Maija Perälä: Luonnonvoimaa

10.10.2021 13:00 — 5.11.2021 15:00

Maija Perälä on lappajärveläinen paluumuuttaja, joka vuosien kaupungissa asumisen jälkeen palasi vajaa vuosi sitten juurilleen luonnon läheisyyteen. Perälä on elämänsä aikana tehnyt monenlaista, mutta pääasiassa hän on käyttänyt aikansa musiikin opiskeluun ja sen parissa työskentelyyn. Tällä hetkellä Perälä työskentelee musiikin opettajan sijaisena Lappajärven yhteiskoulussa. Taide kaikissa muodoissa on lähellä Perälän sydäntä, mutta piirtäminen, tanssiminen ja kirjoittaminen ovat enemmän henkisen hyvinvoinnin ja itseilmaisun välineitä kuin työtä.

"Piirtäminen on minulle sama kuin astuisi ovesta ulos luontoon. Kun tartun kynään, astun ulos omasta päästäni. Mieli rauhoittuu, hengitys hidastuu ja olotila tasoittuu. Piirtäminen on minulle eräänlaista meditaatiota, niin kuin luonnossa käveleminenkin. Siinä ennen pitkään hengitys tasaantuu, mieli rauhoittuu. Teen pitkiä kävelyretkiä pysähdellen ihailemaan luonnon ihmeitä tai mietiskelemään. Tästä syystä suurin osa töistä liittyy jollain tavalla luontoon. Saan inspiraationi ja ideani luonnosta. Sen ihmeet ällistyttävät aina uudelleen. Monesti näkemäänsä tulkitsee sen hetkisen tunnetilan kautta, ja näkymä voi siitä syystä olla aina erilainen. Meditaation lisäksi piirtäminen on minulle kuin päiväkirjaa kirjoittaisi.

Aloitan usein pelkkiä viivoja ja muotoja piirtäen, joskus piirrän pelkkää ympyrää ennen kuin pystyn aloittamaan. Harvemmin minulla on valmiina tiedossa, minkälaista kuvaa haluan synnyttää, vaan ne syntyvät niistä ilmaisun tarpeista, mitä sillä hetkellä tunnen. Muodot ja erityisesti värit kertovat usein, mikä on sen hetken tunnetila. Suosikkitekniikkani on musta sivellintussi tai kuitukärkikynä. Kuvaa työstäessäni näen siinä värit, mutta enhalua niitä valmiiseen musta-valkotyöhön lisätä, koska haluan jättää katsojalle mahdollisuuden nähdä värit oman kokemuksensa kautta."

Näyttelyn teemana on luonnon- ja mielenmaisemat. Näyttelytöiden tekniikkana on kuitukärkikynä, sivellintussi, akvarelli ja pastelliliidut.

Tapahtuma on osa Taide- ja kulttuurikeskus Onnintupa-hankkeen toimintaa. Hanke on saanut Leader-rahoitusta Aisapari ry:ltä.

Näytä EP-kalenterissa

Jaa tapahtuma: