Vyshyvanka päivä – Osa  2 

Burat Agro LLC:n työntekijät osallistuivat Vysvhyvanka-päuvään. Kuvattu Ukrainassa, Poltavan kaupungissa 16.5.2024.
Burat Agro LLC:n työntekijät osallistuivat Vysvhyvanka-päuvään. Kuvattu Ukrainassa, Poltavan kaupungissa 16.5.2024.
Burat Agro LLC:n työntekijät osallistuivat Vysvhyvanka-päuvään. Kuvattu Ukrainassa, Poltavan kaupungissa 16.5.2024.
Burat Agro LLC:n työntekijät osallistuivat Vysvhyvanka-päuvään. Kuvattu Ukrainassa, Poltavan kaupungissa 16.5.2024.

Aiempi osa tekstistä on julkaistu täällä

UKRAINALAISET koodasivat Vyshyvankaan onnea, uskollisuutta, rakkautta ja perhemuistoja. Kaikella on symbolinen merkitys: langoista ja kankaasta koristeluun, väriin ja jopa ompeleiden määrään. Vanhin on kirjonta valkoisilla langoilla valkoisella kankaalla. 

Timantteja, aurinkomerkkejä, säteitä ja pisteitä kirjailtiin pääasiassa miesten paitoihin. Naisten merkit ovat suoria viivoja, jotka ovat maan symboli, sekä vesielementin koristeita – spiraaleja, käärmeitä, aaltoja. Unikot suojaavat pahalta, koska ne symboloivat perheen jatkumista. Heisikasveja kirjailivat enimmäkseen naimisissa olevat naiset äitiyden symboliksi. 

Vyshyvanka ei ole vain osa kansallispukua, se on todellinen Ukrainan kansakunnan symboli ja vastustuksen symboli vihollisen miehittäjiä kohtaan. Kirjontatekniikan kehityksen historia Ukrainassa kehittyi nopeasti vasta Ukrainan itsenäistyttyä vuonna 1991. Modernit vaatteet, joissa on perinteisiä kirjailtuja kuvioita moderneihin vaatteisiin, ovat saavuttaneet suosiota Ukrainassa ja sen ulkopuolella. Tähän asti viranomaiset ovat kieltäneet kansallisten koruompeleiden käytön Ukrainassa. 

Aikaisemmin sukupolveni lapsille ei kerrottu tarinaa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Mutta vanhemmat ihmiset kokoontuivat iltaisin, juttelivat keskenään – sitten he muistivat kuinka kävi, kuka kuoli nälkään ja ketä kidutettiin, lähetettiin raskaaseen työhön löydettyjen brodeerattujen vaatteiden tai vehnänjyvän takia. Isoäitini otti minut mukaansa sellaisiin kokouksiin. Olin jatkuvasti ihmisten keskellä ja kuulin kaikki nämä tarinat. Kukaan ei erityisesti opettanut minulle tätä, ei “kouluttanut”, elin elämääni ja perin tiedon vanhemmilta sukulaisilta. 

Isoäitini kertoi minulle, että kun Neuvostoliitto miehitti Ukrainan (1943–1991), ihmiset pakotettiin piilottamaan kirjontansa rangaistuksen välttämiseksi. Ihmiset kantoivat metsään laatikoita, joissa oli kirjailtuja vaatteita. He hautasivat ne maahan elämän suojelemiseksi. Ihmiset uskoivat myös, että tulee aika, jolloin kirjailtua paitaa voidaan käyttää vapaasti. Nyt ukrainalaiset piilottavat kirjontaa ja Ukrainan lippuja venäläisiltä hyökkääjiltä ja hautaavat ne maahan ilmatiiviissä säiliöissä puutarhassa. 

Historiaa kirjoitetaan ja se kulkee ympyröissä. Jos tuon ajan ihmiset eivät olisi säilyttäneet ja välittäneet meille kaikkea tätä erittäin arvokasta tietoa, tuskin tietäisimme nyt näitä maamme historian sivuja. Kirjojen ääressä voi istua ja tutkia kirjoitettua historiaa, mutta vanhusten tarinoiden muistaminen on erittäin tärkeää kaikille. 

Svitlana Zubenko 

Lue myös nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.