Kaija Sillanpää on vuoden 2020 omaishoitaja: “Huumori ja huono muisti auttavat jaksamaan”

Kaija Sillanpää on toiminut omaishoitajana pitkän rupeaman. Kuva: Tiina Silvonen

Julkaistu:

Aihe:

Ensimmäinen kommentti vuoden omaishoitajanvalinnasta kerrottaessa oli suomalaiseen tapaan vaatimaton.

–Varmasti moni muu ansaitsisi tämän huomionosoituksen minua enemmän, aprikoi Kaija.

Yhdistyksessä painotetaan, että ihan ehdottomasti jokainen omaishoitotilanteessa oleva ansaitsisi tämän huomionosoituksen! Vuoden omaishoitajan valinnalla halutaan nostaa esille omaishoitajan tekemää arvokasta työtä ja samalla lisätä omaishoidon arvostusta.

Kaijan elämään läheisten ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen on kuulunut jo parin vuosikymmenen verran. Hän huolehti aikoinaan oman äidin ja tädin arjen sujumisesta auttaen muun muassa kylvetyksessä ja asioiden hoidossa. Voinnin heikentyessä avun tarve pikkuhiljaa lisääntyi. Äidin elämä päättyi vuonna 2008 ja täti menehtyi kymmenen vuotta myöhemmin. Nykyään omaishoitajan tehtävät jatkuvat kehitysvammaisen veljen sekä puolison hoivaamisen parissa, nyt virallisena omaishoitajana.

Kaija Sillanpää on ollut vuosien ajan mukana Järviseudun Omaishoitajayhdistyksen toiminnassa ja sieltä on saanut aina tarvittaessa omaishoitoon liittyvää tietoa. Omaishoitotaipaleen alkumetreillä tietoa ei ollut ja kysymyksiinkään ei oikein saanut vastauksia. Alussa ei aina edes tiennyt, mistä tietoa pitäisi hakea.

–Muistihoitaja otti sitten meidän tilanteemme asiakseen ja päästyäni omaishoidon tuen piiriin järjestyivät myös omaishoitajalle kuuluvat vapaapäivät ja maksuton terveystarkastus. Hengähdystauon mahdollistivat aluksi läheisten toimeksiantosopimuksella tekemät sijaistamiset, myöhemmin puoliso on ollut intervallijaksolla Lappajärvellä ja Vimpelissä.

Leipominen ja kokkaaminen on entiselle keittäjälle mielekästä puuhaa, joka antaa voimaa ja rentouttaa.

–Huumori ja huono muisti auttavat jaksamaan arjessa, kommentoi Kaija pilke silmäkulmassaan.

Pääosin Kaija on tyytyväinen omaishoitajan saamaan tukeen ja arvostukseen. Hyvin on pärjätty, vaikka omaishoidon tuen palkkio on vain nimellinen korvaus ympärivuorokautisesta työstä ja vastuusta. Epäkohtiakin löytyy, esimerkiksi kehitysvammaisten palveluissa käytännöt ovat hänen mukaansa kirjavia.

Tiina Silvonen

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.