Paluu pandemian perustasolle maakunnassa on mahdollinen, jos tilanne jatkuu viikon nykyisellään

Julkaistu:

Aihe:

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin torstaina 22.10.2020 kaksi uutta koronavirustartuntaa. Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 157. Sairaalahoidossa on muutamia potilaita. COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 36 590.  Eilen tutkittiin 376 näytettä.

Toiseen tartuntaan liittyy noin 30 hengen joukkoaltistuminen Lapuan Poutun koulussa. Altistuneet on jäljitetty ja heidät on asetettu karanteeniin eilisen illan aikana. Koulun 5. ja 6. luokka siirtyvät etäopetukseen 23.10.-1.11.2020  väliseksi ajaksi.

Toinen tartunta on todettu Lapualla Pizzeria Elman työntekijällä. Muu henkilökunta on asetettu karanteeniin ja pizzeria on suljettu toistaiseksi. Pizzeriassa asioineiden tartuntariski on pieni. Pizzeriassa 14.10.-21.10.2020 välisenä aikana asioineiden suositellaan kuitenkin tarkkailemaan vointiaan ja ottamaan yhteyttä koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa Lapuan terveyskeskukseen tai sen ollessa suljettuna Päivystysapuun 116 117.

ALUEELLINEN yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi eilisessä kokouksessaan, että Etelä-Pohjanmaa on edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa, vaikka koronatilanne on Etelä-Pohjanmaalla ollut kuluneen viikon ajan edellisiä viikkoja rauhallisempi. Uusien tapausten määrä kahden viikon aikana täyttää kuitenkin kiihtymisvaiheen kriteerin: ilmaantuvuus 17,6/100 000 asukasta, yhteensä 34 tapausta 14 vuorokauden seurannassa.

Aikaisemmin annetut suositukset ovat voimassa muilta osin, mutta matkustuksen osalta suositusta laajennettiin Vaasan sairaanhoitopiirin lisäksi koskemaan myös pääkaupunkiseutua. Suositukset ovat luettavissa myös sairaanhoitopiirin nettisivulla.

Jos koronatilanne jatkuu kuluneen viikon kaltaisena, on mahdollista, että palaamme pandemian perustasolle, todetaan Nyrkistä. Tilannetta arvioidaan Nyrkin seuraavassa kokouksessa 29.10.2020.

LÄNSI- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston marraskuun rajoituspäätösrajaa kokoontumiset tartuntatautilain nojalla Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan (pl. Reisjärvi), Pirkanmaan (ml. Punkalaidun) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueella niin, että sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä on 50 henkilöä. Mikäli tilaisuudessa pystytään noudattamaan annettuja ohjeita turvallisuudesta, voi tilaisuuteen osallistua useampiakin henkilöitä.

Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien osalta kokoontumisrajoitus on 10 henkilöä. Näiden kuntien alueella on kuitenkin mahdollista järjestää myös enimmillään 50 henkilön tilaisuuksia ja kokouksia, mikäli turvallisuus niissä voidaan taata. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella tartuntojen määrän hallitsematon kasvu on pysähtynyt, mutta tilanne vaatii vielä muita alueita varovaisempaa käyttäytymistä joukkokokoontumisissa.                                  

Edellä todetun perusteella tämä määräys on välttämätön tartuntataudin leviämisen estämiseksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastontoimialueella.    

Kuntien tekemillä päätöksillä on paikallisen tilanteen vaatiessa mahdollista tiukentaa tai täydentää aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia. Mikäli tilanne alueella olennaisesti muuttuu, aluehallintovirasto arvioi tätä kokoontumisia koskevaa rajoituspäätöstään uudelleen.

Yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten turvallisuus tulee varmistaa asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.