Kortesjärveläislapset jäävät lentosotakoululle — mutta sivistysjohtaja huomauttaa, että siitä ei ole tietoa, kuinka pitkäksi aikaa

Julkaistu:

Aihe:

SIVISTYSJOHTAJA Markku Viitasaaren esitys siitä, että kortesjärveläisoppilaat siirrettäisiin syksyllä Nahkalan kouluun, kaatui kasvatus- ja opetuslautakunnan viimeviikkoisessa kokouksessa äänin 1–8 (2 tyhjää). Oppilaat pidetään siis ainakin toistaiseksi entisellä lentosotakoululla. 

Sivistysjohtaja oli esittänyt, että Kortesjärven yhtenäiskoulu siirtyisi väistöön Nahkalan koululle, joka jää tyhjäksi ensi syksynä, kun sen oppilaat menevät Kauhavan uuteen koulukeskukseen.  

–Nahkalan koulu on meidän oma tila. Kiinteistöstrategiamme mukaan toiminta järjestetään ensisijaisesti kaupungin omissa tiloissa, Viitasaari perustelee esitystään. –Se on myös vapautumassa juuri ensi syksyn alussa, ja se on sopivan kokoinen. Siellä on valmiina kalustokin. Siellä olisi ollut kaikki, mitä tarvitaan. 

Opiskelu kyllä onnistuu hänen mukaansa lentosotakoulullakin. Hän kertoo esittäneensä muuttoa siksi, että lentosotakoulun vuokratila tulee kaupungille omistustiloja kalliimmaksi. 

–Nyt meille jää se kiinteistö. Se olisi ollut täysin sopiva tähän tarkoitukseen, ja sen takia ilman muuta esitin, että mennään omiin tiloihin, kun tilapalvelut sitä meille ehdottivat, hän huokaa. 

LENTOSOTAKOULULLA pysymistä esitti Niina Mannismäki. Hän perusteli, että epävarmuustekijöitä on liikaa, ja riskit ovat liian suuret. Myös lentosotakoulun vuokra voidaan Mannismäen mukaan neuvotella nykyistä edullisemmaksi. 

Sivistysjohtaja Viitasaari mainitsee, että Mannismäen vastaesityksessä, joka äänestyksessä hyväksyttiin, ei suoraan sanota, että lentosotakoululle jäädään siihen asti, kunnes Kortesjärven uusi yhtenäiskoulu valmistuu. Viitasaaren omassa esityksessä Nahkalassa oltaisiin oltu siihen asti — todennäköisesti kaksi lukuvuotta. 

–Tämä on nyt toistaiseksi voimassa. Siinä sanotaan, että kortesjärveläiset ”jatkavat LSK Business Parkin tiloissa”, mutta siinä ei suoranaisesti ole otettu kantaa, että kuinka kauan, hän naurahtaa. –Minä en esittelijänä tekisi tällaista esitystä ilman ajallista takarajaa, mutta tällainen nyt tuli lautakunnan hyväksymäksi. Kuntaliiton lakimies on se, joka saa tulkita, että mihin asti tuo sitoo — minä en sitä lähde tekemään. 

JOS vielä tehdään päätös, että Nahkalaan mennään kuin mennäänkin, olisiko siellä turvallista? 

Tekninen johtaja Antti Hakola kertoo, että kyllä olisi. 

Hän pohjustaa, että vaikka Nahkalan koulussa on ollut pahoja sisäilmaongelmia — suullisen tiedon mukaan jo viime vuosituhannella — niiden korjaamisessa on onnistuttu. 

–Koulun sisäilmaongelmat johtuivat kastuneista katto-, seinä- ja alapohjarakenteista sisäilmaan vuotaneista mikrobeista. Rakennusta on ongelmien vuoksi korjattu useassa eri vaiheessa vaihtelevalla menestyksellä. Pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat ja aikoinaan epäonnistuneet korjaukset ovat leimanneet Nahkalan koulua vahvasti, hän kertoo.

Vuoden 2017 aikana tehtiin Nahkalan viimeiset tiivistyskorjaukset. Tiivistyskorjauksilla epäpuhtaudet saadaan pysymään pois sisäilmasta. Rakennus on tämän lisäksi ylipaineistettu ja alapohja alipaineistettu.

–Tämän viimeisen korjauksen myötä sisäilmaongelmat ovat vähentyneet radikaalisti. Myös terveystarkastajan määräämien seurantanäytteiden tulokset ovat parantuneet koko ajan ja helmikuussa otetuiden näytteiden tulokset olivat niin puhtaat kuin nyt yleensä on mahdollista. Samalla kertaa otettiin ulkoilmasta vertailunäyte, jossa havaitut mikrobit eivät kulkeutuneet sisäilmaan, mikä kertoo ylipaineistuksen toimimisesta. 

Nahkalasta on tullut joitain sisäilmailmoituksia viimeisen kolmen vuoden aikana. Näihin on reagoitu välittömästi esimerkiksi asentamalla sisäilmapuhdistimia.

–Nahkalan koululle on tehty kaikki ne toimenpiteet, jotka ovat rakennusterveysasiantuntijoiden mielestä olleet tarpeellista tehdä ilman epäpuhtauksien ja erityisesti mikrobien pitämiseksi pois rakennuksen sisäilmasta. Tässä on onnistuttu, Hakola sanoo.

Täysin oireiluvapaiksi tiloja ei ole mahdollista tehdä. Rakennuksen sisäilma voi aiheuttaa oireilua myös monesta muusta syystä, kuten hiilidioksidipitoisuuden kasvamisesta liian suureksi alimitoitetun ilmanvaihdon seurauksena, ilman kosteudesta sen ollessa liian alhainen tai liian suuresta lämpötilasta. Tämän tyyppisiä ongelmia Nahkalassa, kuten kaikissa muissakin kouluissa, esiintyy edelleen aika ajoittain.  

–Tehtyjen toimenpiteiden ja edellisten kolmen vuoden aikana saatujen kokemusten perusteella Nahkalassa pärjätään tarvittaessa myös seuraavat kaksi vuotta, hän kiteyttää. –Pysyvään koulukäyttöön Nahkalaa ei ole enää tarpeellista peruskorjata. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.