Kirjastoauton hankintaan ei ehkä saada koskaan avustusta – kuinka käy Alajärven suunnitelmien?

Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankkimiseen ei ole näillä näkymin tulossa avustuksia.
Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankkimiseen ei ole näillä näkymin tulossa avustuksia.
Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankkimiseen ei ole näillä näkymin tulossa avustuksia.
Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankkimiseen ei ole näillä näkymin tulossa avustuksia.

Alajärven sivistyslautakunta merkitsi 24. huhtikuuta tiedokseen Alajärven ja Lappajärven yhteisen kirjastoauton hankkimista koskevan hankkeen tilanteen ja totesi, että asiaa käsittelyä jatketaan vuoden 2025 talousarvion laadinnan yhteydessä. Aiesopimus yhteisen kirjastoauton hankkimisesta on edelleen voimassa.

Aiesopimuksessa todetaan, että yhteisen kirjastoauton hankintaan varataan yhteensä 400 000 euroa, puoliksi molemmilta osapuolilta, ja hankintaan haetaan valtionavustusta. Mikäli avustuksen saaminen siirtyy tuleville vuosille, siirretään määrärahavaraus suunnitelmakausille. Mahdollisen avustuspäätöksen jälkeen osapuolet ratkaisevat lopullisesti hankinnan toteuttamisen. Työryhmä toteaa selvityksessään, että vuodelle 2024 ei tullut haettavaksi erityisavustusta kirjastoauton hankintaan. Aluehallintoviraston kirjastotoimen ylitarkastajan mukaan on hyvin epätodennäköistä, että erityisavustusta kirjastoauton hankintaan tulee tämän hallituskauden aikana ja on epävarmaa, tuleeko sitä enää koskaan haettavaksi.

Kirjastoauton pyörät pyörimään kahdessa pitäjässä -hankkeen työryhmä on pohtinut, kuinka yhteinen kirjastoauto toimisi. Jos yhteinen auto hankittaisiin, kummassakin kunnassa kirjastoautopalvelut heikkenisivät sekä pysäkkien että reittien määrissä; lisäksi kirjastoauton kuskien työpäivät pitenisivät. Ratkaistavien asioiden listalla on auton materiaalin hallinnointi, säilytys ja huolto sekä kirjastoauton kuljettajien rekrytointi tulevaisuudessa, mikä on jo nykyisin melko haastavaa.

Toisaalta uuden auton hankkiminen mahdollistaisi myös uudenlaisten palveluiden tarjoamisen kylille ja kirjastoauton asiakkaille.

Yksi vaihtoehto on, että nykyisillä autoilla jatketaan niin kauan kuin autot kestävät. Kirjastoautojen käyttöikä on ehkä 5–10 vuotta. Sen jälkeen hankitaan oma uusi tai käytetty kirjastoauto tai jokin pienempi versio, kuten pakettiauto tai biokaasu-sponsoriauto tai turvataan palvelut jollain muulla tavalla.

Aiheesta meillä aiemmin kirjoitettua

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2023/09/05/alajarvi-ja-lapua-kaavailevat-yhteista-kirjastoautoa
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.