Onnintuvasta luodaan paikka, jossa tuotetaan helposti saavutettavaa lähikulttuuria

Tuija Ahola Onnintuvan portailla. Kuva: Kulttuuriyhdistys Karikko ry
Lappajärven Nykälänniemen matkailualueella sijaitsevaan Onnintuvasta luodaan ja kehitetään taide- ja kulttuurikeskus, jonka toiminnan perustana on Green Art -toimintamalli. Lähtökohtana on paikallinen osaaminen, paikallinen kulttuuri ja kulttuuriperintö sekä niiden moninainen hyödyntäminen taide- ja kulttuuritoiminnassa ja taide- ja kulttuuripalveluissa.

TAIDE- ja kulttuurikeskus Onnintupa aloittaa toimintansa Lappajärvellä.

Se tarkoittaa, että Lappajärven Nykälänniemen matkailualueella sijaitsevaan Onnintuvasta luodaan ja kehitetään taide- ja kulttuurikeskus, jonka toiminnan perustana on Green Art -toimintamalli.

Lähtökohtana on paikallinen osaaminen, paikallinen kulttuuri ja kulttuuriperintö sekä niiden moninainen hyödyntäminen taide- ja kulttuuritoiminnassa ja taide- ja kulttuuripalveluissa.

–Perusajatuksena on tuottaa niin sanottua lähikulttuuria, joka on helposti saavutettavaa. Taidetuotannoissa hyödynnetään paikallisia tarinoita, ympäristöä, historiaa, kulttuuriperintöä, osaajia ja paikallisidentiteettiä, kertoo Tuija Ahola, joka aloittaa hankkeen osa-aikaisena projektipäällikkönä.

Hankkeessa suunnitellaan erilaisia työpajoja, tilaisuuksia ja tapahtumia, joita sitten pilotoidaan. Pilotoinnista saatujen kokemusten pohjalta luodaan taide- ja kulttuurikeskukselle Green Art -toimintamalli.

Tuotannot, työpajat ja tilaisuudet suunnitellaan monipuolisesti, eri kohderyhmiä osallistaen.

–Ideoita ja toiveita otetaan ilolla vastaan kuntalaisilta. Toiminnassa ovat läsnä eri taidemuodot: näyttämötaide, musiikki, kuvataide, kirjallisuus ja runous, kädentaidot, tanssi, performanssi, Ahola luettelee. –Taide- ja kulttuurikeskuksen toimintaan voi sisältyä esimerkiksi huoneteatteria, konsertteja, näyttelyitä, työpajoja, kulttuuriklubi, taiteen pop up -toimintaa, tarinankerrontaa ja keskustelutilaisuuksia.

Hankkeessa lisätään ja kehitetään yhteistyötä ja verkostoitumista taide- ja kulttuuripalvelujen tuottamisessa. Palveluja ja toimintaa kehitetään yhteistyön ja kumppanuuksien avulla. Kumppaneina ovat kunta, alueen kulttuuritoimijat, taiteilijat, matkailutoimijat ja seurakunta.

–Tavoitteena on kehittää monipuolisen ja laadukkaan tarjonnan taide- ja kulttuurikeskus, joka on helposti saavutettavissa. Palvelut ovat helposti saatavilla, tämä on matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetoimintaa. Edistämme kaikkien väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja osallistumista kulttuuriin ja taiteeseen.

HANKE on saanut Leader-rahoitusta Aisaparilta. Sitä toteuttaa lappajärveläinen, vuonna 2007 perustettu Kulttuuriyhdistys Karikko ry.

Karikko on aiemmin tehnyt esimerkiksi runo-, teatteri- ja musiikkiesityksiä, kuten Arto Mellerin runoproduktioita, Siriuksen vieraat -teatteriesityksen ja lastenteatteriesityksiä Itäkylän kylätalon pihamaalla.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.