Pohjalaismaakuntien ensimmäiset sinilevähavainnot valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla

Julkaistu:

Sinilevää on havaittu kuluvan viikon aikana hieman Ähtärinjärvellä Ähtärinrannan koulun ja Suninsalmen havaintopisteillä sekä Perännejärven Peränteen venevalkaman vakituisella havaintopisteellä. Lisäksi sinilevää on havaittu hieman Pietarsaaren edustan valtakunnallisella havaintopisteellä. Ähtärin ympäristösuojelutoimisto raportoi Ähtärinjärvellä kahdesta sinilevähavainnosta Ähtärinsalmella ja Karvalahdella. Levää kohteissa havaittiin hieman.

Kansalaisten sinilevähavaintoja on raportoitu kuluneen viikon aikana Alajärven Valkealammelta ja Korsnäsin Bergöfjärdeniltä hieman sekä Lappajärven Ylipään uimarannalta runsaasti. Lappajärven Sahin uimarannassa ei kansalaishavainnon mukaan ole esiintynyt levää. Levähavaintoja voi ilmoittaa Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havainnointipisteellä, jolloin levätilanne eri puolilla järveä saattaa vaihdella. Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin. Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia.Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.