Esa ja aurausviitat tuovat rahaa urheilulle

Esa Männikkö
Esa Männikkö
Esa Männikkö
Esa Männikkö

Lappajärveläinen Esa Männikkö on keväisin tuttu näky kunnan omistamien teiden penkoilla. Mies ei ole kuitenkaan pelkästään ulkoilemassa, vaan hän kerää talven jäljiltä pois aurausviittoja. Männiköllä on asiaan kaksi vaikutinta.

– Lappajärven kunta maksaa aurausviittojen keräämisestä, rahat menevät Lappajärven Veikkojen yleisurheilujaostolle. Rahat käytetään esimerkiksi urheilijoiden osallistumismaksuihin. Toinen vaikutin on ulkoilu ja liikunta.

Ajatuksensa urheilun eteen tehtävästä työstä Männikkö kiteyttää ytimekkäästi.

– Rahan kerääminen urheilulle tuntuu todella hyvältä, siellä on aina tarvetta lisävaroille.

Männikkö aloitti aurausviittojen keräämisen viitisentoista vuotta sitten. Hän jutteli silloin kunnan rakennusmestarin kanssa erinäisistä asioista, samalla keskusteluun nousivat aurausviitat.

– Koska olimme molemmat urheilumiehiä, tuntui tällainen ajatus hyvältä. Niinpä aloin kerätä keväisin aurausviittoja.

Hän on kerännyt kunnan omistamien teiden varsilta vuosittain 1300-1500 aurausviittaa. Kilometrejä on kertynyt pitkästi yli tuhat.

– Suurin osa matkasta on taittunut polkupyörällä, ja pieni osa kävellen. Kerään pyörällä liikkuessani kyytiin kerrallaan nelisenkymmentä aurausviittaa, ja jätän ne tien penkalle odottamaan. Vien ne sitten myöhemmin kunnan varastolle keräyspisteeseen.

Taipaleelle on mahtunut myös pieniä kommelluksia, joissa kerääjä on kastunutkin.

– Näin maasta irronneen aurausviitan isohkossa purossa, ja päätin hakea senkin pois. Tuolla kerralla palasin kotiin vettä valuvana, eli homma ei mennyt täysin suunnitellusti.

– Olen myös kaatunut, kun aurausviitta ei irronnutkaan terävällä nykäisyllä, pyörä ohjautui ojaan, ja minä päädyin istumaan penkalle. Muistan myös tapauksen, missä eräs henkilö epäili minun keräävän aurausviittoja omiin tarkoituksiini. Vastasin tähän olevani luvan kanssa liikkeellä.

Muutamissa paikoissa on kerääjän urakkaa helpotettu valmiiksi.

Joillakin sivuteillä ovat auttavaiset asukkaat keränneet aurausviitat valmiiksi kasaan minua odottamaan.

Männikkö harrastaa samalla toisenlaistakin keräilyä.

– Mukana on muovipussi, minne kerään pullot ja tölkit, niillä saa kätevästi kahvirahaa. Pidän myös tärkeänä saada luontoon kuulumatonta tavaraa pois ojista.

Tomi Olli

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA