AJELIN perheen kanssa mökiltä takaisin Ouluun viime lauantaina, kun tympäännyin siihen, kun järven selältä tuuli niin kylmästi, ettei nenäänsä viitsinyt ulos pistää. Aamulla tie oli jäässä ja todella liukas, joten lähdimme vasta puolelta päivin. Kaustisen takana oli auto ojan takana katollaan, joten hyvä olikin odotella tien sulamista. Ennen Toholampia oli auto hyytynyt tien laitaan keskelle korpisuoraa ja siitäpä alkoikin hauska keskustelu, vaikka asia tietysti auton omistajalle ikävä olikin. Aloimme nimittäin ensin muistella Anna Hanskin esittämän laulun sanoja ja sitten, oliko laulu ollut aikoinaan äänitettynä kasetille, jota olimme autossa kuunnelleet vai oliko sitä kuunneltu peräti CD-levyltä.
No siitähän juttu rönsyili ensin vanhoihin putkiradioihin. Niissä radiosignaalit vastaanotettiin ja vahvistettiin jonkinlaisilla elektroniputkilla. Tekniikkaa käytettiin yleisesti ainakin 60-luvulla ja varmaan myöhemminkin. Transistoriradiot valtasivat markkinat 60-luvulta alkaen ja ostin itsekin mummolta saamillani rahoilla paristokäyttöisen matkaradion joskus 60-luvun puolivälissä. Olihan se jotakin käsittämätöntä, kun sai pujottaa radion hihnasta olalle ja kuunnella kuulokkeiden kautta radiota missä vain ja usein jopa koulussa.
Sitten markkinoille alkoi tulla magneettinauhureita eli mankkoja, joilla voitiin kuunnella kasettinauhoille äänitettyä musiikkia. Monipuolisempi kapistus oli radionauhuri, jolla pystyi itse nauhoittamaan mieluista musiikkia. Sellaisenkin hankin joskus 70-luvun puolivälissä ja useimmiten sisällä oli kasetti valmiustilassa nauhoitusta varten, jos radiosta tulisi hyvä laulu. Se oli oikein hyvä radionauhuri, mutta rikkoontui muuttokuormaa tehdessä vuonna 1986.
Sitten tekniikan kehittyminen toikin CD-levyt 80-luvun lopulla markkinoille, jolloin itsekin hankin CD-soittimen. Levyjä tuli hankittua piirongin loolallinen ja jossakin vaiheessa tuli mahdolliseksi itsekin tietokoneella polttaa levyjä eli kopioida tiedostoja omalle levylle. Silloin tuntui, että CD-levy on ja pysyy, mutta lyhyt oli kuitenkin CD:n tarina, sillä digitaalinen musiikki syrjäytti sen jo 2000-luvulle tultaessa. Nykyisin musiikkia kuunnellaan lähes yksinomaan netistä muun muassa YouTuben tai Spotifyn kautta ja se tekniikka on kai tullut jäädäkseen. Toki jotkut haluavat välttämättä hankkia vinyylilevyjä ja kuunnella niitä levysoittimilla ja sehän on hieno harrastus. Näitä muistellessa automatka sujahtikin nopeasti ja pääsi Oulussa lumitöihin liittymää puhdistamaan.
Heikki Salmela