.2020: Yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Maskisuositus: Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n mukaisesti):

-julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.

-Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

-Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

-Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti

-Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

-Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet

-Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat

-Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

-Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana

-Museot, kirjastot, galleriat

-Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. Asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä.

-Sisätiloissa sijaitsevat huvi-ja teemapuistot

-Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet

-Rahapeli-ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

-Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit ja festarit

-Työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa (esim. kahvi-ja ruokatauot)

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.