Kauhavan kaupungin toimenpiteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Julkaistu:

Aihe:

Muutoksista kerrotaan kaupungin kotisivulla. Koronaan liittyvät ohjeistukset löytyvät etusivulla sijaitsevassa ”Ajankohtaista”- uutiskentässä.

Tällä hetkellä ei enää testata kaikkia, ainoastaan henkilöt, joilla taustalla ulkomaanmatka tai kuuluu riskiryhmään tai oireet todella pahat. Tämän vuoksi tapauksia voi olla merkitävästi enemmän kuin on raportoitu.

Kauhavan kaupungin koronavirusohjeistus annettiin perjantaina 13. maaliskuuta. Ohjeistusta päivitetään tänään vielä tämän ohjeistuksen sekä Kaksineuvoiselta saadun ohjeistuksen ”Mitä teen, jos epäilen saaneeni koronatartunnan” osalta.

On perustettu yhteinen varautumisen johtoryhmä, jossa edustus Kuntayhtymä Kaksineuvoiselta, Kauhavan kaupungilta ja Evijärven kunnalta, jonka jäsenet ovat: puheenjohtajana Piia Kujala / kuntayhtymän johtaja, Kuntayhtymä Kaksineuvoinen, sihteeri Liisa Salo / hallintojohtaja, Kauhavan kaupunki, Heidi Ojala / ylilääkäri, Kuntayhtymä Kaksineuvoinen, Markku Lumio / kaupunginjohtaja Kauhavan kaupunki, Teemu Keljonen / kunnanjohtaja, Evijärven kunta, Päivi Lappinen / sivistystoimen johtaja, Evijärven kunta.

KUNTAYHTYMÄ Kaksineuvoinen kertoo, että kiireettömiä lääkäriaikoja jouduttu perumaan, kiireettömiä lääkäriaikoja ei varata lainkaan. Terveyskeskukseen ei saa tulla enää ilman ajanvarausta, pyritään välttämään ettei väki aulassa tartuta toinen toisiaan.

Kouluterveydenhuolto lääkärintarkastusten osalta peruttu, lastenneuvolat ja ehkäisyneuvolat peruttu toistaiseksi. Asumispalveluyksiköissä tullut voimaan vierailukielto 16. maaliskuuta lähtien. Kaikki ryhmämuotoinen toiminta lopetettu, esim. perheneuvolan Ihmeelliset vuodet -ryhmä ei kokoonnu enää. Ikäihmisten, mielenterveyskuntoutujien sekä kehitysvammaisten päivätoiminnat niinikään keskeytetty.

Kiirevastaanotto ja osastotoiminta ovat tärkein prioriteetti.

Sairasta lasta ei saa viedä hoitoon, mutta oireettomat perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti ja mennä töihin, kouluun ja päiväkotiin. Tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa ollaan silloin, mikäli tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt henkilön karanteeniin.

Ulkomailta palaavat velvoitetaan olemaan omaehtoisesti eristyksissä 14 vuorokautta ennen kouluun, töihin tai päiväkotiin.

Myöskään riskiryhmille ei anneta tällä hetkellä mitään tiukennettua ohjeistusta, vaan töihin, kouluun ja päiväkotiin tullaan normaalisti. Viranomaissuositusten puuttuessa perhe ratkaisee itse, jos halua jättää lapsen sen vuoksi kotiin, että perheessä on esimerkiksi riskiryhmään kuuluva.

Nuorisotilat pidetään toistaiseksi koulujenkin ollessa auki, kerhotoiminnan ostopalvelu keskeytetään. Nuorisotilat pysyvät auki myös 4H:n valvomina kertoina.

Ei-välttämättömiä vierailijoita ei oteta enää vastaan kouluille, mutta terapiapalvelut jatkuvat, sillä se rinnastetaan sairaanhoitoon. Ei-pakolliset vierailut, kuten musiikkiopiston ryhmien vierailut perutaan toistaiseksi. Myös oppilashuolto (esim. kuraattoreiden, koulupsykologien palvelut) toimii normaalisti niin kauan kuin koulutkin voidaan pitää auki.

Koulujen luokkaretket perutaan. Koulujen liikuntatilojen iltakäyttö ja ulkopuolinen käyttö kielletään. Liikuntasalit jatkossa ainoastaan koululaisten käytössä. Myös kaupungin ylläpitämät neljä kuntosalia suljetaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Musiikkiopiston vierailut, tapahtumat ja konsertit perutaan. Museo-opastukset ovat toistaiseksi peruttu, museot ovat kuitenkin auki normaalisti. Jääkäriseminaari 26. huhtikuuta ja kansallisen veteraanipäivän juhla 27. huhtikuuta perutaan tältä keväältä.

Koulujen ja muiden osalta seurataan Valtioneuvoston, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja AVI:n ohjeita. Aluehallintoviraston päätös 13. maaliskuuta tartuntalain 58&pykälän mukaisesti aluehallintovirasto kieltää kaikki yli 500 hengen tapahtumat.

KAUHAVAN kaupungin palvelutoimistot suljetaan asiakaskäynneiltä, asiakaspalvelu hoidetaan toistaiseksi puhelimitse sekä sähköpostitse. Myöskään kaupungintalon infossa ei anneta enää lähipalvelua.

Kaikki ulkopuolisten tilaisuudet perutaan kaupungin tiloista. Kaupungin tiloissa järjestetään jatkossa ainoastaan kaupungin omaa toimintaa. Myös ampumarata Ylihärmän palvelutoimistossa suljetaan.

Kaupungin työntekijöille etätyöskentely mahdollista tapauskohtaisesti esimiehen luvalla. Siivouksen tasoa on nostettu THL:n ohjeistuksen mukaisesti, erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa. Ruokapalvelut on tehostanut hygieniatasoa entisestään ja varautunut normaalia suuremmalla einesvarastolla siltä varalta, että joku keittiöistä joudutaan sulkemaan.

Järvilakeuden kansalaisopisto; Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ylilääkärin mielestä ehdottomasti yli 60-vuotiaiden ikäihmisten ryhmät on peruttava, painokkaasti suositelellaan harkitsemaan myös kaikkien muidenkin kurssien keskeyttämistä.

Kaupunginvaltuusto ei kokoonnu 23. maaliskuuta, muiden elinten kokouksista ilmoitetaan myöhemmin. Vain välttämättömät kokoukset pidetään, kuten kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokoukset. Sisäiset kokoukset pidetään etänä, tietohallintokoordinaattori valmistelee parhaillaan tietojärjestelmien käyttöönottoa koko henkilöstölle.

Yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajien ja kaupungin edustajien muodostama Elinkeinoelämän varautumisryhmä kokoontuu keskiviikkona 18. maaliskuuta kello 14 käsittelemään koronavirukseen varautumiseen liittyviä toimia & elinkeinoelämän terveisiä. Yrittäjille suunnatut koulutus- ja infotilaisuudet perutaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan.

Maaseutuhallinnon ja turkistuotantohankkeen koulutukset hoidetaan videoklippeinä tai sähköisillä materiaaleilla. Lomituspalvelun osalta seurataan MELA:n linjauksia.

TILANTEEN pahentuessa kaikki neuvolatoiminta keskitetään Kauhavalle, ja muut palvelutoimistot suljetaan. Riittävät äitiysneuvolapalvelut ja alle 1-vuotisneuvola pyritään jatkamaan.

Jos tulee tarvetta koronaosastolle, Evijärvelle avataan osastotoiminta. Sosiaalitoimen puolelta kaikki ei välttämätön toiminta keskeytetään.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.