Kesäliikenteen klassikkosyntiä ehkäisee parhaiten riittävä lepo

Väsymystä ja rattiin nukahtamista ehkäisee parhaiten riittävä lepo ennen matkaa. Kuva: Liikenneturva / Ville-Veikko Heinonen

Julkaistu:

Aihe:

Liikenteessä väsymys vaikuttaa salakavalasti. Onnettomuus ei edellytä välttämättä rattiin nukahtamista, vaan väsymyksen aikaansaama tarkkaavaisuuden herpaantuminen tai hidastuva reagointi voi riittää. Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista kuljettajista 13 prosenttia oli joutunut viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen, kun oli lähtenyt ajamaan liian väsyneenä. Väsymys näkyy onnettomuuksien taustalla etenkin suvikuukausina.

–Väsymys vaikuttaa niin onnettomuuksien kuin vaaratilanteidenkin taustalla. Kesällä on paljon aktiviteetteja, reissataan paljon ja valvotaan. Usein suviriennoissa nautitaan myös alkoholia ja monella alkoholin kulutus kasvaa kesällä. Pieni tissuttelu yhdistettynä valvomiseen on tien päällä iso riski, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Väsyneenä ajaminen haastaa

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista lähes puolet (44 %) kokee väsymyksen haastavaksi ajoseuraksi. Väsymystä ja rattiin nukahtamista ehkäisee parhaiten riittävä lepo ennen matkaa. Unensaannin lisäksi myös tauotus kannattaa ottaa huomioon kesän automatkoja suunnitellessa.

–Moni kuljettaja voi pyrkiä sinnittelemään ajosuorituksen loppuun väsymyksestä huolimatta. Monet myös ymmärtävät tauon pitämisen tarpeellisuuden, jos ratissa alkaa väsyä. Mutta tunnistaako kuljettaja itsessään väsymyksen merkit?, Taskinen pohtii.

Väsymyksen vallatessa silmänräpäysten kesto pitenee ja luomet ovat pidempään kiinni. Näistä puolen sekunnin lipsahduksista voidaan helposti liukua muutaman sekunnin mikrouneen. Aivot eivät ilmoita ennakkoon, kun ne aloittavat nukkumisen.

Olennaista olisi oppia kuuntelemaan omaa vireystilaa ja tunnistamaan viestit väsymyksestä. Näin voi ajaa huoltoasemalle tai muuhun taukopaikkaan ennen kuin vaaratilanteita pääsee kehittymään, Taskinen vinkkaa.

Vinkit väsymyksen välttämiseen:

  • Nuku edellisenä yönä riittävästi – vähintään kuusi tuntia.
  • Nuku tarvittaessa päiväunet ennen matkaa – lyhyetkin ettonet auttavat.
  • Mieti etukäteen taukopaikat ja tauota ajo.
  • Vältä ajamista sairaana ja huonokuntoisena.
  • Syö kevyesti – tukeva ateria tai pienikin alkoholimäärä väsyttävät.
  • Vältä ajamista aamuyön tunteina, silloin rattiin nukahtamisen riski on suurin.
  • Ota kaveri mukaan – pirteä matkaseura auttaa kuljettajaakin pysymään vireänä.

Katso Liikenneturvan video!

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselytutkimuksella marraskuussa 2018. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1009 henkilöä, joista autoilijoita oli 795.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.