Suomennätysaikoja ja pohjoismaiden mestaruuksia virtuaalisisäsoudussa

Aimo Järvelä souti Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen voittoon sekä 1 000 että 200 metrillä. Kuva: Aimo Sironen

Julkaistu:

Aihe:

LAUANTAINA 20. maaliskuuta ja sunnuntaina 21. maaliskuuta kilpailtiin sisäsoudun suomenmestaruuksista 500 metrin ja kymmenen kilometrin matkoilla. Yhtenä kilpailukeskuksena toimi jälleen Evijärven kuntoilukeskus.

Lauantain 500 metrin kilpailussa Evijärven Urheilijoiden Liisa Äyrä souti naisten 50-vuotiaiden kevyen sarjan voittoon uudella suomenennätysajalla 1.46,0.

Lappajärven Veikkojen Martti Mäkelä puolestaan souti 90-vuotiaiden sarjassa niin ikään suomenennätysajan 2.02,9.

Miesten 70-vuotiaiden avoimen sarjan kilpailussa evijärveläinen Aimo Järvelä sijoittui kolmanneksi ja Lappajärven Veikkojen Matti Etelämäki neljänneksi.

Evijärven Urheilijoiden Veera Timo souti ensimmäisissä sisäsoutukisoissaan naisten avoimen sarjan viidenneksi.

SUNNUNTAINA kymmenellä kilometrillä Liisa Äyrä voitti naisten 50-vuotiaiden kevyen sarjan.

Martti Mäkelä vei voiton 90-vuotiaiden avoimessa sarjassa jälleen uudella suomennätysajalla.

Lappajärven Veikkojen Esko Hyyppä sijoittui kakkoseksi 60-vuotiaiden kevyessä sarjassa. Aimo Järvelä oli niin ikään toinen 70-vuotiaiden avoimessa sarjassa ja Matti Etelämäki oli saman sarjan kolmas.

Naisten avoimessa sarjassa Veera Timo souti neljänneksi.

Talven soutukilpailut päättää huhtikuun loppupuolella järjestettävä Ergomaraton.

EVIJÄRVELÄINEN Aimo Järvelä souti samana lauantaina myös Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen voittoon sekä 1 000 että 200 metrillä.

Online-kisajärjestelmä mahdollisti kisaamisen samaan aikaan sekä suomenmestaruuksista että Tanskassa järjestetyissä pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Kilpailutahti oli kuitenkin kova, ja välillä aikataulutkin tekivät tiukkaa. 500 metrin kilpailu Suomessa alkoi 11.40, ja tuhannen metrin kisa Tanskassa jo tasan kahdeltatoista.

–Laskin, että kyllä mä kerkiän. Soudan vaan vähän kevyemmästi sen viisssataisen siihen alle, vähän niin kuin verryttelymielessä, Järvelä naurahtaa. –Aikataulu rupesi kuitenkin pettämään Suomen kisoissa, kun lähdöt viivästyivät.

Käyttöön piti lopulta ottaa kaksi soutulaitetta. Tanskassa järjestettyyn soutuun tarvittava osallistumiskoodi piti syöttää soutulaitteeseen viimeistään kymmenen minuuttia ennen kilpailua, joten Järvelä souti Suomen-kilpailun varasoutulaitteella samaan aikaan, kun toiseen laitteeseen syötettiin koodi.

–Onneksi aikaa kisojen välille jäi lopulta seitsemän minuuttia, ja ehdin ottaa vähän urheilujuomaa siinä välissä. Mutta meinasi olla pikkuisen veto pois, ja sen jälkeen hirvitti vähän, että mites tämä tuhat metriä — mutta onnistuin voittamaan sen.

Voittoon vaikutti sekin, että Tanskassa Järvelä pääsi vihdoin kilpailemaan lähempänä omanikäisiään vastaan, kun hän pääsi mukaan 80-vuotiaiden sarjaan.

–Siellä ratkaisi syntymävuosi sen. Suomen kisoissa ratkaisee päivämäärä, jolloin täyttää vuosia. Täytän keväällä 80. Sen takia innostuinkin, kun pääsen ikäisteni kanssa kilpailemaan.

200 metrin mestaruuksista onneksi kilpailtiin vasta myöhemmin lauantai-iltana.

–Se oli todellinen sprinttimatka, jollaista en ole ennen soutanutkaan. Lähtöni kyllä onnistui tosi hyvin, mutta tahti oli mulla niin kova, yli 60 vetoa minuutissa, minkä takia meinasin 130 metrin kohdalla pudota penkiltä, Järvelä naurahtaa. –Hukkasin ehkä puolen sekunnin tai sekunnin verran, kun piti korjata itseäni.