Evijärveltä TV-työhön Keravalle

Jorma Uusi-Vähälä toimii TV-alalla. Kamerat lähtevät usein mukaan myös vuoristoreissuille. Kuva Uusi-Vähälältä.
Jorma Uusi-Vähälä toimii TV-alalla. Kamerat lähtevät usein mukaan myös vuoristoreissuille. Kuva Uusi-Vähälältä.
Jorma Uusi-Vähälä toimii TV-alalla. Kamerat lähtevät usein mukaan myös vuoristoreissuille. Kuva Uusi-Vähälältä.
Jorma Uusi-Vähälä toimii TV-alalla. Kamerat lähtevät usein mukaan myös vuoristoreissuille. Kuva Uusi-Vähälältä.

OLEN käynyt kouluni Evijärvellä ja käyn siellä edelleen muutaman kerran vuodessa, joten olen edelleen jossakin määrin evijärveläinen. Tulin Keravalle TV-työhön maaliskuussa 1995. Ensimmäinen työpaikkani oli Hyvän Sanoman Radio ja TV. Tein aluksi pääasiassa jälkiäänitystöitä venäjänkielisen puhujan avustavana teknikkona. Lisäksi hoidin valmiiden TV-ohjelmien kopiointia BetaSP-, SuperVHS- ja VHS-kaseteille. Muutaman vuoden päästä aloin työskennellä myös kameraoperaattorina. Vuonna 1999 siirryin työhön IRR-TV:lle (International Russian Radio and TV).

Siellä jatkoin jälkiäänitystöitä. Dubbasimme venäjänkielisiä ohjelmia Venäjän eri vähemmistökielille, muun muassa udmurtin, marin ja bashkirian kielille. Vähitellen aloimme tehdä dubbauksia myös eri Kaukasuksen kielille. Tuolla alueella puhutaan useita kymmeniä eri kieliä esimerkiksi azeria, kumykkiä ja tabassarania.

IRR-TV aloitti vuonna 2003 arabiankielisten TV-ohjelmien kuvaamisen. Myöhemmin alettiin kuvata ohjelmia myös somaliaksi, persiaksi ja amharaksi. Kuvasimme muun muassa arabiankielistä ”Elämäsi on tarina” -ohjelmasarjaa 970 jaksoa. Siinä egyptiläinen lääkäri kertoi erilaisten julkisuuden henkilöiden elämäntarinoita ja käsitteli niitä kristilliseltä näkökannalta. Ohjelmissa esitettiin myös arabiankielistä hengellistä musiikkia.

VUONNA 2008 alkoi SuomiTV. Tein sen parissa aluksi käännöstöitä. Pian aloin myös toimia kameraoperaattorina kyseisen kanavan suomenkielisissä ohjelmissa. Suomi TV:n jälkeen alkoi AlfaTV:n toiminta. Olen harrastanut omatoimista luontovideoiden kuvausta vuodesta 1994. Aloin kuvata lyhyitä luontovideoita myös AlfaTV:lle.

Olen ollut kiinnostunut vuorista nuoruudesta lähtien. Talvella 1991 tein ensimmäisen laskettelumatkani Alpeille. Muutaman vuoden jälkeen laskettelu jäi ja tein ensimmäisen kesämatkani vuorille 2001. Samoihin aikoihin hankin kamerajalustan ja aloin kuvata alppimatkoillani videoita. Alpeilla onkin tullut käytyä nyt parikymmentä kertaa.

Vuonna 2014 teimme työkaverini kanssa ensimmäisen dokumenttielokuvan AlfaTV:lle. Innostuin dokumenttien teosta ja nyt olen kuvannut niitä eri ihmisten kanssa AlfaTV:lle, TV7:lle ja YouTubeen. Viimeisimmät dokumenttimme ovat olleet ”Luontokirkko”-nimisiä, joita on kuvattu Kouvolan suunnalla. Kehitysaputyöntekijä ja eräopas Markku Toimela on toiminut niissä juontajana.

TV-alalla on tapahtunut kolmenkymmenen vuoden aikana valtava vallankumous. 1995 pyöriteltiin kelanauhoja ja kasetteja nauhureissa. Yksi kelanauha, johon mahtui pari tuntia TV-ohjelmaa painoi pari kiloa. Nyt pikkusormen kynnen kokoiselle muistikortille voi kuvata useita tunteja  teräväpiirtovideota. Ohjelmat tallennetaan tietokoneservereille ja pilvipalveluihin. Elämäni

TV-maailmassa on ollut uskomaton seikkailu ja olen kiitollinen työkavereilleni ja ennen kaikkea Jumalalle siitä, että olen saanut olla mukana tässä työssä.

Jorma Uusi-Vähälä

Lisää muistelusjuttuja täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.