Lukijan mielipideartikkeli:

Mielipide 2

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.
Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin kirjoituksessa selvästi sitä mieltä, että pesäpallopelin kuulutuksen pitää olla täysin puolueetonta eli kaikki mitä tulee ulos äänenvahvistimesta ei saa vaikuttaa mitenkään peliin. 

Olen ollut katsomassa Rankilansaaressa – Saarikentän entinen nimi – Mestaruussarjan miesten ja naisten pelejä jo 1940-luvulla eli yli 75 vuotta sitten. Silloin en pikkupoikana kiinnittänyt huomiota pelin kuulutukseen, mutta 1960-luvun alkupuolelta muistan, kun Imatralla tuomari vaihtoi vähintään yhden kerran kuuluttajan.  

Vimpelissä varsinaisen pesäpallo-ottelujen kuuluttamisen kehitti legendaarinen kuuluttaja Kalevi Heikkilä. Hänen mukaansa kuulutus ei saa vaikuttaa mitenkään pelin kulkuun eikä kuuluttaja selosta peliä. Kuuluttaja on käytännössä pelituomarin äänitorvi. Tämä linja on säilynyt vuosikymmeniä Vimpelissä, vaikka kuuluttajat ovatkin vaihtuneet.  

Parina viime vuonna linja on muuttunut. Saarikentällä soitetaan musiikkia kotijoukkueen sisävuoroilla kotiutus-, ajo- sekä joskus myös kentällemenotilanteissa. Tällä halutaan vaikuttaa myönteisesti kotijoukkueen ja kielteisesti vastustajan peliin. Tämä ei tietenkään ole puolueetonta. 

Yleisö on tietysti eri asia. Sen ei tarvitse olla puolueeton. Se saa kannustaa kotijoukkuetta, huutaa, taputtaa käsiä ja niin edelleen. Tietysti henkilökohtaisuuksiin menevä iljettävä huutaminen on ”kiellettyä”. Siinä kohtaan mitataan paikkakunnan yleisön taso. 

Musiikin kovaäänisyys sotkee pelin seuraamista

VIIME VUONNA yleisöä eniten ärsytti ja harmitti musiikin kovaäänisyys. Se ei innostanut ketään, vaan enemmän sotki pelin seuraamista. Musiikin soittaminen pitäisi lopettaa peliajalla kokonaan. Pesäpallopeli ei ole disco-tapahtuma. 

Jos välttämättä halutaan puolueellista kuulutusta, niin edellä mainituissa tilanteissa kovan musiikin tilalla kuuluttaja voisi innostaa yleisöä esimerkiksi sanomalla ”Saa kannustaa, arvoisa yleisö kannustetaan Vimpeliä yhdessä”. Kannustamisessa pitää olla tietty ”roti” ja sen pitää sopia pelin kulkuun. Pienenä lipsumisena musiikin suuntaan voisi juoksun tai juoksujen jälkeen olla lyhyt kiitosmusiikki. Tällöin peli tulisi paljon mukavammaksi. 

Viime vuoden kirjoituksessa ilmoitin, että pyrin saamaan tietoa, miten Pesäpalloliitto suhtautuu pesäpalopelin kuulutuksen puolueettomuuteen. Haparoivien yritysten vuoksi en ole saanut täsmällisiä vastauksia asiaan enkä edes sitä, onko edellä olevista asioista joskus päätetty tai edes keskusteltu. 

Mainos

Koska näin on, tulkitsen Pesäpalloliiton kantaa seuraavasti: Pesäpallopelien kuulutuksesta päättää järjestävä seura. Pesäpalloliiton mukaan pesäpallopelin kuulutuksen ei tarvitse olla puolueetonta, koska se sallii kuulutuksen kannustavan kotijoukkuetta ja kotiyleisöä.  Tätä näkemystä vahvistaa lisäksi se, että Pesäpalloliitto on sallinut kuulutusten kirjavan tason vuosikymmeniä eri pesäpallopaikkakunnilla. Joillakin kentillä on ollut tästä järkyttävän huonoja esimerkkejä.  

Minun mielestäni kuulutuksen pitää olla puolueetonta. Kannatan sen vuoksi sitä, että Vimpelissä palataan vuosikymmeniä kestäneeseen tapaan. Se antaa hyvän kuvan eikä heikennä Vimpelin Vedon hyvän Superpesisjoukkueen menestystä. Toivon, että Pesäpalloliitto sanoisi pelien kuuluttamisesta selkeästi jotain ja että Vimpelin Veto ilmoittaisi julkisesti jatketaanko viime vuoden linjaa vai palataanko entiseen hyvään tapaan. 

Huhtikuussa 2024 

Matti Lehto 

Vimpeli 

Tässä vielä linkki Matin viime vuonna kirjoittamaan tekstiin

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/08/05/pesapallopelien-kuulutuksiin-ja-musiikkiin-kaivataan-yhteisia-pelisaantoja

Lisää pesäpallojuttuja täällä

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/04/19/vimpeli-hakee-ita-lantta
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/04/02/vimpelin-pesapallomuseo-sai-mielenkiintoisen-lahjoituksen
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.