Pilottikokeilu käynnistyy: liikkumisreseptin “lääkkeet” saa apteekista

Titta Väänänen, Merja Korpela, Maria-Leena Ahola-Olli ja Kirsti Kivelä toivovat liikkumisresepti innostavan ihmisiä liikunnan pariin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kokeilu, jollaista siinä mukana olijat eivät ainakaan samanlaisena tiedä muualla olevan, on jo käynnissä, ja ensimmäiset reseptit on kirjoitettu. Reseptin voi lunastaa ensimmäisen kerran 2. lokakuuta, jolloin ohjaaja Merja Korpela kaupungin liikuntapalveluista ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston vt. rehtori Titta Väänänen antavat apteekin takahuoneessa opastusta reseptin käyttöön ottoon. Aiemminkin liikuntareseptejä on Järviseudulla kirjoitettu, mutta niiden toteutus on jäänyt asiakkaan omalle vastuulle.

Lääkäri kirjaa reseptiin, sopiiko asiakkaalle ryhmäliikunta, haluaako hän vauhditusta ja ohjausta omatoimiseen liikkumiseen vai tarvitseeko hän henkilökohtaisen liikuntaohjelman.

–Meillä on koottuna tietoa liikuntamahdollisuuksista ja tarvittaessa selvitämme lisää. Teemme yhteistyötä myös paikallisten liikunta-alan toimijoiden kanssa, asiakkaan tarpeet ovat lähtökohta, Väänänen totesi.

–Kohtaamme asiakkaat ensin yksilöinä, sitten saman tyyppisessä tilanteessa olevia voidaan mahdollisuuksien mukaan yhdistää matalan kynnyksen maksuttomiksi pienryhmiksi, joissa on tarjolla myös vertaistukea, jatkoi Korpela.

Väänänen lupaa myös auttaa ilmoittautumisessa kansalaisopiston ryhmiin, jos tarvetta on.

–Kyse on henkilökohtaisesta, asiakaslähtöisestä toiminnasta, ei tuputtamisesta, korostaa vapaa-aikapalveluiden vastaava ohjaaja Kirsti Kivelä.

–Kohderyhmä on kansantaudeissa. Nuoria ja työikäisiä yritämme tavoittaa työterveyshuollon kautta, Korpela totesi.

Jos kysyntää on, aiotaan liikuntareseptipäiviä pitää apteekissa kuukausittain tai tarpeen mukaan.

Apteekkiin liikuntaneuvonta sopii elintapaohjauksen paikallisen työryhmän mukaan hyvin.

–Yritämme antaa terveys- ja liikuntaneuvontaa apteekissa muutenkin mahdollisuuksien mukaan, terveellisistä elintavoista kertominen kuuluu työhömme, totesi Maria-Leena Ahola-Olli apteekista. –Paljon näkee, että tälle ja tälle asiakkaalle olisi hyötyä liikkumisesta, ja voi yrittää saada kipinää syttymään. Liike on kaikille lääke! Toivottavasti tämä poikii lisää innostusta ja myös pysyvyyttä liikkumiseen.

Hän muistutti, että liikkumisella voi saada jätettyä esimerkiksi verenpainelääkkeen pois ja laskettua insuliinin määrää. Se tehdään kuitenkin aina lääkärin päätöksellä.

Terveysvalmennukselle on kysyntää ja tarvetta. Yhteistyöryhmä toivoo, että esimerkiksi uniasioista saataisiin lisää tietoa esimerkiksi asiantuntijaluennon kautta. Ravitsemusasiantuntijan luentoja on tulossa keväällä kansalaisopiston kautta kaikille avoimina. –Kyllä uni, ruoka ja liikunta kuuluvat yhteen, niillä on kaikilla suuri merkitys hyvinvoinnissa ja terveydessä, Kirsti Kivelä summasi.

LÄÄKÄRI Ahti Honkola suunnittelee diabetespotilaille tai sen riskiryhmässä oleville omaa HIIT-harjoitteluryhmää. –Siihen osallistuminen vaatii aiempaa liikuntataustaa. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä diabeteshoitaja Leea Lapinkorpeen, joka suunnittelee ryhmää Honkolan kanssa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.