Pohjantyttö laajensi Lappajärvelle

Kännykkä ja kalenteri kulkevat Milaja Ketosen mukana aina: yrittäjän on oltava asiakkaiden ja työntekijöiden tavoitettavissa lähes 24/7.

Julkaistu:

Aihe:

Milaja Ketosen kotisairaanhoitoa, -hoivaa ja -palvelua tarjoava yritys Pohjantyttö toimii Alajärven, Vimpelin ja Lehtimäen lisäksi nyt myös Lappajärvellä. Vuonna 2014 perustetusta yhden naisen sivutoimisesta yksinyrityksestä on kasvanut yritys, joka työllistää kuukausittain noin 10 henkilöä, mutta Ketonen tuntee edelleen kaikki asiakkaansa.

Lappajärvellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Ketonen työskenteli perushoitajaksi valmistuttuaan lähes kaikissa Alajärven terveyskeskuksen toimipisteissä ennen sairaanhoitajatutkinnon suorittamista. Valmistuttuaan hän sai paikan päivystyksestä ja on hankkinut myöhemmin päivystävän hoitajan, rajatun lääkkeenmääräämisen ja johtamisen erikoisammattitutkinnon pätevyydet. –Olen kutsumusammatissani. Oman tekemisen palo on kuitenkin ollut aina, ja ajatus siitä, miten voisin vaikuttaa asioiden sujumiseen ja omalla työllä auttaa ihmisiä, johti yrityksen perustamiseen. Olin työni kautta herännyt siihen, miten vanhusväestö lisääntyy, eikä kunnallinen taho valtakunnallisia suosituksia seuraten pysty vastaamaan siihen.

Ketonen aloitti Pohjantytön palvelut haavanhoidolla, lääkkeiden jakamisella ja henkilökohtaisella avustamisella. Vajaan vuoden kuluttua hän palkkasi kaksi lähihoitajaa työskentelemään kotihoidon tukipalveluissa. Pian palkattiin kolmas työntekijä kotiavustus- ja kotipalvelutyöhön.

–Yksinyrittäjä ei voi pitää vapaapäiviä eikä sairastaa, koska ei ole ketään toista, kuka tekisi työt. Tässä voi joku tarpeen tullen paikata.

Nykyään Kotihoito Pohjantytöllä on lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen.

Vuosien varrella palvelut ovat laajentuneet. –Tällä hetkellä isoin tarve on henkilökohtaiselle avustamiselle.

POHJANTYTÖN palveluiden pääpaino on kotihoivassa ja -palveluissa. Ne sisältävät apua, jonka turvin vanhus voi elää kotonaan mahdollisimman hyvää elämää mahdollisimman pitkään: pesu- ja asiointiapua, ruuanlaittoa, siivousta, pyykkihuoltoa ja muita kodin töitä.

Yrityksen pyörittäminen vaatii paljon paperitöitä, suunnittelua ja yhteydenpitoa. –Teen asiakastyötä jonkin verran joka viikko, ja käyn katsomassa asiakkaitani tai soitan heille. Omaisten kanssa viestitellään päivittäin. Yhteistyö heidän kanssaan on tärkeää.

Työviikot venyvät tuplapitkiksi. Hän tekee sairaanhoitajan työtään perusturvan palveluksessa 80 prosentin työajalla. –Nämä työt tukevat toisiaan. Kotihoidon kuvioiden ymmärtäminen auttaa päätyössä.

Asiakkaan kiitos motivoi ja auttaa jaksamaan työssä. –Työ on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Uskon, että työtä riittää tulevaisuudessakin. Haaste on henkilöstön saamisessa ja pitämisessä, sekä siinä, että yritys pysyisi hallittavan kokoisena: minun täytyy tuntea asiakkaat ja ehtiä itsekin käymään heidän luonaan, tuntea työkenttä, että voin johtaa työtä oikein.

Vapaa-aikaa Milaja Ketonen viettää puutarhatöiden merkeissä, hiihtäen tai kuntosalilla. Kotiympyröistä irrottautuminen tapahtuu yleensä Lapissa, sinne mennään kesäisin asuntovaunulla ja talvisin muuten vain perheen kanssa.

Ketonen toivoo lääkkeitä hoitajapulaan

YRITTÄMISEN parhaita puolia on Milaja Ketosen mukaan se, että voi itse työllistää ihmisiä. Vielä hoitoalan työvoimapula ei ole iskenyt kovaa. –Minulle soitetaan viikoittain, ja kysytään töitä.

–Kesälomat ovat pahimpia aikoja, silloin hoitajapula tuntuu, mutta priorisoimalla on selvinnyt tähän asti.  Onneksi minulla on keikkalaisia, joita voi tarvittaessa kysyä töihin, mutta kyllä ensi kesä jo mietityttää. Jotain täytyisi tapahtua, että nuoria saataisiin innostettua alalle.

Työn houkuttelevuuteen vaikuttavat muun muassa palkka ja työolot. –Työntekijöitä tulisi kohdella kunnioittavasti. Se, miten heitä kohtelet, vaikuttaa siihen, saatko heidät lähtemään uudestaankin töihin.

Ulkomailta tulevaan apuun hoitoalalle Ketonen ei ensi kädessä turvautuisi. –Kyllä asia täytyy saada maan rajojen sisäpuolella hoidettua niin, että alalle saisi väkeä. Siinä on mietittävää.

Omien työntekijöiden valinnassa korostuu luotettavuus ja vastuuntuntoisuus. –Täytyy olla 100-prosenttinen luotto omaisilla, asiakkaalla ja minulla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.