Kuninkaallista tunnelmaa ja perimmäisiä kysymyksiä Soinillinen-festivaalilla

Festivaalin avausiltana nähdään tällä kertaa monitaiteinen Try Me Good King -esitys, jonka dramatisointi, koreografia ja ohjaus ovat Soinin Yhteistalolla ensi kertaa vierailevien näyttelijä Kati Outisen ja tanssija Minna Tervamäen käsialaa. Kuvat: Soinillinen.
Festivaalin avausiltana nähdään tällä kertaa monitaiteinen Try Me Good King -esitys, jonka dramatisointi, koreografia ja ohjaus ovat Soinin Yhteistalolla ensi kertaa vierailevien näyttelijä Kati Outisen ja tanssija Minna Tervamäen käsialaa. Kuvat: Soinillinen.
Festivaalin avausiltana nähdään tällä kertaa monitaiteinen Try Me Good King -esitys, jonka dramatisointi, koreografia ja ohjaus ovat Soinin Yhteistalolla ensi kertaa vierailevien näyttelijä Kati Outisen ja tanssija Minna Tervamäen käsialaa. Kuvat: Soinillinen.
Festivaalin avausiltana nähdään tällä kertaa monitaiteinen Try Me Good King -esitys, jonka dramatisointi, koreografia ja ohjaus ovat Soinin Yhteistalolla ensi kertaa vierailevien näyttelijä Kati Outisen ja tanssija Minna Tervamäen käsialaa. Kuvat: Soinillinen.

14.–16.6.2024 järjestettävä Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen tuo Soiniin jälleen tusinan maamme huippuartisteja. Festivaalin avausiltana nähdään tällä kertaa monitaiteinen Try Me Good King -esitys, jonka dramatisointi, koreografia ja ohjaus ovat Soinin Yhteistalolla ensi kertaa vierailevien näyttelijä Kati Outisen ja tanssija Minna Tervamäen käsialaa. Try Me Good King pohtii vallan, rakkauden ja naisen aseman teemoja Englantia 1500-luvulla hallinneen Henrik VIII:n vaimojen sekä toisaalta aikamme amerikkalaisen presidentin kommenttien kautta. Esityksessä kuullaan musiikkia renessanssin ja barokin ajalta tähän päivään sopraano Pia Freundin, traversisti Pauliina Fredin, cembalisti Petteri Pitkon ja gambisti Louna Hosian tulkitsemana.

Esityksen jälkeen lavalle nousevat lisäksi musiikkikriitikkona, toimittajana ja kirjailijana tunnettu Sonja Saarikoski sekä suuressa kansainvälisessä nosteessa oleva säveltäjä Outi Tarkiainen, jonka teos The Seasons of Love kuullaan festivaalin päätöskonsertissa. Luvassa on kiinnostavaa keskustelua esityksen aiheista yleisöä osallistaen. Tämänkertaisen Soinillinen-festivaalin kokkina nähdään eteläpohjalaisen gastronomian uranuurtaja ravintoloitsija Jani Unkeri, joka avaa oman osuutensa perjantai-iltaan sopivilla epaksilla eli eteläpohjalaisilla tapaksilla.

Lauantaiaamuna musiikkimatka jatkuu Englannin kanaalin toiselle puolelle Ranskaan ja Louis XV:n Versailles’n palatsiin, joka pursui gastronomisia ja musiikillisia elämyksiä. Soinin Yhteistalon barokkibrunssi sisältää paitsi Jani Unkerin suunnitteleman yltäkylläisen menun myös aimo annoksen ranskalaista barokkimusiikkia barokkisellisti Juuli Holman ja Louna Hosian sekä cembalisti Petteri Pitkon tarjoilemana.

Soinin Parviaisen kylällä keskellä suomalaista maalaismaisemaa sijaitseva soinilaisen arkkitehti Anssi Lassilan piirtämä kylätalo Puuhi toimii jälleen Soinillinen-festivaalin yhtenä tapahtumapaikkana. Intiimissä, mutta akustisesti erinomaisessa kylätalossa kuullaan tänä kesänä klarinetisti Lauri Sallista sekä bandoneontaituri Henrik Sandåsia, jotka ovat suunnitelleet Soinillinen-festivaalille syvälle sielun sopukoihin luotaavan ohjelman. Meren rannalla -nimellä kulkevassa esityksessä suomalaisen tangon kaihoisa ydin kohtaa argentiinalaisen tango-laulelman kauneimmat melodiat. Maiden ja mantereiden välissä liikutaan myös elämän, toden ja haaveen, kuolevan ja iäisen rajalla. Esityksen jälkeen tarjolla on jälleen iltapalaa.

Festivaali päättyy sunnuntaina Soinin vanhan pappilan pihapiirissä nautitun lounaan jälkeiseen Rakkauden vuodenajat -konserttiin Soinin kirkossa. Rovaniemeläinen Outi Tarkiainen sävelsi konsertin nimikkokvinteton puolisolleen, klarinetisti Lauri Salliselle. Tarkiainen kuvaa teostaan: ”Koko elämän kestävä parisuhde on nykyaikana yhä harvinaistuva laji. Nuori rakkaus pyhitetään juhlallisesti, mutta viimeistään ruuhkavuosina monet liitot kompastuvat arjen kuorman alle. Ne, jotka selviävät syyskesän myrskyistä, joutuvat asemoimaan roolinsa uudelleen kodin hiljetessä. Sydäntalven päivinä alkaa hahmottua elämän rajallisuus. The Seasons of Love juhlii rakkauden voimaa, joka muuttuu elämän vuodenaikojen mukana.” Konsertissa teos kuullaan kokonaan rovaniemeläisvoimin, kun Sallisen lisäksi teoksen tulkitsevat viulistit Abel Puustinen ja Hanna Parviainen, alttoviulisti Taru Lehto sekä sellisti Juuli Holma.

Tarkiaisen teoksen vastaparina kuullaan argentiinalaisen Astor Piazzollan Buenos Airesin neljä vuodenaikaa Henrik Sandåsin sovituksena jousikvartetille ja bandoneonille. Piazzollan musiikin pettämätön tulkki, bandoneonisti Sandås johdattaa jousikvartetteineen kuulijat suoraan Argentiinan pääkaupungin kujille, niiden elämän ja rakkauden syövereihin. Lopuksi kuullaan Piazzollan Mumuki, joka oli yksi säveltäjän henkilökohtaisimmista teoksista.

Kuudennen täysimittaisen Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen takana on jälleen muusikon työnsä myötä ympäri maailmaa matkustava, mutta Soinissa kesiään viettävä pariskunta Juuli Holma ja Juhana Inkinen.

Kesällä on tulossa muun muassa uusia blogikirjoituksia Kesäasukkaat-sivustollemme

Monenlaista mukavaa luvassa Järviseudun Tapahtumakesässä

https://www.jarviseudunsanomat.fi/avainsanat/kesaasukkaat

Ja tapahtumakalenteristamme löydät menovinkit niin kevääseen kuin kesäänkin
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.