Nostalgiaa ja jännitystä – 1980-luvun supersankarisarjikset esillä kirjastossa

1980-luvun Marvelin sarjakuvia on esillä Alajärven kirjastossa. Kuvat: Jukka Vuoriolta
1980-luvun Marvelin sarjakuvia on esillä Alajärven kirjastossa. Kuvat: Jukka Vuoriolta
1980-luvun Marvelin sarjakuvia on esillä Alajärven kirjastossa. Kuvat: Jukka Vuoriolta
1980-luvun Marvelin sarjakuvia on esillä Alajärven kirjastossa. Kuvat: Jukka Vuoriolta
NYKYÄÄN Marvelin supersankarit kuten Hämähäkkimies, Hulk, Thor, Kapteeni Amerikka ja Rautamies tunnetaan ennen kaikkea menestyselokuvista, mutta kaikki nämä hahmot ovat saaneet alkunsa sarjakuvalehtien sivuilla, muistuttaa alajärveläinen Jukka Vuorio.
Jukka Vuorio innostui Marvelin sarjakuvista 9-vuotiaana ja palasi niiden pariin uudelleen aikuisiällä.
Jukka Vuorio innostui Marvelin sarjakuvista 9-vuotiaana ja palasi niiden pariin uudelleen aikuisiällä.

Hän on koonnut Alajärven kirjastoon näyttelyn 1980-luvun supersankarisarjakuvista.

–Tämä näyttely antaa pintaraapaisun lapsuuteni aikaan, jolloin Suomen lehtipisteet olivat täynnä erilaisia sarjakuvalehtiä. Löysin itse Marvelin sarjakuvat 9-vuotiaana vuonna 1987, kun olin paikallisessa divarissa vaihtamassa sarjakuvia. Supersankarisarjakuvat olivat Aku Ankan, Asterixin ja Lucky Luken jälkeen lapselle tajunnanräjäyttävä kokemus.

–Marvelin sarjakuvien kautta ymmärsin, että hahmoissa voi olla laajaa monipuolisuutta ja syvyyttä. Tarinoissa oli vuosikausien jatkumoita. Kuolemakin oli läsnä, eikä lukija aina voinut mustavalkoisesti sanoa, kuka hahmoista oli hyvä ja kuka paha. Ovatko esimerkiksi Hulk, Wolverine tai Conan Barbaari yksiselitteisesti hyviä? Ehkä he ovat ennen kaikkea antisankareita, jotka luovat itse omat sääntönsä ja moraalikäsityksensä.

Aikuisena Vuorio ryhtyi jälleen keräilemään sarjakuvia ilman sen kummempaa tavoitetta.

–Lehtien parissa on vain mukava viettää aikaa.

–80-luvun suomeksi julkaistut lehdet ovat mielestäni myös laadullisesti parhaita, vuosikymmen myöhemmin juonikuviot alkoivat monimutkaistua liiaksi, tuli liikaa erilaisia ajan ja avaruuden jatkumoita sekä tarinoiden ja hahmojen reboottauksia.

Vuorio toivoo näyttelyn innostavan sekä nostalgisiin 80-luvun tunnelmiin sekä ennen kaikkea Marvelin elokuvien ystäviä myös supersankarisarjakuvien pariin.

–Niitä löytyy myös Alajärven kirjastolta aikuisten sarjakuvahyllystä.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingin Maunulan ja Espoon Sellon kirjastoissa. Näyttely on avoinna 15. elokuuta saakka.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.