Lukijan mielipideartikkeli:

Ensihoidon merkitys hyvinvointialueella

Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa, sanoo "Skypy" Kuula mielipidekirjoituksessaan.
Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa, sanoo "Skypy" Kuula mielipidekirjoituksessaan.

Hyvinvointialueiden perustaminen on herättänyt paljon keskustelua terveydenhuollon organisoimisesta Suomessa. Yksi keskeinen osa tätä uudistusta on ensihoidon roolin vahvistaminen ja sen merkitys hyvinvointialueen toimivuudelle. Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa hyvinvointialueelle. Ensihoito ei ole vain hätätilanteissa reagoimista, vaan se on myös valmiuden ylläpitoa, joka on keskeistä yhteiskunnan terveyden ja turvallisuuden tähden.

Ensihoito on usein se ensimmäinen kontakti terveydenhuoltojärjestelmään ihmisten kriittisissä tilanteissa. Nopea ja ammattitaitoinen ensihoito voi olla ratkaiseva tekijä hengen pelastamisessa ja vakavien vammojen ehkäisyssä. Hyvinvointialueilla onkin tärkeää varmistaa, että ensihoitopalvelut ovat helposti saatavilla päivittäisiin akuutteihin ja ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin ihmisten arjessa ja ensihoitopalvelujen resurssit ovat riittävät vastaamaan väestön tarpeisiin. Ensihoidon merkitys korostuu erityisesti syrjäisillä alueilla, joilla terveyspalveluiden saatavuus ja saavutettavuus voi olla haasteellista. Hyvinvointialueiden tulee panostaa ensihoitopalvelujen kattavuuteen ja liikkuvuuteen, jotta kaikki kansalaiset, riippumatta asuinpaikastaan, voivat saada tarvitsemaansa hoitoa nopeasti ja tehokkaasti.

Ensihoidon rooli hyvinvointialueilla ulottuu kuitenkin myös ennaltaehkäisevään työhön. Mielestäni ensihoitajat voisivat toimia myös terveyden edistämisen asiantuntijoina esimerkiksi kouluissa, yhteisöissä ja terveydenhuollon muissa organisaatioissa, tarjoten tietoa, ohjausta ja koulutusta esimerkiksi ensiaputaitoihin ja hätätilanteiden ennaltaehkäisyyn. Tämä auttaisi varmasti vähentämään tarvetta akuuteille ensihoitopalveluille ja parantaa samalla kansalaisten valmiuksia kohdata hätätilanteita.

Kun hyvinvointialueet suunnittelevat terveyspalveluiden järjestämistä, ensihoidon tulee olla keskeisessä roolissa. Panostamalla ensihoitoon ja sen toiminnallisuuteen hätätilanteiden hoidossa investoidaan ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja turvataan kansalaisten hyvinvointi kaikkialla hyvinvointialueella. Tämä ei ole vain ja ainoastaan kustannustehokasta, vaan ennen kaikkea inhimillistä ja hoidon oikeaa suuntaamista kansalaisten hyvinvointiin.

Mainos

Sami “Skypy” Kuula

Aluevaltuutettu

Lapua

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.