Kukkolan uusi viljakuivuri valmiina sadonkorjuuseen

Julkaistu:

Aihe:

SYKSYYN ja sen mukanaan tuomaan sadonkorjuuseen on vielä jonkin verran aikaa, mutta Kortesjärvellä Kukkolan kylässä ollaan tänä vuonna tulevaan syksyyn valmiimpana kuin koskaan aikaisemmin. Vuonna 1954 perustettu kortesjärveläisen Kukkolan kylän maamiesseura on rakennuttanut uuden viljakuivurin kyläänsä. 

Kuivurin kuivaustilavuus on noin 50m³ ja investoinnin myötä viljan kuivaamisen jatkuvuus on turvattu kylässä tuleviksi vuosiksi. Viljakuivurissa vilja lämmitetään nestekaasulla ja koneistossa sijaitsee muun muassa näyttö, josta näkee suoraan kuivan viljan määrän.

Projektissa vetovastuussa toimineet maamiesseuran puheenjohtaja Pekka Kukkola sekä sihteeri Jarmo Ylesmäki kertovat idean uudesta viljakuivurista muhineen kauan ajatuksen tasolla maamiesseuran kokouksissa.

–Tänä vuonna tulimme siihen tulokseen, että nyt on korkea aika kääriä hihat ja muuttaa puheet teoiksi. Projektimme on tärkeä kylän tulevaisuuden kannalta, sillä täällä sijaitsee paljon hyviä viljelymaita ja maatalous on todella merkittävä elinkeino. Uusi kuivaaja tuo toimintaan tehokkuutta ja mahdollistaa entistä paremmin myös sivutoimiseen viljelyyn, Kukkola kertoo.

Uutta viljakuivuria pystytään hyödyntämään todella monipuolisesti. Kasvaneen kapasiteetin myötä aukeaa mahdollisuuksia esimerkiksi rahtikuivauksen toteuttamiseen.

-Kaikki voivat kuivata omat viljansa siellä. Nyt keskitymme maamiesseuralla ylläpitämään ja huoltamaan uutta kuivaajarakennusta. Vanha pienempi kuivaaja on tarkoitus pitää ohessa toimintakelpoisena pienempien kuormien kuivaamista ajatellen, Ylesmäki toteaa.

ISOT kuivaajaprojektit alkavat olla harvinaista laatuaan nykypäivänä. Kukkolan hanke on erittäin hyvä esimerkki onnistuneesta kylän yhteisestä talkooponnistuksesta.

–Me saimme kylässä hyvän kipinän tekemiseen ja olemme tyytyväisiä siihen, että porukka lähti todella aktiivisesti kökkään mukaan, Kukkola sanoo.

–Aina kaikilla on tietenkin omia menojaan, mutta yhteishenki projektissa oli alusta pitäen hyvä ja omasta vapaa-ajastaan oltiin valmiita luopumaan yhteisen hyvän tavoitteen puolesta esimerkillisesti. Parhaillaan töissä oli kymmenen kyläläistä, jolloin hanke eteni vauhdilla ja huumori lensi. Oli hienoa katsoa, kuinka hyvin kaikki kyläläiset olivat projektissa mukana, Ylesmäki kiittelee.

Sekä Kukkola että Ylesmäki näkevät maamiesseurojen roolin keskeisenä elementtinä kylän yhteisöllisyyden luomisessa.

–Kyllähän se tärkeää on, sillä toiminta mahdollistaa isot hankkeet. Ilman maamiesseuramme aktiivisuutta uskon, että noin isoa kuivaajaa ei olisi varmaankaan koskaan saatu kylään aikaiseksi. Saatiin siinä viljakuivurin lisäksi kaupan päälle meille Kukkolan kylään vihdoinkin oma kylätalo, Kukkola naurahtaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.